"Piše, da je moja kartica neznana. Jaz sem odgovorni urednik programa, za mano je 15 mojih sodelavcev, ki jim je onemogočen prihod na delovno mesto, kjer so opravljali svoje delo, za katero so usposobljeni in za katero imajo sklenjeno pogodbo o zaposlitvi," je pred stavbo RTV-ja dejal Rajko Gerič. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Vodstvo RTV Slovenija je že prejšnji teden pojasnilo, da je bilo pred novim letom 15 zaposlenih na enomesečno čakanje na delo doma napotenih zaradi poslovnih oziroma organizacijskih razlogov: "Delodajalec jim namreč začasno ne more več zagotavljati dela, določenega s pogodbo o zaposlitvi. Za takšen ukrep so se odločili zaradi izjemno slabe finančne situacije ter nujnega notranjega prestrukturiranja," so sporočili iz RTV-jeve službe za stike z javnostjo.

Odgovorni urednik informativnega programa na TV SLO 2 Rajko Gerič, ki je bil prav tako poslan na čakanje na delo, je potezo vodstva že takrat označil za nezakonito in napovedal izpodbijanje odločitve. V današnji izjavi pred stavbo RTV Slovenija pa je opozoril, da je skupina zaposlenih danes ugotovila, da so bile njihove službene kartice blokirane, kar pomeni, da jim je bil onemogočen vstop v prostore RTV-ja.

Vodstvo trdi, da je vstop v prostore RTV-ja
Vodstvo trdi, da je vstop v prostore RTV-ja "brez utemeljenega razloga, ki ni vezan na delovanje zavoda, ni dovoljen oz. je prepovedan". Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

"Zakaj se je vodstvo RTV-ja na tako surov način odločilo obračunati s posameznimi novinarji na RTV-ju, nam res ni jasno. Jaz trdim, da gre za šikaniranje, da gre za zlorabo pooblastil. Zaradi tega smo se obrnili na inšpekcijske službe, zdaj bomo poklicali še policijo, da nam nekdo razloži, zakaj ne moremo do svojih delovnih mest," je Gerič dejal pred stavbo RTV-ja. Opozoril je, da je bilo ukinjenih več oddaj, odločbe o čakanju na delo na domu pa so po njegovih trditvah prejeli le sodelavci Panorame.

"To so namreč naša delovna mesta, tam imamo svoje osebne stvari, in kot sem rekel – mi smo tukaj še vedno redno zaposleni in nobene podlage delodajalec nima, da bi nam onemogočil, da pridemo na delovna mesta. Lahko se odloči, da nam ne da dela, a to mora seveda znati razložiti," je poudaril. Ob tem je izrazil prepričanje, da bi sicer ob pomanjkanju novinarjev in kadrovski nedohranjenosti na javnem zavodu za skupino zaposlenih "z lahkoto našli ustrezne zaposlitve". Gerič, ki je o onemogočanju prihoda na delovno mesto obvestil tudi policijo, sicer trdi, da se je "nekdo pač odločil, da bo počistil tiste, ki jim na javnem zavodu niso všeč".

15 sodelavcev TV Slovenija na čakanju

Vodstvo RTV-ja: Zaposlenim bo omogočen dostop do svojih osebnih stvari

Uprava je v odzivu poudarila, da "vstop in zadrževanje v varovanih prostorih ter drugih prostorih objektov RTV Slovenija in v njegovi okolici brez utemeljenega razloga, ki ni vezan na delovanje zavoda, ni dovoljeno oz. je prepovedano". Poudarili so, da skupini zaposlenih, v času veljavnosti začasne odredbe o čakanju na delo RTV Slovenija ne more zagotavljati dela. Ponovili so tudi, da je bila skupina zaposlenih na čakanje na delo na domu poslana zaradi odpovedi projektov, skladno s sprejetim Programsko-produkcijskim načrtom za leto 2024.

Poskus vstopa zaposlenih, ki so na čakanju na delo, uprava sicer označuje za poskus nedovoljenega vstopa. "Zaposlenim bo omogočen dostop do prostorov, kjer morebiti hranijo svoje osebne stvari in jih želijo iz prostorov RTV Slovenija odnesti v obdobju veljavnosti odredbe," so še dodali v sporočilu za javnost. Odredba sicer velja do 31. januarja.

Horvat: Problem Panorame je bil, da je bila to slaba oddaja

"Problem oddaje Panorama ni v tem, da je to politična oddaja. Očitke o neki političnosti odločitev zato zavračam. Problem je v tem, da je bila to slaba oddaja. To je oddaja, ki jo je spremljal zgolj dober odstotek gledalcev televizije, ob tem pa je Televizijo Slovenija stala več kot milijon evrov letno," je o ukinitvi Panorame dejala direktorica Televizije Slovenija Ksenija Horvat.

"Vedeti moram tudi, da so bili ljudje, ki so bili na Panorami, pred dvema letoma pripeljani zgolj na projekt Panorama, ob tem pa so bili večinoma uvrščeni v nadstandardno dobro plačane razrede. Po vsem tem času lahko zdaj z gotovostjo rečemo, da projekt Panorama ni uresničil uredniških, novinarskih, medijskih pričakovanj. To je navsezadnje potrdil tudi Svet RTV-ja na zadnji seji, ko je sprejel PPN, v katerem te oddaje in njenih rubrik ni več," je dodala direktorica televizije.

Dodala je še, da bi bili v "idealnem svetu" sodelavci, ki so trenutno na čakanju na delo, prerazporejeni na druge projekte. "Ampak vemo, v kakšni finančni situaciji je trenutno RTV in tudi TV Slovenija. Omejujemo honorarno delo, varčujemo pri oddajah, rahljamo produkcijske normative – varčujemo praktično na vsakem koraku, kjer se le da. In v tem trenutku nismo našli dobrih argumentov, kamor bi lahko prerazporedili ljudi, za katere realno dela ni več," je dodala. Situacija bi se po njenih besedah lahko spremenila, če bi ustanovitelj ugotovil, da mora nujno finančno podpreti RTV. "V tem primeru bi se morda lahko kaj tudi spremenilo, ampak ker že zelo dolgo opozarjamo na to, v kako hudi finančni situaciji smo, na kaj takega prav resno ne moremo računati," je dodala.

Martić: Vsi ukrepi so bili zakoniti in v skladu s pravilniki

Da je celoten RTV in z njim uprava v nezavidljivem položaju, je v izjavi poudaril tudi predsednik uprave RTV Slovenija Zvezdan Martić. "Velika finančna luknja in že 12 let nespremenjen RTV-prispevek nas silita v številne kadrovske in finančne reze. Z veliko težavo smo pod streho spravili PPN, del katerega pa je žal tudi ukinitev 2. informativnega programa," je dejal. Tudi on je ustanovitelja, torej vlado, pozval, naj čim prej pristopi k stabilnemu financiranju RTV-ja. "RTV-ja, ki ga ljudje potrebujejo in cenijo, kar ne nazadnje dokazujejo tudi številke – zaupanje javnosti v RTV raste, gledanosti in poslušanost naših programov se višajo, za novo leto je bilo z nami skoraj polovica gledalcev vseh televizij, smo torej na pravi poti," je dodal.

Glede očitkov o tem, da naj bi bilo postopanje vodstva glede 15 sodelavcev nezakonito, pa je Martić poudaril, da so bili "vsi ukrepi zakoniti in v skladu s pravilniki, ki veljajo na RTV-ju". "Za enoto, ki je ukinjena, je pač logična posledica, da sodelavci te enote nimajo dela, zato so bili poslani na čakanje na delo na domu," je pojasnil odločitev. Tega, kaj se bo s 15 zaposlenimi zgodilo po 31. januarju pa Martić ni želel napovedovati. "En mesec časa imamo, da uredimo zadeve," je dejal.

15 zaposlenim na TV Slovenija onemogočili vstop v prostore

Aktiv: Večina je nasprotovala uvedbi Panorame in delitvi programa

Na dogajanje so se odzvali tudi v aktivu novinarjev Informativnega programa TV Slovenija. Kot so spomnili, so prejšnjega generalnega direktorja RTV-ja Andreja Graha Whatmougha, ki je hkrati opravljal tudi funkcijo direktorja Televizije, na več sestankih in tudi javno pozvali, naj informativnega programa ne deli dva dela, prav tako pa so nasprotovali tudi sami uvedbi oddaje Panorama, ki je bila na 2. program uvrščena ob tem, ko so se na 1. programu ukinjale druge oddaje.

"Kolektiv je zbral 134 od 143 podpisov takrat zaposlenih v Informativnem programu proti uvedbi tako drastičnih sprememb, ki so se pozneje res izkazale za napačne," so sporočili v izjavi za javnost. "V Aktivu še enkrat poudarjamo, da smo nasprotovali PPN-ju, s katerim so uvedli Panoramo in tam tudi brez ustreznih govornih in ostalih usposabljanj zaposlili novinarje in urednike v občutno višje plačne razrede, kot jih imajo ostali novinarji in uredniki v informativnem programu, in spremembi statuta, ki je pripeljala do delitve informativnega programa," so zapisali.

V aktivu sicer pričakujejo, da bo nov statut informativni program ponovno poenotil in da bodo pristojni v skladu s potrebami zaposlene na čakanju vključili v delo v informativnem programu na 1. programu TV Slovenija ter da bodo funkcije, ki jih informativni program potrebuje, primerno ovrednotene.

DNS obžaluje izgubo novinarskih delovnih mest

V Društvu novinarjev Slovenije (DNS) so v odzivu zapisali, da so že ob sprejemu programsko-produkcijskega načrta za leto 2022, ki je uvedel premik dela informativnih vsebin na drugi program, skupaj s Sindikatom novinarjev Slovenije in novinarji informativnega programa opozarjali na problematičnost delitve informativnega programa na dve uredništvi.

"Takratno vodstvo in programski svet nista upoštevala strokovnih pomislekov, ki so jih izražali kompetentni in za to pristojni novinarji in uredniki TV Slovenija. Med njimi je tudi opozorilo, da bo premik vsebin s prvega na drugi program povzročil organizacijske in kadrovske težave. Da so bila naša svarila utemeljena, kaže tudi zadnja poteza novega vodstva, ki je 15 zaposlenih na drugem programu TV Slovenija začasno napotilo na čakanje na delo doma," so zapisali v DNS-ju.

Vseeno obžalujejo izgubo vsakega novinarskega delovnega mesta in hkrati od vodstva RTV-ja pričakujejo, da bo RTV Slovenija zaposlovala kompetentne in profesionalne novinarke in novinarje ter druge ustvarjalce programov, kadrovske postopke pa vodila pravno pravilno in ob spoštovanju dostojanstva zaposlenih. "Javnost si zasluži kakovostne vsebine, ki jih pripravljajo kredibilni novinarji in uredniki, hkrati pa tudi racionalno porabo denarja, s katerim financiramo javno radiotelevizijo," so sklenili odziv.

ZNP: Odredbe so nezakonite

V Združenju novinarjev in publicistov (ZNP) so zapisali, da so zgroženi nad "pogromom in šikaniranjem, ki ga nad nekaterimi novinarji izvaja nova uprava RTV Slovenija, imenovana na podlagi spremenjenega zakona zdajšnje vladne koalicije".

Ob tem so zapisali še, da so bile odredbe o čakanju na delo nezakonite, prav tako onemogočenje vstopa v stavbo RTV Slovenija.

"V ZNP-ju ocenjujemo, da gre izključno za revanšizem novega vodstva, uperjen zoper novinarje, ki so na RTV Slovenija prišli ali napredovali v času prejšnje uprave. Slednjim nova uprava ne more očitati slabega dela ali neusposobljenosti, zato se zdi, da je njihov edini greh, da so morali na čakanje, zgolj to, da so na RTV Slovenija prišli ali napredovali ob nepravem času," so zapisali in dodali, da bodo podali prijavo na delovno inšpekcijo.