Foto: BoBo
Foto: BoBo

"Vrnitev Primorske k matični domovini je praznik, ki ne povezuje samo Primork in Primorcev, ampak ves slovenski narod. Praznujemo moč preživetja naroda, ki ga je zgodovina postavila pred številne težke preizkušnje," je v poslanici ob dnevu vrnitve Primorske k matični domovini zapisal premier Janez Janša.

Spomnil je, da je bila z Londonskim paktom leta 1915 Primorska obljubljena Italiji in nato tudi dodeljena z Rapalsko mirovno pogodbo. Uveljavitev določil Londonskega pakta je z rapalsko mejo odtrgala od Slovenije ne le veliko ozemlja z okoli 300.000 prebivalci, ampak tudi izjemno narodno osveščeni in intelektualni potencial, izhaja iz poslanice.

Kot je zapisal premier, gre zahvala za to, da je Primorska skozi zgodovino ostala zavezana Sloveniji, številnim primorskim rodoljubnim organizacijam in posameznikom. "Njih delo, trud, žrtve in boj za slovenstvo so veliko prispevali k temu, da je bila Primorska 15. septembra, ko je bila leta 1947 uveljavljena mirovna pogodba z Italijo, vrnjena matični domovini. Tako je bila delno mednarodno popravljena krivica, ki nam jo je leta 1915 prinesel Londonski pakt," je dodal.

Spomnil je tudi, da si je slovenska skupnost v Italiji vrsto let prizadevala za vrnitev Narodnega doma v Trstu, ki se je letos tudi uresničila. "Tako kot z vztrajnostjo seme vzklije v novo življenje, so pogumni slovenski Primorci dokazali, kako močna je lahko narodna zavest in kako silna ter daljnosežna je lahko njena moč, če je usmerjena v prave cilje," je zapisal Janša. Vrnitev Narodnega doma slovenski skupnosti in spravna dejanja obeh predsednikov držav pa je ocenil kot "hvalevreden korak sprave in zbliževanja med Slovenci in Italijani". Meni, da gre za odraz skupnih evropskih vrednot solidarnosti in sobivanja ter korak k razgradnji bremen preteklosti.

"Vera v to, da skupaj zmoremo 'previhariti vse viharje', je vera, ki nas je kljub težkim preizkušnjam kot narod ohranila. Je vera, ki nam je dajala moč, da smo nekoč vstali in obstali. Je vir moči in energije, iz katere lahko tudi danes črpa Slovenija. Naša domovina, za katero je Simon Gregorčič zapisal: 'Njo prvi spev je moj slavil, poslednji njej se bo glasil, in zadnji glasi ti mi bojo: Bog čuvaj domovino mojo'", je med drugim zapisal Janša.

Pahor: Med nami je vse preveč nestrpnosti. To ni prihodnost, ki je obetavna

Zorčič: Sporočila praznika vrnitve Primorske so strpnost, spoštovanje in združevanje

Praznik vrnitve Primorske k matični domovini naj bo poseben poklon Primorski in Primorcem ter njihovi trdoživosti, vztrajnosti in zvestobi slovenstvu, je v poslanici pozval predsednik DZ-ja Igor Zorčič. A se moramo po njegovih besedah zavedati, da je to praznik, ki povezuje vse Slovence, njegova sporočila pa so strpnost, spoštovanje in združevanje.

"Praznik vrnitve Primorske k matični domovini je tudi simbol moči enotnosti Slovencev, zavezanih k skupnim vrednotam, kar prinaša uspeh in ugled tudi v mednarodni skupnosti. Danes je Slovenija sestavni del skupnosti enakopravnih evropskih narodov, v kateri soustvarjamo prihodnost, vrednote in cilje, s sosedi in drugimi evropskimi partnericami gradimo dobro sodelovanje in oblikujemo nove povezave," je med drugim navedel v poslanici.

Pahor: Primorci pred 100 leti proti volji pahnjeni iz domovine

Predsednik republike Borut Pahor je na dnevu odprtih vrat ob prazniku, ki zaznamuje vrnitev Primorske k matični domovini, gostil mlade iz Ankarana. V nagovoru je poudaril, da bomo krizo zaradi epidemije toliko lažje in uspešneje premagali, kolikor bolj bomo ne glede na medsebojne razlike sodelovali med seboj.

Pahor je spomnil, da so bili Primorci pred 100 leti proti volji pahnjeni iz domovine. Čas do 2. svetovne vojne je zaznamoval fašizem, ki je skušal vzeti našim dedkom in očetom jezik, kulturo, identiteto. Ampak temu so se postavili po robu in bili pri tem enotni, je med drugim pojasnil.

Praznik vrnitve Primorske