Foto: BoBo
Foto: BoBo

DZ je znova glasoval in tudi sprejel novelo zakona o finančni upravi, ki jo je potrdil že sredi decembra, teden dni pozneje pa so državni svetniki nanjo izglasovali odložilni veto.

Za potrditev novele je glasovalo 48 poslancev, 22 jih je bilo proti. Za sta glasovala tudi poslanca narodnih skupnosti Ferenc Horvath in Felice Žiža. Ob ponovnem odločanju je bilo potrebnih najmanj 46 glasov.

Brez zunanjega nadzora?

Sorodna novica Nova vlada bo začela delati z 20 resorji. Premier: Končno stojim na tem mestu s popolno vlado.

Predlog novele je naletel na številne kritike zaradi določbe o možnosti uporabe sredstev za tajno sledenje zgolj na podlagi odločitve predstojnika finančne uprave in brez zunanjega nadzora. Takšno tajno sledenje bi bilo po mnenju kritikov vsaj vprašljivo, morda pa celo nezakonito in neustavno. Nekateri pravniki so opozorili, da bi Finančna uprava RS (Furs) s tem dobila več pooblastil kot tožilstvo.

Na Fursu so očitke o pretiranih pooblastilih ves čas zavračali. Kot so poudarili, bi bila uporaba sledilne naprave dovoljena samo na zunanjem delu prevoznega sredstva, inšpektorji pa bi lahko nadzirali samo blago in ne ljudi.

Levica presenetljivo podprla novelo

Decembra je bila novela v DZ-ju potrjena le z glasovi poslancev Svobode, teden dni pozneje pa so državni svetniki nanjo izglasovali odložilni veto. Prejšnji teden je o njej ponovno razpravljal odbor DZ-ja za finance, vendar je ni podprl. Da je primerna za vnovično potrditev, bi morala glasovati večina vseh članov odbora, torej osem. Toda glasove za je prispevalo le sedem poslancev Svobode.

V zadnjih dneh so očitno prepričali tudi Levico. V odgovor na pomisleke glede določbe o sledenju so se namreč s Svobodo ob soglasju vlade zavezali, da bodo ta člen sami poslali v ustavno presojo s predlogom za začasno zadržanje. "Ker je prišlo do številnih pomislekov, tako znotraj koalicije kakor tudi s strani zainteresirane in strokovne javnosti, se partnerji v dogovoru z ministrstvom za finance in vlado zavezujemo, da bomo ta člen poslali v ustavno presojo s predlogom za začasno zadržanje," so sporočili.

Sorodna novica Golob ob očitkih opozicije: Plačni sistem ne deluje zaradi parcialnih dogovorov preteklih vlad

"Na tak način bodo lahko uspešno odpravljene škodljive spremembe zakona, ki jih je sprejela prejšnja vlada, ustavnost določbe o sledenju pa bo preverila edina institucija, ki lahko to z gotovostjo naredi – ustavno sodišče," je danes dejal poslanec Levice Milan Jakopovič.

SD in opozicija proti

Ni jim pa uspelo prepričati SD-ja. Kot je dejal poslanec Predrag Baković, ni nič narobe, če imajo v koaliciji različna mnenja, zato se bodo pri glasovanju vzdržali. "Če je pogoj, da se tajno sledenje uvede po predlogu zakona samo takrat, kadar je uvedena finančna preiskava, vas sprašujem, kako se finančna preiskava uvede. Zoper koga? Vedno zoper osebo," je poudaril.

Na nasprotnem bregu so ostali tudi poslanci opozicije, ki noveli očitajo pretirana pooblastila. "Ali si lahko DZ s sprejetjem tega zakona privošči tak poseg v človekove pravice," je vprašal Jernej Vrtovec (NSi). Jožef Lenart (SDS) pa je dodal, da v SDS nikakor ne bodo pripomogli k temu, da bi javna ustanova, kot je Furs, pridobila nezakonita pooblastila.

Borut Sajovic (Svoboda) pa je ocenil, da je bila novela "narobe razumljena in spolitizirana". "Narobe in krivično je, da danes govorimo samo o členu o sledenju, kajti spremembe, s katerimi se vsi strinjamo, so zelo široke in pomembne," je dejal.