Janez Janša, Borut Pahor in Matej Tonin so nagovorili vrh SV. Foto: BoBo
Janez Janša, Borut Pahor in Matej Tonin so nagovorili vrh SV. Foto: BoBo

Pahor je ob "njihovem in našem skupnem prazniku" čestital vsem pripadnicam in pripadnikom SV in se jim zahvalil, saj je – ne glede na oceno pripravljenosti SV in na pomanjkljivosti, s katerimi se spopada – "absolutno prepričan, da se lahko v celoti zanesemo na bojni karakter naše vojske". Predsednik je ob tem izrazil pomen državnosti za nadaljnji razvoj. Svet se spreminja in okrepiti je treba vse elemente naše državnosti, vključno z varnostnim sistemom in Slovensko vojsko kot njenim vojaškim stebrom, da bomo lahko kot suverena država sunke nekaterih pričakovanih sprememb v globalnem svetu znova izkoristili v prid naših narodnih in državnih stremljenj, je poudaril vrhovni poveljnik obrambnih sil.

Kot je dejal, ne želi dajati vtisa, da se bo svet znova znašel v nekih kaotičnih razmerah in da vojsko potrebujemo zaradi neposredne grožnje. "Govorim o tem, da je zelo verjetno, da za te sunke v mednarodnem okolju potrebujemo dobro organizirano državo, socialno in duhovno povezano družbo, da bomo te sunke, te premike lahko dobro in primerno obvladali," je pojasnil.

Borut Pahor. Foto: BoBo
Borut Pahor. Foto: BoBo

Tonin: Med izzivi predvsem kadri in tehnično izpopolnjevanje

"Slovenska vojska je ena temeljev slovenske državnosti in vir našega državljanskega ponosa," je dodal obrambni minister Matej Tonin. Izzivov je po njegovih besedah sicer ogromno, med temi pa zlasti zagotovitev ustreznih virov za napredek tako na področju kadrov kot tudi tehničnega izpopolnjevanja. "A volja je in tam, kjer je volja, je tudi pot," je dejal in med drugim napovedal, da si bo prizadeval za izvedbo investicij v sodobno opremo, izboljšanje vojaške infrastrukture, začeli pa so že kampanjo za pridobivanje "zagnanih fantov in deklet v vrste Slovenske vojske". Obenem pa bo Tonin pozornost posvečal ureditvi statusa vojaka po 45. letu.

O Slovenski vojski, njenih težavah in načrtih bodo govorili tudi v Studiu ob 17-ih. Gosta bosta obrambni minister Matej Tonin in načelnik generalštaba Slovenske vojske Robert Glavaš.

Načelnik generalštaba Robert Glavaš pa je poudaril, da se danes spoprijemamo z novimi, drugačnimi izzivi in z nevidnim nasprotnikom. V SV sicer niso imeli večjega števila obolelih s covidom-19, k temu pa je po njegovih besedah pripomoglo odgovorno ravnanje, spoštovanje sprejetih ukrepov ter red in disciplina, pa tudi zavedanje, da se to, kar se je zgodilo drugim, lahko zgodi tudi njim.

Sicer pa je SV na vseh področjih dela v zadnjih 29 letih po njegovi oceni znala pokazati veliko mero domoljubja, strokovnosti, odgovornosti in pripravljenosti pomagati. S tem pa so prispevali k ugledu in zaupanju v Slovensko vojsko tako v domačem kot v mednarodnem okolju. Se je pa ob tej priložnosti zavzel za predvidljivo in zadostno vlaganje v kadre, znanje, oborožitev, opremo, vzdržljivost in pripravljenost.

Robert Glavaš. Foto: BoBo
Robert Glavaš. Foto: BoBo
Promocija vojske in vojaške službe oz. poklica

Generalštab SV začenja promocijo Slovenske vojske, vojaške službe in vojaškega poklica ter pridobivanja kadrov. Uvod je današnji začetek medijske kampanje, temu pa bodo do konca leta 2021 sledile še druge promocijske, oglaševalske in komunikacijske dejavnosti, so pojasnili. "Glavni namen projekta je pritegniti mlade, da se odločijo za poklic vojaka ali druge oblike sodelovanja s Slovensko vojsko, kot je prostovoljno služenje vojaškega roka, ki je posebej pomembno pri pridobivanju kadrov za opravljanje vojaške službe v stalni in pogodbeni rezervni sestavi," so poudarili.

Glavaš o ciljih: Modernizacija opreme in izboljšanje kadrovske slike

Osrednji cilji vojske medtem ostajajo enaki kot v preteklih letih: izboljšanje kadrovske slike in modernizacija vojaške opreme, s tem pa izboljšanje njene pripravljenosti. Ta je po zadnji oceni za delovanje v miru dobra, za delovanje v vojnih razmerah pa neustrezna. Prav kadrovska krepitev poleg modernizacije opreme ostaja osrednji cilj, pri čemer je Glavaš kot bistveni del težave poudaril neurejen status vojakov po 45. letu.

Nenadejano pa bi se prav kriza ob epidemiji deloma lahko izkazala za koristno v smislu kadrovske krepitve. Skupno pa so na ministrstvu namreč v zadnjem obdobju prevzeli oziroma imajo v obdelavi že 120 vlog za pogodbeno opravljanje vojaške službe v rezervni sestavi. Kar 73 od 107 pogodbenih rezervistov, ki so jih vpoklicali v službo v maju, pa je kar samih zaprosilo za službo.

Matej Tonin. Foto: BoBo
Matej Tonin. Foto: BoBo

Janša: Težava SV tudi odnos dela politike do nje

Slovenska vojska (SV) svoj dan zaznamuje 15. maja, v spomin na dogodek pred 29 leti, ko so slovenski naborniki vojaški rok začeli služiti izključno v Sloveniji. Praznik navadno zaznamujejo s slovesnim postrojem, tokrat pa so zaradi omejevanja širitve novega koronavirusa poleg sprejema pri predsedniku republike, ki se ga je udeležil tudi predsednik vlade Janez Janša, pripravili le nekaj manjših slovesnosti.

Premier je sicer vojakom ob prazniku zaželel: "Ostanite ponosni na svoje korenine in iz njih črpajte moč za vse izzive prihodnosti." Ob tem je poudaril, da je Slovenska vojska, ki je sicer nastala na trdnih temeljih, do danes prehodila pot, zaznamovano z vzponi in padci: "Glavna težava Slovenske vojske danes tako ni samo pomanjkanje finančnih in materialnih sredstev, temveč predvsem odnos dela slovenske politike do nje od osamosvojitve naprej. Ta odnos je pripeljal Slovensko vojsko v stanje, ko vrhovni poveljnik obrambnih sil pri vsakoletnem poročanju o stanju pripravljenosti Slovenske vojske že več let zapored v svoji oceni ugotavlja, da je Slovenska vojska za primer krize ali vojne ocenjena z oceno nezadostno."

Ob tem je pripadnikom SV zagotovil, da bodo šla prizadevanja vlade "v smeri ustvarjanja pogojev, v katerih bo Slovenska vojska lahko razvijala svoje potenciale ter bo sposobna v vsakem trenutku obraniti varnost in suverenost te države".

Foto: BoBo
Foto: BoBo