Številni izmed več kot 25.000 izbrisanih prebivalcev Slovenije so bili po izbrisu primorani zapustiti državo. Foto: BoBo
Številni izmed več kot 25.000 izbrisanih prebivalcev Slovenije so bili po izbrisu primorani zapustiti državo. Foto: BoBo

Zaradi izbrisa so številni izbrisani zapustili ali morali zapustiti državo. Slovenija zdaj čaka odločitev Evropskega sodišča za človekove pravice (ESČP) v Strasbourgu o tem, ali je lani sprejeti zakon o odškodninah za izbrisane primeren.

ESČP mora odločiti o zahtevi Mustafe Kurića in še petih drugih pritožnikov, ki po tem, ko jim je sodišče junija 2012 že prisodilo odškodnino za nepremoženjsko škodo, Slovenijo tožijo še za premoženjsko škodo. Čeprav zadeve neposredno niso povezane, velja prepričanje, da bo odločitev sodišča povedala tudi, ali je to zadovoljno z zakonom o odškodninah za izbrisane.

Sami izbrisani tem rešitvam sicer vztrajno nasprotujejo. Ob današnji obletnici se bo v prostorih Socialnega centra Rog popoldne sestala tudi Civilna iniciativa izbrisanih aktivistov.

Ni sicer znano, kdaj bo sodišče sprejelo odločitev, saj je zadeva še vedno pred velikim senatom. Medtem se na notranjem ministrstvu pripravljajo za sprejemanje prvih vlog, ki jih je določil zakon. Začeli jih bodo sprejemati junija, ko se bo zakon začel uporabljati tudi v praksi.

Fajon: Izbrisani opravičila žal ne bodo dočakali
Ob obletnici izbrisa se je oglasila tudi evropska poslanka Tanja Fajon, ki ni začudena nad nezadovoljstvom izbrisanih. "Veliko večje zadoščenje od finančnega, ki seveda v nobenem primeru ne bo realno, bi izbrisani dobili s priznanjem, opravičilom in prevzemom odgovornosti od tistih, ki so jih izbrisali. A tega žal ne bodo dočakali," je zapisala.