Novinarka Dela Anuška Delić ni priznala krivde za izdajo tajnih podatkov Sove. Foto: BoBo
Novinarka Dela Anuška Delić ni priznala krivde za izdajo tajnih podatkov Sove. Foto: BoBo
Tudi Sebastjan Selan zanika krivdo. Nedolžnost bo dokazal z lahkoto, je dejal. Foto: BoBo
Novinarka Dela je konec leta 2011 pisala o povezavah neonacistične skupine Blood & Honour in stranke SDS. Foto: BoBo
Izvršni odbor Sindikata novinarjev Slovenije poudarja, da je odgovornost novinarja do javnosti nad odgovornostjo do oblasti. Foto: BoBo

Novinarka Delićeva je v seriji člankov konec leta 2011 pisala o povezavi neonacistične skupine Blood & Honour s stranko SDS, Selana pa obtožnica bremeni kaznivega dejanja opustitve ovadbe Delićeve.

Na ljubljanskem okrajnem sodišču se je začel predobravnavni narok zoper Delićevo, ki ji tožilstvo očita, da naj bi izdala tajne podatke Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova), ki so imeli oznako zaupno in tajno. Zapletlo se je že na začetku obravnave. Zagovornik Delićeve Emil Zakonjšek je namreč poudaril, da v spisu ni vseh dokaznih predlogov, na katere se sklicuje tožilstvo. Tako zagovornik ne more vsebinsko pripraviti obrambe, je poudaril.

Okrožna državna tožilka Andreja Žvanut je pojasnila, da je v obtožnici navedeno, da se kot dokaz izvedejo dokumenti iz izreka obtožnega predloga, ki so tajni, zato njihova vsebina ni priložena spisu. Kot je ob pojasnil Zakonjšek, pa ni praksa, da je za pregled dokazov potreben vpogled v neki spis. Predlagal je, naj tožilstvo vendar predloži dokaze, da se lahko obramba pripravi.

Sodnik: Tožilka naj predloži vse dokaze
Sodnik Marko Češnovar je povedal, da so v obtožnici tudi drugi dokazi, ki utemeljujejo sum na kaznivo dejanje izdaje tajnih podatkov, kljub temu pa je tožilko pozval, da do konca predobravnavnega naroka predloži vse dokaze.

Tožilka je še predlagala, da bi od začetka do konca sojenja delno izključili javnost, ko bosta pričanje in predočenje v zvezi z vsebino teh tajnih podatkov. Ti so namreč predmet kazensko-pravnega varstva in so kot interni, zaupni in tajni določeni v dokumentih Sove, je dejala.

Zagovornik Delićeve Zakonjšek je predlagal, da bi se oznaka tajno s teh dokumentov umaknila, saj je marsikaj iz njih že javno. Poleg tega so v obtožnem predlogu, ki je javen, že citirani ti podatki, ki naj bi bili tajni.

Odveza molčečnosti za Selana
Predobravnavni narok se bo nadaljeval 19. novembra. Sodišče bo do takrat še pridobilo odvezo molčečnosti za Selana, ki se bo glede tajnih podatkov Sove, kot je sam pojasnil, tudi vsebinsko zagovarjal.

Anuška Delić je po obravnavi v izjavi za javnost poudarila, da tožilstvo ob tem, ko v spis ni predložilo vseh dokazov, ovira njeno obrambo. Selan pa je pojasnil, da bo svojo nedolžnost na sodišču dokazal brez težav. Glede očitanega kaznivega dejanja opustitve ovadbe je še pojasnil, da so že takrat obstajali dvomi o tajnosti teh podatkov.

Novinarski sindikat: Odgovornost do javnosti ima prednost
Izvršni odbor Sindikata novinarjev Slovenije poudarja, da je odgovornost novinarja do javnosti nad odgovornostjo do oblasti. Pridružujejo se pozivu Društva novinarjev Slovenije, da tožilstvo in sodišče nemudoma prekineta pregon novinarke.

Kot so zapisali v sporočilu za javnost, sindikat podpira vztrajanje novinarke pri pravici javnosti do obveščenosti, ne glede na zagrožene kazenske sankcije.

V sindikatu ugotavljajo, da v tovrstnih primerih kazenski pregon novinarja pomeni ustrahovanje in grožnjo poklicu, medijskim družbam in dobri obveščenosti državljanov. Zakonodajo je treba spremeniti tako, da podobnih postopkov ne bo, menijo.

V sindikatu napovedujejo, da si bodo prizadevali za zakonsko ureditev imunitete vira, ki medijem posreduje informacijo v javnem interesu, ter za dolžnost novinarja, da mora identiteto takega vira varovati kot poklicno skrivnost.

ZNP podpira DNS
Predlog Društva novinarjev Slovenije (DNS) za spremembe kazenskega zakonika v delu, ki omogoča pregon novinarjev, ki so objavili tajne podatke, podpirajo tudi v Združenju novinarjev in publicistov (ZNP). "Državo pozivamo, naj ne preganja novinarjev, ki razkrivajo tajne podatke, vlada pa naj dekriminalizira odgovornost novinarjev za objavo tajnih podatkov," je povedal predsednik DNS-ja Matija Stepišnik.

V ZNP-ju ob tem upajo, da je bila izjava predsednika vlade Mira Cerarja, da bo potreben razmislek o zakonodaji glede svobode novinarjev, napoved, da bo do potrebnih sprememb zakonodaje dejansko prišlo.

Tudi v Evropski zvezi novinarjev so pozvali k umiku vseh obtožb zoper novinarko. Zapisali so, da je dolžnost novinarjev, da poročajo o zadevah, ki so v javnem interesu.