Podbevšek je uveljavljen strokovnjak s področja korporativnega upravljanja in korporacijskega prava, strokovno pa je z združenjem nadzornikov povezan že 17 let. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Podbevšek je uveljavljen strokovnjak s področja korporativnega upravljanja in korporacijskega prava, strokovno pa je z združenjem nadzornikov povezan že 17 let. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Iz združenja so sporočili, da je upravni odbor v svoji utemeljitvi zapisal, da Podbevšek dobro pozna delovanje ZNS-ja. "Kot uveljavljen strokovnjak s področja upravljanja družb in izkušen nadzornik je v strokovni javnosti in medijih razumljen kot 'ambasador' dobrega upravljanja," so prepričani v ZNS-ju, zato menijo, da z njegovim imenovanjem združenje sledi uveljavljanju identifikacije strokovne organizacije. Jamnik, ki je ZNS predsedoval v zadnjih treh mandatih, je medtem postal častni predsednik združenja.

Podbevšek je korporacijski pravnik in strokovnjak s področja korporativnega upravljanja in delovanja nadzornih svetov, ki deluje v lastnem podjetju RMG. Z ZNS-jem je začel tesneje sodelovati že 2003 kot avtor prvega kodeksa upravljanja javnih delniških družb ob vstopu Slovenije v EU. Pozneje je z združenjem sodeloval predvsem kot redni predavatelj na izobraževanjih za nadzornike. V ZNS se je uradno včlanil leta 2009.

Leta 2013 je postal predsednik strokovnega sveta ZNS-ja in od takrat je združenje strokovno predstavljalo tudi v razmerju do drugih deležnikov in javnosti. Lani je postal še član upravnega odbora ZNS-ja. Lani ga je vlada imenovala tudi v svet za korporativno upravljanje, v začetku junija letos pa je postal član upravnega odbora združenja ecoDa v Bruslju, ki predstavlja krovno konfederacijo evropskih združenj nadzornikov. V tem času je pridobival tudi praktične izkušnje iz delovanja v nadzornih svetih in upravnih odborih. Najodmevnejše je bilo njegovo predsedovanje nadzornemu svetu NLB-ja pred leti, vodil je tudi nadzornike novogoriškega Hita. Trenutno je predsednik nadzornega sveta SŽ – Železniškega gradbenega podjetja.

Na današnji skupščini so bili sicer imenovani novi člani organov ZNS-ja za obdobje 2020–2024. V upravnem odboru bodo tako v naslednjih štirih letih poleg Podbevška npr. sedeli še Marjan Bateglj, Klemen Boštjančič, Andrej Fatur, Tjaša Ficko, Miha Juhart, Mira Puc, Cvetka Selšek in Barbara Smolnikar. Nadzorni odbor pa bodo sestavljali Barbara Gorjup, Vesna Pogačar in Sašo Rink.