V Gorenjo Trebušo sta prišla tudi predsednik državnega zbora Janko Veber in predsednik SD-ja Igor Lukšič. Foto: MMC RTV SLO/Mojca Dumančič
V Gorenjo Trebušo sta prišla tudi predsednik državnega zbora Janko Veber in predsednik SD-ja Igor Lukšič. Foto: MMC RTV SLO/Mojca Dumančič
Obletnica ustanovitve IX. korpusa

Nekaj jih je po sedmih desetletjih znova prišlo v Trebušo, kjer je bil na Skokovi domačiji korpus ustanovljen - Dušan Fortič, edini še živeči član štaba pa se spominja, zakaj prav v Gorenji Trebuši na Tolminskem: "Tukaj ni moglo bit izdaje, ampak je bila samo podpora partizanskemu boju."

Predvsem za Primorsko je postal simbol boja za osvoboditev in združitev z matično domovino: "Deveti korpus je bila tista vojaška organizacija, ki je organizirala vse delo in življenje in vse operacije na Primorskem, na severnem Primorskem predvsem," pojasnjuje Rok Uršič iz Združenja borcev za vrednote NOB-ja.

Poklon IX. korpusu tudi v Washingtonu
Ali kot je dejal slavnostni govornik, zgodovinar Jože Pirjevec - pomen Devetega korpusa je "v tem, da je praktično zakoličil naše meje, našo zahodno mejo". "Praktično brez 9. korpusa ne bi imeli meje, ki jih imamo," je zatrdil.

Res je osvobodil Gorico in Trst, toda ostali smo brez obeh. "Gorico, Trst smo mi osvobodili in smo se morali umakniti ... ne zaradi tega, ker ne bi bili dovolj močni, ampak zato, ker so velike sile zaradi svojih političnih interesov to zahtevale. Poleg tega je treba opozoriti, da so nas Rusi pustili na cedilu," je dodal Pirjevec.

So pa se velike sile poklonile IX. korpusu simbolno - v vojnem muzeju v ameriškem glavnem mestu je njegov prapor izobešen na častnem mestu skupaj s prapori zmagovitih zavezniških armad 2. svetovne vojne.

Obletnica ustanovitve IX. korpusa