Prvi poletni konec tedna v znamenju prometnih zastojev

Najdaljši zastoji so že dopoldne nastajali na primorski avtocesti proti Kopru in na avtocesti proti Hrvaški, pot se je podaljšala za eno uro. Promet so dodatno ovirale še prometne nesreče na ljubljanski obvoznici.

Ob tem pa je na spletu zakrožil nov posnetek voznika, ki je reševalni pas izkoristil za prehitevanje kolone. Zavod Varna pot poziva k zaostritvi kazni za tovrstne prekrške.

V zastojih je zelo pomembno, da smo strpni in da vzpostavimo reševalni pas. Ta rešuje življenja, tega pa žal nekateri še vedno izkoriščajo, da si krajšajo lastno pot ali se peš brezglavo sprehajajo po njem.

"In to lahko pomembno prispeva k temu, da blokirajo reševalni pas, se pravi blokirajo intervencijsko vozilo, in za te voznike v bistvu naša zakonodaja sploh ne predvideva nekih hudih sankcij," je povedal Anže Albreht iz Zavoda varna pot.

300 evrov, če smo natančni, zato v Zavodu Varna pot pozivajo slovensko vlado, da sprejme ostrejše sankcije za izkoriščevalce reševalnega pasu.

"V nacionalno resolucijo o prometni varnosti za naslednjih sedem let smo sicer zapisali, da je to treba hitro in takoj urediti ter ta prekršek označiti kot hujši prometni prekršek, kar pomeni, da bo globa vsaj štirimestna in pa kazenske točke," je še povedal Albreht.