Foto: BoBo
Foto: BoBo

Gre za enega izmed dveh predlogov sprememb zakona o Radioteleviziji Slovenija (RTV SLO), ki so ju v parlamentarni postopek vložili v SDS-u. Z vložitvijo predlogov že na ustanovni seji so prehiteli stranke nove koalicije, torej Gibanje Svoboda, SD in Levica, ki so v DZ sicer posredovale tudi svoje spremembe omenjenega zakona.

V skladu s poslovnikom mora DZ istovrstne zakone obravnavati po vrstnem redu, kot so bili vloženi, zato so nameravali v nastajajoči koaliciji predloga SDS-a čim prej zavrniti. Prvega, s katerim so v SDS-u predlagali, da RTV-prispevek ne bi bil več obvezen, je nameravala poslanska večina po opravljeni splošni razpravi na seji DZ-ja zavrniti oz. skleniti, da predlog ni primeren za nadaljnjo obravnavo, s čimer bi bil zakonodajni postopek končan.

A se je zaradi predloga za razpis referenduma, ki ga je SDS vložil na lasten predlog sprememb zakona, postopek zavlekel. Pred glasovanjem DZ-ja o predlogu za razpis posvetovalnega referenduma mora namreč preteči 30 dni, šele po zavrnitvi predloga za referendum pa je mogoče glasovanje o predlogu zakona. Omenjeni 30-dnevni rok se je iztekel konec prejšnjega tedna, DZ pa bo, kot kaže, o predlogu za razpis posvetovalnega referenduma odločal na izredni seji prihodnji teden.

"Zavedam se, da je stanje na RTV-ju alarmantno in potrebuje takojšnjo naslovitev in ukrepanje. Računam na to, da se tega zavedajo vsi poslanci in da bomo čim prej vzpostavili vzdržno stanje na RTV-ju," je ob tem danes v izjavi za medije dejala Klakočar Zupančičeva.

Medtem pa bo Koordinacija novinarskih sindikatov na RTV Slovenija danes od 14. do 23. ure nadaljevala stavko, ki so jo začeli 23. maja. Zahtevajo novinarsko, uredniško in institucionalno avtonomijo, dogovor o kadrovski politiki in pogajanja o dvigu najnižjih plač na RTV SLO ter socialni dialog. Prav tako je med njihovimi zahtevami, da je stavka plačana.

Na pereče stanje v zavodu bodo opozorili tudi z javnim shodom na Trgu republike, kjer bodo od zakonodajalca zahtevali ukrepanje pri ohranitvi javnega servisa.