Sodeč po fotografijah v Kopru dopoldne ni bilo mogoče opaziti pretirane gneče. Foto: Radio Koper/Andrej Šavko
Sodeč po fotografijah v Kopru dopoldne ni bilo mogoče opaziti pretirane gneče. Foto: Radio Koper/Andrej Šavko

Tokratni konec tedna je prvi po dolgem času, ko lahko znova prečkamo regijske meje. Policija in druge pristojne službe so zato za danes in nedeljo že med tednom napovedale poostren nadzor v turističnih središčih po državi, deloma tudi zaradi pričakovanega večjega števila obiskovalcev od drugod.

V Kopru in Portorožu dopoldne ni bilo pretirane gneče, na priljubljenih točkah pa se je čez dan nabralo kar nekaj dnevnih obiskovalcev.

Nekateri na morje, drugi na smučišča

Vedno bolj polna tudi smučišča

Policisti skupaj z drugimi pristojnimi službami poostren nadzor glede spoštovanja ukrepov za zajezitev koronavirusa izvajajo tudi na posameznih smučiščih, ki se postopoma polnijo. Pristojni ob tem opozarjajo, da je na prostem obvezno nošenje mask, če ni mogoče zagotoviti ustrezne razdalje, še naprej je prepovedano zbiranje več kot 10 ljudi.

Na gorenjskih smučiščih so v iztekajočem se tednu že opazili povečan obisk, a je bil ta občutno manjši kot pretekla leta, hkrati pa tudi manjši, kot ga pričakujejo v prihajajočem tednu, je poročal Radio Slovenija. Glede na to, da nastanitveni objekti razen za poslovni najem ostajajo zaprti, so letos največ pozornosti namenili zagotavljanju čim boljših pogojev za enodnevne goste. Vse obiskovalce pa pozivajo k upoštevanju ukrepov, ki so v veljavi za zajezitev epidemije.

Kakšen je smučarski utrip v Cerknem?

Tudi v Bohinju v prihodnjem tednu ob zaprtih nastanitvenih kapacitetah pričakujejo predvsem veliko dnevnih obiskovalcev, zato so z današnjim dnem začeli krepiti mrežo javnih prevozov, v tem času pa ponujajo tudi posebne ponudbe, kot sta prevoz z vlakom, avtobusom in nakup smučarske vozovnice za Vogel ali Soriško planino v enem paketu (vozovnico bo mogoče kupiti že na vlaku).

Dobro razpoloženje je danes prevladovalo med smučarji v Cerknem, z današnjim dnem pa je začelo obratovati tudi smučišče na Kaninu. Na obeh testiranje za obiskovalce ni mogoče, kar pomeni, da morajo ti za opravljen test poskrbeti pred prihodom na smučišči.

V gorah možnost spontanih plazov

V teh dneh pa nevarne razmere ostajajo tudi v gorah, na kar bodo policisti gorske policijske enote planince opozarjali tudi na terenu. V gorah je še vedno veliko snega, nevarna pa so predvsem prisojna pobočja, kjer bo ojužilo snežno odejo. Tam se bodo namreč sredi dneva prožili spontani plazovi mokrega snega in zdrsni plazovi.

Policija opozarja, da razmere v gorah ostajajo nevarne, na kar bodo policisti gorske policijske enote v teh dneh opozarjali tudi na terenu. Foto: BoBo/Borut Peršolja
Policija opozarja, da razmere v gorah ostajajo nevarne, na kar bodo policisti gorske policijske enote v teh dneh opozarjali tudi na terenu. Foto: BoBo/Borut Peršolja

"Izogibati se je treba tudi odprtim območjem z napihanim snegom ter grapam in žlebovom tik pod grebeni. Na teh mestih je še veliko snega, ki se lahko sproži tako spontano kot tudi ob manjši dodatni obremenitvi. Območja klož so večja, klože pa debelejše kot navadno, tudi tam, kjer jih nismo vajeni. Zaradi močne otoplitve se bo nevarnost proženja snežnih plazov v prihodnjih dneh še povečala, prehodno pa so mogoči tudi večji plazovi mokrega snega," še svarijo policisti.

Sorodna novica Tri smrtne žrtve in več poškodovanih v dveh plazovih

Na policiji pri tem poudarjajo, da lahko posameznik za svojo varnost največ naredi sam. Planinci naj pred odhodom s pomočjo zanesljivih virov in metod preverijo razmere v gorah. Obiskovalcem gora policisti svetujejo uporabo ustrezne zaščitne opreme, ki jo je treba znati pravilno uporabljati. Na plazovitih območjih med opremo spadajo tudi plazovna žolna, sonda in snežna lopata.

V gore naj se pohodniki odpravijo vsaj v dvoje, pri tem pa izbirajo smeri, ki ustrezajo njihovemu znanju, psihofizični pripravljenosti in opremi. "Če se kljub vsem pripravam in varnostnim ukrepom zgodi nesreča, takoj pokličite številko za klice v sili 112," so še zapisali.