Dokument so našli v Arhivu Slovenije. Foto: RTV Slo
Dokument so našli v Arhivu Slovenije. Foto: RTV Slo
Pavel Jamnik
Po Jamnikovih besedah dokument nima praktične veljave. Foto: RTV Slo
dr. Mitja Ferenc
Po besedah dr. Ferenca so doslej registrirali 410 povojnih grobišč. Foto: RTV Slo
Natančno število povojnih pobojev verjetno nikoli ne bo znano. Foto: RTV Slo

V njej je zapisal, da ni več nobenega vzroka za počasnost pri "čiščenju". Dokument, ki so ga našli v Arhivu Slovenije, naj bi potrjeval, da je povojna politična oblast vedela za poboje in bila vanje močno vpletena.


Mnenje o povojnih pobojih lahko izrazite na forumu.


Dokument ima zgolj zgodovinsko vrednost
Kriminalist Pavel Jamnik, ki vodi preiskavo povojnih pobojev, je za Radio Slovenija povedal, da pozna dokument, ki ga je predstavil Ferenc. Po njegovih besedah gre za izjemen dokument, ki pa ima zgolj še zgodovinsko vrednost. S prejšnji teden predstavljeno kazensko ovadbo zoper Mitjo Ribičiča pa ga ni mogoče povezovati.

Jamnik sočasnost odkritja registra zapornikov v Arhivu Slovenije in omenjene depeše pripisuje dejstvu, da so tudi zgodovinarji zaradi pripravljanja razstave v Celju povojne dogodke raziskovali intenzivneje. V prihodnje pa po Jamnikovih besedah ni mogoče pričakovati kakšnih zelo pomembnih odkritij na tem področju.

Evidentirali že 410 grobišč
Na razstavi z naslovom Prikrito in očem zavito bodo predstavili gradivo, ki so ga zbrali med dve leti trajajočim evidentiranjem grobišč. Namen raziskave po Ferenčevih besedah ni bilo ugotavljanje krivcev za poboje, temveč popis grobišč, da bi jih v prihodnjih letih lahko primerno uredili. Do zdaj so po vsej Sloveniji evidentirali 410 množičnih in posamičnih grobov žrtev povojnih pobojev.

Ribičič zanikal odgovornost
Kriminalisti so prejšnji teden podali kazensko ovadbo zoper Mitjo Ribičiča zaradi domnevne odgovornosti za zunajsodne poboje po drugi svetovni vojni. Gre za prvo ovadbo za kaznivo dejanje, povezano s poboji izpred 60 let. Ribičič je v pogovoru za Mladino dejal, da je za vsako napako, ki jo je storil, pripravljen nositi odgovornost, ni pa odgovoren za množične poboje.

Po njegovih besedah ovadba temelji na knjigi zapornikov. Vsaka policija ima knjigo zapornikov in vsaka policija vodi, kam kakšen spada. Ta spisek zapornikov še nič ne pomeni, je dejal Ribičič. Zdaj se prikazuje, da so bili vsi, ki so šli skozi ta zapor, usmrčeni. To je neumnost. Mnogi so bili v zaporu le nekaj dni, še pravi Ribičič. Sicer pa je bila po njegovih navedbah priporniška knjiga za znanost dostopna že pred približno 15 leti.