Foto: BoBo
Foto: BoBo

Odpirajo se maloobmejni prehodi na meji s Hrvaško, k nam pa bodo lahko znova prihajali Italijani iz vseh dežel, ne le iz Furlanije - Julijske krajine.

Poleg Italije je na slovenskem seznamu varnih držav, iz katerih je mogoče vstopati brez omejitev, od ponedeljka Črna gora, skupaj tako 19 držav, vključno z vsemi sosedami, je poročala Sandra Krišelj za Radio Slovenija.

Hrvaška je za Slovenijo in še nekatere države že 28. maja opravila vse omejitve za vstop, po novem pa ni treba več navesti razloga za vstop na Hrvaško. V Avstrijo bo državljanom večine članic EU-ja, vključno s Slovenijo, omogočeno brez karantene oziroma negativnega testa na novi koronavirus vstopiti od torka.

Sorodna novica Na Obali jutri uradni začetek kopalne sezone ob posebnih ukrepih

Italija je že odprla meje za članice EU-ja, ki jim ob vstopu ni treba več v karanteno. Svoje meje so za članice odprle tudi že vse tri baltske države, kamor lahko torej brez omejitve potujejo tudi Slovenci.

Grčija, kjer se v ponedeljek uradno začne turistična sezona, bo hkrati odpravila omejitve za 29 držav, tudi za Slovenijo, ki jim ob prihodu v državo ne bo več potrebno v karanteno. Odpravo vseh omejitev pri vstopu v državo za večino članic EU-ja, vključno s Slovenijo, so za ponedeljek napovedale tudi Češka, Švica, Belgija in Francija.

Kot je še poročal Radio Slovenija, je za Slovenijo odprla meje tudi Črna gora, Srbija pa je za tujce že 22. maja odpravila vse omejitve za vstop v državo, tudi samoizolacijo. Problematična ostaja Severna Makedonija zaradi ponovnega naraščanja števila okužb. Zato morajo vsi, ki od tam pridejo v Slovenijo, v obvezno karanteno.

Lažje prehajanje meja in zbiranje do 500 ljudi
Rahljanje ukrepov: dovoljena zbiranja do 500 ljudi