Ministra za zunanje zadeve sta se pred dvema mesecema prvič sešla na mejnem prehodu Dragonja. Foto: BoBo/Borut Živulović
Ministra za zunanje zadeve sta se pred dvema mesecema prvič sešla na mejnem prehodu Dragonja. Foto: BoBo/Borut Živulović

Kot sta sporočila ministra na skupni novinarski konferenci, so v boju proti pandemiji novega koronavirusa strokovnjaki in tudi politični vrh v vsakodnevnem stiku. Slovenija pozorno spremlja razvoj epidemiološkega stanja tako na Hrvaškem kot tudi širše na območju, je poudaril Anže Logar. Slovenski zunanji minister je opozoril, da bi se morala predvsem prenehati praksa, da se potniki iz Bosne in Hercegovine za nekaj dni ustavijo na Hrvaškem in nato na meji s Slovenijo predstavijo, kot da prihajajo iz Hrvaške in jim zato ni treba v samoosamitev oz. karanteno. Hkrati je Logar sicer izrazil prepričanje, da se širjenje virusa na območju počasi že umirja.

Hrvaški zunanji minister Gordan Grlić Radman je poudaril, da je epidemiološka slika na jadranski obali, ki jo zdaj množično obiskujejo turisti, tudi slovenski, precej boljša kot drugje na Hrvaškem. Poudaril je, da se na Hrvaškem za zdaj ni okužil še noben turist. Kakšnih morebitnih novih ukrepov na mejah zato nobena stran za zdaj ne predvideva. Niti v pripravah na novo šolsko leto ne, sta pojasnila. Grlić Radman in Logar sta poudarila, da državi veliko stvari povezuje in da sta pomembni gospodarski partnerici. "Nekaj pa je tudi odprtih vprašanj," je dejal Logar, hkrati pa izrazil prepričanje, da bosta "v naslednjih dveh letih našla tudi nekatere odgovore".

Obisk hrvaškega zunanjega ministra

Logar: "Ko so izpolnjeni pogoji, Slovenija da soglasje"

Kakšnega premika pri reševanju vprašanja arbitražne odločitve o meji med državama, ki je Hrvaška ne priznava, za zdaj ni. Oba ministra sta zgolj ponovila pripravljenost na dialog in konstruktivno reševanje tega vprašanja. Grlič Radman je kot ključno poudaril "dobro voljo in skupen interes" za rešitev tega vprašanja, ki bi morala biti dobra za obe strani. Logar pa je zatrdil, da "slovensko stališče ostaja nespremenjeno". Slovenski minister je tudi pojasnil, da še ni imenoval posebnega odposlanca za Hrvaško, kar je napovedal marca ob prevzemanju položaja. Bodo pa o tem govorili na posvetu slovenske diplomacije, ki bo letos konec avgusta, je napovedal.

Grlić Radman je Logarju predstavil tudi hrvaške načrte za prevzem evra in vstop v območje schengena. Glede tega je prejšnja slovenska vlada poudarjala, da je eden od pogojev tudi spoštovanje vladavine prava, česar pa da Hrvaška zaradi nespoštovanja arbitražne odločitve ne izpolnjuje. Ali se je stališče nove vlade do tega vprašanja spremenilo, se Logar danes ni hotel podrobneje izreči. Pojasnil je le, da "Slovenija vedno zagovarja stališče, da ko so izpolnjeni pogoji, Slovenija da soglasje". Glede hrvaških načrtov za prevzem evra pa je Logar spomnil, da je Slovenija že dala soglasje za vstop Hrvaške v sistem ERM II.

Minister Logar je hrvaškega kolega ob koncu srečanja povabil, da pride
Minister Logar je hrvaškega kolega ob koncu srečanja povabil, da pride "malce zaplavat tudi v kakšen naš bazen ali pa slovenski Piranski zaliv". Foto: BoBo/Borut Živulović

Povabilo na plavanje v slovenskem Piranskem zalivu

Precej časa sta ministra namenila tudi pogovorom o predsedovanju Svetu EU-ja, ki ga je Hrvaška konec junija končala, Slovenija pa ga bo prevzela v drugi polovici prihodnjega leta. Logar je pohvalil Hrvaško, tudi za hitro prilagoditev novemu položaju zaradi covida-19, Grlić Radman pa je napovedal pomoč in podporo Hrvaške slovenskemu predsedovanju. Na tej točki sta se zavzela tudi za nadaljnjo podporo širitvi Unije na države Zahodnega Balkana. Stališča obeh držav so podobna, sta pojasnila.

Na koncu je Logar povedal, da ga je hrvaški kolega povabil, naj pride "namočit noge v Baško vodo". Odgovoril mu je, da bo letos dopust preživel v domovini, podobno kot tudi vsi drugi ministri držav v soseščini. "Mislim, da je tako tudi prav. Ministra pa vabim, da pride malce zaplavat tudi v kakšen naš bazen ali pa slovenski Piranski zaliv," da bi lahko nadaljevala razpravo, ki sta jo imela danes v prostorih slovenskega ministrstva, je dodal Logar.