Poleg tega so se člani odbora seznanili poročilom Državne revizijske komisije za lansko leto.

Predlog novele zakona o javnem naročanju vsebuje številne novosti, ki bodo po besedah državne sekretarke na ministrstvu za javno upravo Urške Ban prinesle večjo učinkovitost in fleksibilnost javnega naročanja.

Za lažje naročanje pri lokalnemu gospodarstvu se zvišujejo mejne vrednosti za naročila male vrednosti, in sicer s sedanjih 20.000 evrov na 40.000 evrov, pri gradbenih projektih pa s 40.000 evrov na 80.000 evrov. Kot je spomnila Banova, je naročilo male vrednosti popolnoma transparenten postopek, ki pa omogoča hitrejšo izvedbo postopka. Z novelo povečujejo transparentnost v postopkih javnega naročanja, je povzela Banova.

Poleg tega novela "rešuje nekaj nepraktičnih zahtev, ki jih je razgalila praksa. Ponudnikom ne bo več treba prinašati izjav o nekaznovanosti, naročnik bo lahko izločal neobičajno nizke ponudbe, zakon tudi širi nabor prekrškov.

Člani odbora z izjemo poslancev Levice so večinoma pozdravili rešitve. Robert Polnar (DeSUS) je ocenil, da predložene spremembe sledijo temu, da se izvajanje oz. operativna izvedba javnih naročil na državnem in lokalnem nivoju pospeši. Poslanec LMŠ Rudi Medved je sicer opozoril, da bi zaradi dviga mejne vrednosti naročil male vrednosti novela lahko postala sporna, saj je kar tri petine vseh postopkov speljanih prav preko naročil male vrednosti. A kljub temu v LMŠ niso kategorično proti dvigu teh mejnih vrednosti.

Da je glede na realno stanje tak dvig morda celo prenizek, je ocenil Dušan Šiško (SNS) in opozoril, da so se samo v gradbeništvu cene surovin dvignile za 30 odstotkov. Nasprotno pa je Andrej Rajh (SAB) ocenil, da dvig mejne vrednosti za naročila male vrednosti odpira številna vprašanja ter se vprašal, ali je sedanji sistem računanja na etičnost in poštenje vseh izvajalcev javnih naročil primerna pot.

Bojana Muršič (SD) je izpostavila, da so javna naročila "naša rak rana, ki se stalno ponavlja" in se vprašala, ali bodo v noveli zagotovljene vse varovalke, da ne bo prišlo do tveganj. Poslanka SDS Anja Bah Žibert pa je ob razpravi o upravičenosti dviga mejne vrednosti za naročila male vrednosti ocenila, da je korupcija kje drugje mnogo večja", da "na kemičnem svinčniku ali majčki ni mogoče preveč zaslužiti" in bi se bilo bistveno bolje ukvarjati z velikim kriminalom.

V Levici so skušali z dopolnili med drugim preprečiti dvig zgornjega praga za naročila male vrednosti, a neuspešno. Poslanka Levice Nataša Sukić je naročila male vrednosti ocenila kot posebej problematična, ker je sledljivost tam težja. "Problem nastane tam, kjer se veljavni predpisi kršijo. Tega ne more rešiti noben zakon," je menila.