Novi statut mora potrditi še nadzorni svet hiše. Foto: SOJ RTV SLO
Novi statut mora potrditi še nadzorni svet hiše. Foto: SOJ RTV SLO

Kot so zapisali v Sindikatu novinarjev Slovenije in Koordinaciji novinarskih sindikatov na Radioteleviziji Slovenija (RTV SLO), so zaradi nepredvidljivosti v programskem vodenju veliko večja tudi operativna tveganja v izvedbi programskega načrta zavoda za letos.

Zlasti pa nasprotujejo delitvi Informativnega programa Televizije Slovenija (TV SLO) na dve uredniško-producentski enoti, in sicer na uredništvo prvega in drugega programa. Predlagane spremembe po njihovem mnenju pomenijo odprto možnost za sistematično kršitev uredniške avtonomije in poklicnih standardov, posledično pa večje ogrožanje avtonomnega in objektivnega informiranja javnosti.

Sorodna novica TV Slovenija dobiva še eno informativno uredništvo, usoda Studia City nejasna

Sprejeti programsko-produkcijski načrt, ki je za javni medij sicer škodljiv, programski svet RTV SLO v novi sestavi krši vse od februarja, ko je imel ustanovno sejo, menijo.

"Direktor vsiljuje cepitev informativnega programa"

Ostro obsojajo način, na katerega generalni direktor po njihovih besedah vsiljuje cepitev televizijskega informativnega programa. Ker se zaposleni temu upirajo, je Grah Whatmough po njihovih navedbah de facto že oblikoval uredništvo, za katero ni podlage v veljavnem statutu, in 28 novozaposlenih v informativnem programu TV SLO nagovoril, da podprejo statutarne spremembe.

Takšna delitev novinarjev je neprimerna za funkcijo generalnega direktorja, hkrati vršilca dolžnosti direktorja TV Slovenija, saj seje razdor in negotovost v kolektivu, ki ga vodi, so kritični.

Generalni direktor je v ponedeljek na izredni seji dejal, da predloga, ki se nanaša na delitev televizijskega informativnega programa, v ekipi novinarjev na prvem televizijskem programu večinsko ne podpirajo, v 28-članski ekipi novinarjev na drugem televizijskem programu pa ga ne podpira le eden.

Grah Whatmough: TV Slovenija ne dobiva novega informativnega programa