Poslanci bodo prejemali 80-odstotno nadomestilo za bolniško. Foto: RTV SLO
Poslanci bodo prejemali 80-odstotno nadomestilo za bolniško. Foto: RTV SLO
Seja se je začela z obravnavo novele zakona o gasilstvu. Foto: RTV SLO

DZ je po skrajšanem postopku s 74 glasovi za in dvema proti sprejel novelo zakona o financiranju občin.

S spremembo zakona želi vlada pred prihodnjimi lokalnimi volitvami povečati možnosti dodatnega zadolževanja občin.

Občine se bodo lahko zadolževale v večjem obsegu, če bodo sredstva namenjena financiranju naložb v osnovno šolstvo, gradnjo stanovanj, oskrbo z vodo in javno infrastrukturo, ravnanje z odpadno vodo, dovoljene pa bodo tudi vse naložbe, ki jih sofinancira Evropska unija.

Povečan obseg zadolževanja
Minister brez listnice za lokalno samoupravo Ivan Žagar je pojasnil, da bo občinam dovoljeno, da neugodno zadolževanje nadomestijo z ugodnejšim. S spremembami, ki se nanašajo na dovoljeni obseg zadolževanja, je povečan odstotek, ki določa možni skupni obseg zadolžitve občin z 10 na 20 odstotkov osnove.

V SD-ju in LDS-u menijo, da želijo s povečanem obsegom zadolževanja občin zadostiti apetitom županov, zato naj bi bil učinek kratkoročen, namen pa je političen. Lokalne volitve bodo konec leta 2006.

Poslanci izenačeni z zaposlenimi državljani
DZ je tudi sprejel spremembe zakona o poslancih, ki jih izenačuje z drugimi zaposlenimi državljani glede omejitev pri opravljanju dopolnilnega dela in višine nadomestila plače zaradi začasne bolniške odsotnosti z dela. Tako bodo lahko drugo delo poslanci opravljali le petinsko in prejemali 80-odstotkov nadomestila za bolniško odsotnost namesto dosedanje 100-odstotne.

Gasilski zakon brez težav
Poslanske skupine so napovedale podporo noveli zakona o gasilstvu, s katero želi vlada opredeliti opravljanje javne gasilske službe. S tem naj bi uredili status približno 600 poklicnih gasilcev. Novelo naj bi sprejeli jutri.

Poslanci imenovali Škrkovo
Poslanci so s tajnim glasovanjem za kandidatko za članico Stalnega arbitražnega sodišča v Haagu imenovali redno profesorico mednarodnega prava na Pravni fakulteti v Ljubljani in sodnico na ustavnem sodišču Mirjam Škrk.