Ministrica za kulturo Asta Vrečko. Foto: BoBo
Ministrica za kulturo Asta Vrečko. Foto: BoBo

V NSi-ju menijo namreč, da je odločitev vlade o združitvi Muzeja slovenske osamosvojitve in Muzeja novejše zgodovine Slovenije "korak v napačno smer", zato so v preteklem tednu začeli pripravo interpelacije zoper ministrico za kulturo Asto Vrečko. Kot so ob tem poudarili, osamosvojitev Slovenije namreč razumejo kot temeljno dejanje naše državnosti, ki si v zgodovini in zavesti naroda zasluži posebno mesto.

Sorodna novica Asta Vrečko: Gre za združitev dveh muzejev in ne za njuno ukinitev

Dva poslanca premalo za vložitev interpelacije
Poslanska skupina NSi-ja sicer sama nima dovolj podpisov za vložitev interpelacije. To lahko po poslovniku DZ-ja vloži najmanj deset poslancev, NSi pa jih ima v tem mandatu zgolj osem.

Pripravljeno interpelacijo, ki na 20 straneh kot glavni očitek navaja ukinitev samostojnega Muzeja slovenske osamosvojitve, so tako v sopodpis poslali poslancem opozicijskega SDS-a ter poslancema manjšinskih narodnih skupnosti. Kot so danes sporočili iz NSi-ja, morajo ti svojo odločitev o morebitni podpori sporočiti do petka, 3. februarja.

Poslanca italijanske in madžarske narodne skupnosti podpisov ne bosta prispevala, so potrdili v poslanski skupini manjšinskih poslancev.

V SDS-u se še niso odzvali
S STA-ja so sporočili, da na odziv SDS-a in poslancev italijanske ter madžarske narodne skupnosti še čakajo.

Predsednik SDS-a Janez Janša je na vprašanje o morebitni podpori interpelaciji v preteklem tednu odvrnil, da "bi bila interpelacija zoper ministrico upravičena, ali pa zadostna, ali pa dovolj močan odziv do časa, dokler je obstajal zgolj predlog ministrstva, ne pa tudi sklep vlade".

Ministrici očitajo kršitev zakona o varstvu kulturne dediščine
NSi v več kot 20 strani dolgem predlogu interpelacije proti ministrici za kulturo Asti Vrečko med drugim očita vodenje kulturne politike, ki naj bi bilo v nasprotju s slovensko ustavo, ter kršitev zakona o varstvu kulturne dediščine in strategije kulturne dediščine za obdobje med letoma 2020–2023.

NSi je interpelacijo proti ministrici Vrečko napovedal, ko je vlada 19. januarja letos sprejela sklep o združitvi Muzeja novejše zgodovine Slovenije in Muzeja slovenske osamosvojitve v nov javni zavod Muzej novejše in sodobne zgodovine Slovenije. Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić
NSi je interpelacijo proti ministrici Vrečko napovedal, ko je vlada 19. januarja letos sprejela sklep o združitvi Muzeja novejše zgodovine Slovenije in Muzeja slovenske osamosvojitve v nov javni zavod Muzej novejše in sodobne zgodovine Slovenije. Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić

NSi med drugim ocenjuje, da je ministrica Vrečko odgovorna za vodenje kulturne politike, ki je "z izenačevanjem zgodovine pred in po osamosvojitvi Slovenije v nasprotju s Temeljno ustavno listino o samostojnosti in neodvisnosti Republike Slovenije, preambulo k Ustavi Republike Slovenije in Ustavo Republike Slovenije ter odreka najvišjo veljavo temeljnemu dogodku za nastanek Republike Slovenije – slovenski osamosvojitvi, okrog katere se je oblikovala narodna enotnost".

NSi v predlogu interpelacije še navaja, da je ukinitev Muzeja slovenske osamosvojitve ustavno sporna z vidika ohranjanja kulturne dediščine, ki predstavlja temelj slovenske države in hkrati temeljna izhodišča slovenske ustavnosti, ter da je v ozadju "politično motivirano dejanje z namenom odstavljanja direktorjev, ki aktualni ministrici za kulturo nista po volji".

Predlagatelji interpelacije tudi trdijo, da ministrica za kulturo s svojimi dejanji dokazuje, da ni sposobna celovito in nepristransko presojati o zgodovinskih procesih osamosvajanja, ki jih dojema izrazito ideološko obarvano in zaznamovano s svojim političnim prepričanjem, ter s svojim delovanjem ogroža ugled Slovenije v tujini.

NSi ministrici tudi očita kršitev resolucije o nacionalnem programu za kulturo za obdobje med letoma 2022–2029 ter izvajanje kulturne politike brez strokovnih analiz in investicijske dokumentacije ter brez javne razprave in dialoga z zaposlenimi ter vodstvom zadevnih javnih zavodov. Očitajo ji tudi, da postopno, a sistematično uničuje vrednote slovenske osamosvojitve ter s tem deluje zoper blaginjo Slovenije.

"Obdobje osamosvojitve si zasluži samostojen muzej"
Pri NSi-ju tudi vztrajajo, da si obdobje osamosvojitve Slovenije zasluži samostojen muzej. V podkrepitev takšnega stališča pa navajajo krajši pregled muzejev v evropskih državah, ki so posvečeni procesom osamosvajanja, in sicer v Estoniji, Latviji, Litvi, Poljski in Nemčiji.
Ministrica Asta Vrečko je pred kratkim povedala, da je bil sklep o ustanovitvi novega muzeja soglasno potrjen na vladi. Če interpelacija bo, pa "bomo znova pojasnili argumente za združitev obeh muzejev in tako, mislim, prepričali še tiste, ki morda dvomijo o tej odločitvi", je še dodala.