Foto: SOJ RTV SLO
Foto: SOJ RTV SLO

Javno predstavitev mnenj odbora je predlagala poslanska skupina LMŠ-ja, ki se je tudi podpisala pod zakonski predlog. Z novelo zakona o Radioteleviziji Slovenija poslanci stranke LMŠ predlagajo, naj se število članov programskega sveta RTV Slovenija z zdajšnjih 29 zmanjša na 23. Pet članov bi imenoval DZ, dva predsednik republike, 16 pa civilna družba oziroma strokovna javnost. Po zdajšnjem zakonu DZ imenuje 21 od 29 svetnikov, kar v LMŠ-ju ocenjujejo kot nedopustno politizacijo programskega sveta.

Sorodna novica Rogelj: Poskus politične podreditve javne RTV, delo lahko izgubi 500 ljudi

Lidija Divjak Mirnik (LMŠ) je predlagala, naj se javna predstavitev mnenj o noveli osredini na vprašanje, koliko članov naj ima programski svet RTV Slovenija, pri čemer bi se upoštevala njegova učinkovitost, in na vprašanje, katere organizacije bi lahko imenovale svojega svetnika. Po njenih besedah bi razmislek moral upoštevati avtonomijo RTV Slovenija ter neodvisnost novinarskega in uredniškega dela.

Alenko Jeraj (SDS) je zmotilo, da predlog sklepa o pripravi javne predstavitve ni vseboval podatkov o datumu predstavitve, njeni vsebini in o tem, kdo bo med povabljenimi.

Predsednica odbora za kulturo Violeta Tomić (Levica) je pojasnila, da je določitev datuma v pristojnosti nje kot predsednice, sklicu predstavitve pa bo sledila tudi priprava gradiva, pri kateri bodo lahko sodelovale vse poslanske skupine. Tomićeva je zagotovila, da bosta poleg poslancev tudi stroka in zainteresirana javnost imeli na voljo dovolj časa, da se pripravita na javno predstavitev.

Vodstvo RTV Slovenija pa je v ponedeljek na novinarski konferenci izrazilo nestrinjanje s predlogi sprememb medijske zakonodaje in pozvalo ministrstvo, naj jih umakne Foto: BoBo
Vodstvo RTV Slovenija pa je v ponedeljek na novinarski konferenci izrazilo nestrinjanje s predlogi sprememb medijske zakonodaje in pozvalo ministrstvo, naj jih umakne Foto: BoBo

Predlagane spremembe sprožile številne kritične odzive

Še pred glasovanjem odbora so podporo pripravi predstavitve poleg poslancev LMŠ-ja izrekli tudi njihovi kolegi iz strank SD, SAB, SMC, Levica in DeSUS. Strinjali so se, da je pri tako pomembni temi treba prisluhniti stališčem stroke in vseh zainteresiranih. Tudi Jerajeva je pred glasovanjem napovedala, da bodo v SDS-u v večinskem delu podprli pripravo javne predstavitve mnenj o predlogu novele zakona o RTV Slovenija. Je pa pozvala predsednico odbora Tomićevo, naj se predstavitev izpelje najpozneje do 2. oktobra.

V soboto se je iztekla javna razprava o predlogih novel treh medijskih zakonov – zakona o RTV Slovenija, zakona o Slovenski tiskovni agenciji in zakona o medijih, ki so jih napisali na ministrstvu za kulturo. Tudi v zadnjem tednu razprave so predlagane spremembe sprožile kritične odzive dela politike, stanovskih organizacij in mednarodnih združenj.

Vodstvo RTV Slovenija pa je v ponedeljek na novinarski konferenci izrazilo nestrinjanje s predlogi sprememb medijske zakonodaje in pozvalo ministrstvo, naj jih umakne. Večkrat je bilo slišati opozorilo, da zakonski predlogi RTV Slovenija potiskajo proti komercialnim medijem, kar da je za javni medijski servis nesprejemljivo.