Upravljavci kopališč so v torek vendarle dočakali konkretna navodila Nacionalnega inštituta za javno zdravje glede preventivnih ukrepov na sami plaži ter v morju in bazenih. Foto: Radio Koper/Lea Širok
Upravljavci kopališč so v torek vendarle dočakali konkretna navodila Nacionalnega inštituta za javno zdravje glede preventivnih ukrepov na sami plaži ter v morju in bazenih. Foto: Radio Koper/Lea Širok

Na kopnem mora biti ta vsaj meter in pol, v morju pa dva metra. V skupini se lahko sončijo ali plavajo le člani istega gospodinjstva. Upravljavci poudarjajo, da bodo prav zahteve glede medosebne razdalje zelo težko izvajali v praksi.

Talne oznake, opozorilne table, večja razdalja med senčniki so nekateri ukrepi za zagotavljanje medosebne razdalje na osrednji plaži v Portorožu. Ob tem bodo redno razkuževali kontaktne površine, pojasnjuje Jana Pines iz piranskega Okolja: "Za čiščenje in razkuževanje sanitarij bomo najeli čistilni servis. Za vse to izvajanje bomo seveda potrebovali več delovne sile, kot smo jo načrtovali."

Obiski plaž ne bodo več taki, kot smo jih poznali

Kot ocenjuje, obiska ne bo treba omejevati. Največ težav pa pričakujejo pri opozarjanju kopalcev glede medosebne razdalje. Še posebej v morju. "Kjer bo pravzaprav nemogoče preveriti, ali gre res za člane istega gospodinjstva," razmišlja Pinesova.

Na to težavo opozarjajo tudi v koprskem javnem zavodu za šport, ki upravlja kopališče v Žusterni. Direktor Duško Madžarović je povedal: "Bi morali imeti najprej zaposlene ljudi, ki imajo pristojnost identificiranja gostov, da sploh ugotovimo, ali so iz istega gospodinjstva ali ne. Mi teh pristojnosti nimamo."

Poleg tega ti ukrepi veljajo le za kopališča z upravljavcem. V Žusterni pa je običajno veliko kopalcev tudi zunaj samega kopališča. "Praktično za našo mrežo ta pravila ne bodo več v veljavi. Tako da res ne vem, kako bo potem to v praksi videti letos," meni Madžarović.

Sicer pa bo v olimpijskem bazenu v Žusterni naenkrat lahko sto ljudi. Na kopališču bodo ustrezno poskrbeli za razkuževanje površin in rok. Za zdaj še ne vedo, ali bodo morali omejevati tudi obisk.

Uraden začetek kopalne sezone (od 18.11 naprej)