Sončni dnevi bodo na plano zvabili številne motoriste. Foto: BoBo
Sončni dnevi bodo na plano zvabili številne motoriste. Foto: BoBo

Številni bodo spomladanske dni izkoristili za krajše ali daljše izlete, ugodne sončne razmere pa bodo zagotovo izkoristili tudi motoristi, kolesarji in vozniki e-skirojev, ki naj poskrbijo predvsem za svojo vidnost.

Agencija za varnost prometa želi voznike spomniti, da je tudi v idealnih voznih razmerah potrebna pazljivost, pri čemer je ključna prilagojena hitrost glede na razmere na cesti. Odložiti je treba mobilni telefon, voziti na ustrezni varnostni razdalji ter nikoli in nikdar za volan sesti pod vplivom alkohola, opozarjajo.

Brez izgovorov je treba poskrbeti tudi za dosledno uporabo zadrževalnih sistemov pri otrocih in dosledno pripetost vseh potnikov na vsaki, tudi najkrajši poti.

Agencija za varnost prometa začenja akcijo Varno z motorjem. Foto: BoBo
Agencija za varnost prometa začenja akcijo Varno z motorjem. Foto: BoBo

Začetek akcije Varno z motorjem

Agencija bo v ponedeljek ob začetku nacionalne preventivne akcije Varno z motorjem priredila dogodek za medije, na katerem bo osrednja gostja slovenska predsednica Nataša Pirc Musar. O elementih varnosti motoristov bodo spregovorili tudi Simona Felser, v. d. direktorja Javne agencije RS za varnost prometa, Ivan Kapun, vodja Sektorja prometne policije z GPU-ja, in Uroš Tominc, dr. med., vodja urgentnega kirurškega bloka, specialist travmatolog z UKC-ja Ljubljana.

Za varen začetek motoristične sezone se je treba psihofizično pripraviti in poskrbeti za brezhibno delujoče motorno kolo. Na poligonu pred lokacijo Izpitnega centra na Cesti dveh cesarjev v Ljubljani bodo prikazane vaje za trening, s katerimi se sicer opravlja vozniški izpit kategorije A, ki ga bodo izvedli izkušeni motoristi.

Z menjavo zimskih pnevmatik ne gre hiteti

Čeprav zimske pnevmatike niso več obvezne, svetujejo, da z menjavo zimskih pnevmatik nikakor ne hitite. V zgodnjih jutranjih urah so lahko razmere marsikje še zimske, cesta je lahko poledenela, posebej na senčnih legah. Takšnih razmer ne gre podcenjevati. Vsa vozila morajo biti v primeru zimskih razmer opremljena z zimsko opremo, tudi po 15. marcu, še opozarjajo.

Previdno pri prehitevanju kolesarjev, motoristov, e-skirojev

Prehitevanje kolesarjev, motoristov in e-skirojev naj vozniki izvedejo strpno, pri tem pa naj vedno zagotovijo zadostno bočno razdaljo, ki znaša vsaj 1,5 metra. Voznik si mora za prehitevanje vzeti dovolj razdalje tudi pred prehitevanjem in po njem, tako da ne ogroža kolesarja, mopedista ali voznika e-skiroja in se lahko varno vključi nazaj v prometni tok. Motoristi, mopedisti, kolesarji in vozniki e-skirojev naj poskrbijo za ustrezno zaščitno opremo in za dobro vidnost, še sporočajo z agencije.

Prihajajo sončni in topli dnevi. Foto: Pixabay
Prihajajo sončni in topli dnevi. Foto: Pixabay

Naj vas močno sonce ne zaslepi

Močni sončni žarki in bleščanje lahko voznike motornih vozil, kolesarje in pešce za trenutek zaslepijo, s tem pa se pojavi tveganje za nastanek neljubih kritičnih trenutkov. Vsem udeležencem v prometu zato na agenciji priporočajo, naj poskrbijo za primerno zasenčenje. Posebej pozorni naj bodo, če se zjutraj odpravljajo proti vzhodu in zvečer proti zahodu, saj je tedaj bleščanje lahko najbolj moteče. Če uporabljajo sončna očala, naj vozniki ne pozabijo, da jih je pred predorom treba odstraniti, so še dodali.

Sončno in do 19 stopinj Celzija

V nedeljo bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo, popoldne na Primorskem in Notranjskem pretežno oblačno. Pihal bo jugozahodni veter. Najnižje jutranje temperature bodo od -2 do 3, ob morju okoli 6, najvišje dnevne od 14 do 19 stopinj Celzija, kaže napoved Agencije RS za okolje (Arso).

Obeti: v ponedeljek bo spremenljivo do pretežno oblačno, občasno bodo krajevne padavine. Proti večeru se bo začelo jasniti. V torek bo večinoma sončno.

Vremenska slika: iznad severovzhodne Evrope sega nad vzhodne Alpe in zahodni Balkan območje visokega zračnega tlaka. V višinah priteka z jugozahodnim vetrom topel in danes še suh zrak.