RTV Slovenija. Foto: SOJ RTV SLO
RTV Slovenija. Foto: SOJ RTV SLO

Programski svetniki RTV Slovenija so namreč podprli predlog generalnega direktorja Andreja Graha Whatmougha, da televizija dobi ločena informativna programa, enega na 1. programu in drugega, ki ga vodstvo hiše že nekaj časa pripravlja in kadrovsko popolnjuje, na 2. programu. Informativni program na 2. programu bo odslej ločena programsko-produkcijska enota z lastnim odgovornim urednikom.

Vzpostavitev dodatnega odgovornega uredništva informativnega programa je po mnenju generalnega direktorja RTV Slovenija nujna predvsem zaradi lažje kadrovske in programske obvladljivosti. Zdajšnja ureditev je zaradi številčnosti kadrov in obsega ur ustvarjenega programa neobvladljiva, meni generalni direktor.

Grah Whatmough je dejal, da predloga, ki se nanaša na delitev televizijskega informativnega programa, v ekipi novinarjev na prvem televizijskem programu večinsko ne podpirajo, v 28-članski ekipi novinarjev na drugem televizijskem programu pa ga ne podpira le eden.

Na seji se je oglasilo zelo malo svetnikov in svetnic, je za TV Slovenija poročal Rok Šuligoj.

Generalni direktor Andrej Grah Whatmough. Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić
Generalni direktor Andrej Grah Whatmough. Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić

Socialno-liberalno in konservativno uredništvo?

"Danes na komisiji je bilo jasno povedano, da gre za to, da se vzpostavljata dva vzporedna programa. Eden malo bolj socialno-liberalni, drugi bolj konservativni," je na seji povedal programski svetnik Gregor Drnovšek.

"Ne drži. Sam pa sem pri tem jasno povedal, da ne gre za političen predlog. Delitev je dejansko edina mogoča, če želimo zaščititi kolektiv drugega programa," je odvrnil direktor Grah Whatmough.

"Torej zaščitite ljudi, ki še niso pokazali ničesar. Končni rezultat njihovega dela je nula," je komentiral programski svetnik iz vrst zaposlenih Sašo Hribar.

"Poskus političnega prevzema RTV Slovenija se ne bo posrečil. Očitno je, da bo DZ v novi sestavi v razmeroma kratkem času spremenil zakon o RTV Slovenija," pa je povedal programski svetnik Slavko Splichal.

"Političnega prevzema programskega sveta sam ne vidim, me pa resnično skrbi, da se bo zgodil, kot ste napovedali, s spremembo zakona, vendar to ni v rokah programskega sveta," je povedal predsednik programskega sveta Peter Gregorčič.

Nasprotovanju dodatnemu informativnemu uredništvu so danes izrazile tudi urednica dnevnoinformativnih oddaj Vesna Deržek Sovinek, urednici notranje in zunanje redakcije Tadeja Anžlovar in Nataša Prislan Culiberg ter urednica parlamentarnega programa Nataša Rijavec Bartha.

Spremembe so za sindikat nedopustne

Predsednica sindikata TV Slovenija in koordinacije novinarskih sindikatov Helena Milinković je pred sejo programskega sveta dejala, da je mnenje koordinacije novinarskih sindikatov RTV Slovenija glede sprememb statuta odklonilno, "čeprav se morda s kakšnimi podrobnostmi strinjamo, da so potrebne". A kot je poudarila Milinković, med vodstvom in sindikati ni bilo zadostnega dialoga.

Kot je izpostavila, so programski svetniki predlog statuta prejeli prej kot delovna skupina za spremembe statuta, vodje uredništev, produkcijskih enot itd. "Še vedno menimo, da spremembe statuta niso usklajene znotraj RTV-ja in konsenza ni. Obenem ni jasno, kako bo to vplivalo na kadrovske in finančne zmogljivosti RTV-ja. Želimo več razprave na ravni celotne hiše."

TV Slovenija dobiva še en informativni program

Aktiv: Delitev informativnega programa poskus vzpostavitve različno usmerjenih programov

Nezadovoljen je tudi Aktiv novinarjev televizijskega informativnega programa, ki delitev informativnega programa razume kot nedomišljeno rešitev, ki bo le še bolj poglobila kadrovsko krizo. "Ločevanje informativnih programov vidimo tudi kot poskus vzpostavitve različno usmerjenih informativnih programov – torej levi in desni oziroma koalicijski in opozicijski program," so navedli v dopisu Grahu Whatmoughu.

Po njihovem mnenju je to v nasprotju s profesionalnimi novinarskimi standardi, ki veljajo na javnem servisu RTV SLO. Informativni program javnega medija bi moral biti namreč politično neopredeljen. Poleg tega so prepričani, da oddaja Panorama na drugem televizijskem programu ne potrebuje svojega odgovornega uredništva.

Sorodna novica Peticijo v podporo Marcelu Štefančiču v manj kot tednu dni podpisalo več kot 20.000 ljudi

Kaj bo z oddajo Studio City?

Na začetku seje je generalni direktor napovedal, da se oddaja Studio City 30. maja vrača z novim voditeljem, ki ga za zdaj ne razkrivajo, po odmoru in pogovoru z odgovorno urednico informativnega programa Jadranko Rebernik pa je generalni direktor povedal, da Studia City nekaj časa ne bo več.

"Programski svet RTV Slovenija se je seznanil z objektivno nezmožnostjo izvedbe oddaje Studio City. Programski svet soglaša, da se oddaja s 30. majem umakne in nadomesti z vsebino kulturnoumetniškega programa v istem časovnem terminu," je povedal Grah Whatmough.

Zaradi številnih protestov nekaterih svetnikov in predstavnikov zaposlenih so predlog zavrnili, saj da se takoj na hitro oddaj ne ukinja in da je pri spremembah programa treba spoštovati postopke.

Podporo oddaji Studio City in Marcelu Štefančiču sta danes izkazali tudi predstavnici Inštituta 8. marec. Pred stavbo RTV Slovenija sta izročili 21.700 podpisov podpore. Štefančič je oddajo Studio City v ponedeljek zvečer sicer pripravil v Slovenskem mladinskem gledališču. Kot osrednja gosta je povabil predsednika Gibanja Svoboda Roberta Goloba in filozofa Slavoja Žižka.

Sorodna novica Vodstvo RTV Slovenija nadaljuje posvete o prihodnosti oddaje Studio City

Vodstvo RTV SLO: Dva novinarja sta bila sodelovanje prisiljena odkloniti

Vodstvo RTV Slovenija je po seji v sporočilu za javnost zapisalo, "da bo do 23. maja opravilo posvete glede oddaje Studio City in morebitnega programskega nadomestila, če ne bi bilo mogoče zagotoviti izvedbe oddaje".

"Danes je celotna uredniška ekipa odgovorni urednici sporočila, da pri predstavljenem konceptu prenove oddaje ne bo sodelovala in da bo svoje delo nadaljevala v dnevnoinformativnem programu. Vodstvo Informativnega programa je vložilo izjemne napore, da bi zagotovilo nadaljnji obstoj oddaje Studio City. Vodenje oddaje je ponudilo nekaterim uglednim novinarjem Informativnega programa, eni so vodenje oddaje takoj odklonili, dva pa sta bila – zaradi groženj in osebnih napadov zoper njih in njihove družine – sodelovanje prisiljena odkloniti," med drugim še piše v sporočilu za javnost.

Šest odgovornih urednikov televizijskih programov RTV SLO je vodstvo televizijskega informativnega programa v petek v javnem pismu pozvalo, da znova premisli o napovedanih spremembah pri oddaji. Po njihovih navedbah gre za preveč pomembno oddajo iz nabora prepoznavnih blagovnih znamk, ki prispeva k širši prepoznavnosti in gledanosti TV SLO. Spremembe, ki ne bi bile usklajene z zdajšnjo uredniško-novinarsko-voditeljsko ekipo, lahko zato okrnijo ugled televizije in odvrnejo gledalce od spremljanja programov TV SLO, so posvarili.

Spremembe statuta gredo zdaj v obravnavo na nadzorni svet

Programski svet RTV Slovenija je tako dal soglasje k predlaganim spremembam statuta zavoda generalnega direktorja zavoda Graha Whatmougha, zdaj pa gredo v obravnavo na nadzorni svet.

Dozdajšnji Program Plus bi po njegovem predlogu združili z uredniško-producentsko enoto Razvedrilni program.

Imenovanje odgovornega urednika MMC-ja

Odgovornega urednika Multimedijskega centra RTV SLO (MMC) bo v skladu s predlogom imenoval in razreševal generalni direktor na predlog direktorjev Radia in Televizije Slovenija. Če direktorja radia in televizije niti po poteku 30 dni od začetka usklajevanja ne bi pripravila usklajenega predloga, bi imela pravico v imenovanje predlagati vsak svojega kandidata.

Svet delavcev je proti predlaganim spremembam, pri čemer se še zlasti ne strinjajo z delitvijo televizijskega informativnega programa na dva dela. Nasprotujejo pa tudi predlogu v delu, ki se nanaša na MMC, je dejala predsednica sveta Petra Bezjak Cirman.

Gregor Drnovšek, v programskem svetu predstavnik zaposlenih, je na seji predvajal videoposnetke člana sveta Slavka Kmetiča na javni prireditvi. Kmetič, ki ga je DZ imenoval v programski svet na predlog gledalcev in poslušalcev in je v svojih stališčih naklonjen stranki SDS, je po Drnovškovih besedah v posnetih izjavah grozil nekaterim novinarjem na RTV SLO.