Foto: BoBo
Foto: BoBo

"Neodvisni, uravnoteženi in pluralni mediji so steber vsake demokratične družbe. Zasledovati in predstavljati morajo resnico, medijska zakonodaja pa jim mora to omogočati. Verjamemo, da tudi predlog medijske zakonodaje, ki je bil dan v javno razpravo, želi zasledovati ta cilj," so v NSi-ju zapisali v sporočilu za javnost.

V NSi-ju sicer poudarjajo, da ne gre spregledati pozivov številnih medijev, da je trenutna zakonodaja potrebna temeljite prenove in mora iti v korak s časom. Vendar verjamejo, da je zakonodajo s področja medijev treba spreminjati premišljeno in celovito.

"Upoštevati moramo čim več dobrih in konstruktivnih predlogov, prav tako tudi mnenje vseh deležnikov na tem področju," so navedli in spomnili, da so tudi zato zahtevali podaljšan čas za javno razpravo, predlog pa obravnava tudi strokovni odbor za kulturo, ki deluje znotraj NSi-ja.

Po poročanju Radia Slovenija imajo pripombe tudi v koalicijskem SMC-ju, kjer se zavzemajo za neodvisne javne medije in niso naklonjeni nedomišljenim posegom v zakonodajo.

DeSUS: Predlagane spremembe so škodljive

V DeSUS-u so bili sicer v ponedeljek konkretnejši. Po besedah predsednice stranke Aleksandre Pivec so predlagane spremembe po presoji strankine strokovne skupine med drugim škodljive za javni servis RTV Slovenija, problematično pa je tudi uvajanje novega načina presoje medijske koncentracije. Dodala je še, da se bo DeSUS uprl nekakovostni reformi medijske zakonodaje.

Medijski sveženj – pripravili so ga na ministrstvu za kulturo, ki ga vodi Vasko Simoniti iz SDS-a – vsebuje spremembe zakona o RTV-ju, zakona o STA-ju, krovnega medijskega zakona in zakona o avdiovizualnih storitvah. Javna razprava za zadnjega se je že končala, za preostale tri pa se izteče 5. septembra.