V prvem polletju je bilo pri voznikih tovornih vozil ugotovljenih 22.783 kršitev prometnih predpisov, kar je 19,5 odstotka več kot v primerljivem obdobju lani. Foto: BoBo
V prvem polletju je bilo pri voznikih tovornih vozil ugotovljenih 22.783 kršitev prometnih predpisov, kar je 19,5 odstotka več kot v primerljivem obdobju lani. Foto: BoBo

V Sloveniji tranzitni promet narašča, z večanjem prometa pa se povečajo tudi možnosti za nastanek prometnih nesreč. Med 1. januarjem in 30. junijem letos se je na slovenskih cestah zgodilo 1099 prometnih nesreč z udeležbo tovornih vozil, kar je v primerjavi z lanskim primerjalnim obdobjem, ko so zabeležili 985 prometnih nesreč, 12 odstotkov več, so povedali na agenciji. Vozniki tovornih vozil so povzročili 703 prometne nesreče (lani 633) oz. skoraj tretjino vseh, v katere so bila udeležena tovorna vozila.

Vozniki avtobusov so bili letos udeleženi v 97 prometnih nesrečah (lani v enakem obdobju v 90), od tega so jih povzročili 29 (lani 26), oziroma skoraj tretjino. Med vzroki prometnih nesreč tovornih vozil v zadnjem petletnem obdobju prednjači nepravilen premik z vozilom.

V lanskem letu so domači vozniki povzročili 869 prometnih nesreč oz. 62 odstotkov vseh prometnih nesreč. Zaradi povzročitelja prometne nesreče, domačega voznika tovornega vozila, so v lanskem letu umrli trije udeleženci cestnega prometa, prav toliko jih je umrlo zaradi tujih voznikov tovornih vozil, so še poudarili na agenciji.

Prehitra vožnja, preveč obremenjena vozila in neuporaba varnostnega pasu

Letos je pri voznikih tovornih vozil zaznati za skoraj petino več kršitev prometnih predpisov kot v enakem obdobju lani. V prvem polletju so pri teh voznikih ugotovili 22.783 kršitev prometnih predpisov, kar je 19,5 odstotka več kot v primerljivem obdobju lani (19.067 kršitev). Pri voznikih avtobusov so v tem času ugotovili 297 kršitev, lani pa 299 kršitev prometnih predpisov, kar je 0,7 odstotka manj kot v enakem obdobju lani.

Najpogostejše kršitve so povezane s prekoračitvijo hitrosti (5527 kršitev), preobremenjenostjo vozil (3764), neuporabo varnostnega pasu (2409), nepravilnostmi, povezanimi s tovorom (1121), neustrezno tehnično brezhibnostjo vozil (516) ter neupoštevanjem obveznih počitkov in odmorov voznikov (689).

Nova preventivna akcija za večjo varnost v prometu

V okviru prizadevanj za zagotovitev večje varnosti voznikov tovornih vozil je Agencija RS za varnost prometa izdala novo knjižico Varen prevoz tovora, ki jo bodo razdelili po šolah vožnje, izpitnih centrih in izvajalcih tehničnih pregledov. Med poostrenim nadzorom nad vozniki tovornih vozil, ki bo potekal prihodnji teden, bo knjižico razdeljevala tudi policija. Knjižico pa bodo danes in naslednjo soboto na avtocestnih počivališčih skupaj z vodo razdeljevali tudi predstavniki agencije za varnost prometa.

Agencija in policija vse udeležence v cestnem prometu pozivata k upoštevanju cestnoprometnih pravil in razmer na cesti, k strpnosti in odgovorni vožnji. Opozarjajo na obvezo pripenjanja z varnostnim pasom, neuporabo mobilnega telefona med vožnjo, dosledno zagotavljanje ustrezne varnostne razdalje, načrtovanje poti in počitkov, upoštevanje razmer na cestah, voznike pa znova pozivajo tudi, naj za volan vselej sedejo trezni.