Jernej Vrtovec   Foto: NSi/X
Jernej Vrtovec Foto: NSi/X

Poslanec NSi-ja Jernej Vrtovec je na novinarski konferenci pojasnil, da so v stranki prepričani, da novela energetskega zakona, ki jo je vlada v parlamentarni postopek vložila na začetku decembra, globoko posega v življenja ljudi, zaradi nerazumnih potez aktualne vlade na tem področju pa bo prizadetih na sto tisoče ljudi.

Novela zakona, kot je navedel Vrtovec, med drugim prepoveduje projektiranje in vgradnjo kotlov na zemeljski plin ali utekočinjeni naftni plin v novih stanovanjskih stavbah, v strnjenih naseljih prepoveduje projektiranje in vgradnjo kurilnih naprav na tekoča in trda goriva ter onemogoča podeljevanje novih koncesij za graditev plinskega omrežja.

Zaradi vseh omenjenih sprememb v NSi-ju ocenjujejo, da za njihovo uvedbo ne smeta biti odgovorna samo vlada in DZ, temveč tudi državljani Slovenije. "Če bo vlada še naprej trmarila in vztrajala pri obstoječem predlogu, bomo v NSi-ju državljanom dali ponudbo, da o tem odločajo na referendumu," je napovedal Vrtovec. Druge možnosti po njegovih besedah ni.

Poslance NSi-ja je zmotilo tudi to, da je v noveli zakona jedrska energija omenjena samo enkrat. "To nam jasno pokaže sliko, da prioriteta vlade absolutno ni jedrska energija, ampak zlasti proizvodnja električne energije iz obnovljivih virov energije, kar je lepo, ampak vsi vemo, da to ne bo dovolj," je dejal Vrtovec. Po mnenju NSi-ja je treba namreč za zeleni prehod unovčiti vse nizkoogljične vire in vso že zgrajeno javno energetsko infrastrukturo. Ob tem med drugim predlagajo, da bi zemeljski plin postopoma začeli nadomeščati z obnovljivimi viri, kot je na primer biometan.

"Nesprejemljivo je, da vlada 121.000 gospodinjskim odjemalcem zemeljskega plina, ki prispevajo 1,5 odstotka emisij ogljikovega dioksida v Sloveniji, prepoveduje način ogrevanja in jih sili v zamenjavo načina ogrevanja, kar bo povezano z velikimi stroški," poudarjajo v NSi-ju. Opozarjajo tudi na "neverjetno dejstvo", da te prepovedi na drugi strani ne bodo veljale za gospodarstvo, nove plinske elektrarne in kogeneracije.

Kritike obračuna omrežnine

V NSi-ju so kritični tudi do novega načina obračuna omrežnine, ki se napoveduje z začetkom julija 2024. Po njihovem prepričanju bo ta izrazito neugoden za obrtnike, podjetnike, kmete in velike odjemalce. Še posebej velik šok pa bo nov način obračuna omrežnine predstavljal lastnikom malih sončnih elektrarn, ki jih je trenutno okoli 40.000, so prepričani.

Kot je še pojasnil Vrtovec, bodo v NSi-ju pri energetskem zakonu sicer "zelo tvorni". Pripraviti nameravajo obširna dopolnila, vladi pa predlagajo, da jim ponudi roko pri izboljšanju zakona v parlamentarnem postopku.

V NSi-ju so zaradi sprememb energetskega zakona in po njihovem mnenju napačnega načina, na katerega si je Unija začrtala izvedbo zelenega prehoda, vložili tudi zahtevo za sklic nujne seje pristojnega odbora za infrastrukturo, okolje in prostor. "Trenutni pristop EU-ja je izrazito aktivističen, prinaša uničenje evropske industrije in revščino za ljudi. V NSi-ju predlagamo spremembo pristopa, ki mora temeljiti na realni tehnologiji in inovacijah," so med drugim pojasnili v zahtevi za sklic in dodali, da brez jedrske energije zeleni prehod v EU-ju ne bo mogoč.