Obrambna ministrica Andreja Katič je izrazila zadovoljstvo, da jim je v zahtevnih pogajanjih uspelo doseči, da je tudi poklicno gasilstvo uredilo svoje plače. Foto: BoBo
Obrambna ministrica Andreja Katič je izrazila zadovoljstvo, da jim je v zahtevnih pogajanjih uspelo doseči, da je tudi poklicno gasilstvo uredilo svoje plače. Foto: BoBo
Sporazum MORS-a in gasilcev

Obrambna ministrica Andreja Katič je izrazila zadovoljstvo, da jim je v zahtevnih pogajanjih uspelo doseči, da je tudi poklicno gasilstvo uredilo svoje plače, pri čemer je poudarila, da gasilci plače urejajo zadnji in dogovor ne pomeni odstopanja v javnem sektorju. Kot je dejala, gre praktično za prve spremembe na tem področju od leta 2006, medtem ko je bila za druge poklice sprejeta vrsta aneksov h kolektivnim pogodbam in je bilo treba odpraviti anomalije, ki so se pokazale.

Sindikalist Ogrizek je spomnil, da so pogajanja potekala sedem mesecev. Zadovoljni so, da bodo gasilci po dolgem času napredovali in po njegovem mnenju so "zdaj blizu primerljivim poklicem". So pa še nekatera vprašanja, za katera si želijo, da bi jih uredili.

Po njegovih navedbah dogovor pomeni, da napredujejo vsi operativni gasilci, večinoma za dva plačna razreda, kar za posameznega gasilca pomeni približno sto evrov mesečno več, odvisno od delovne dobe. Le na dveh delovnih mestih je predvideno napredovanje za tri plačne razrede, da ne bi porušili razmerij v notranji hierarhiji. Ministrica ga je dopolnila, da so bila napredovanja za tri plačne razrede določena že z aneksom h kolektivni pogodbi za javni sektor, ki so ga že podpisali tudi drugi sindikati.

Skupni strošek dviga gasilskih plač je po besedah Katičeve ocenjen na približno 900.000 evrov letno. Dodala je, da se zavedajo, da bodo ta strošek nosile občine kot ustanoviteljice javnih zavodov. A so po njenih besedah župani, s katerimi je govorila, podpirali prizadevanja za ureditev položaja in plač gasilcev.

Spremembe zakon o gasilstvu
V stavkovnem sporazumu so se dogovorili tudi, da bo obrambno ministrstvo pristopilo k spremembam zakona o gasilstvu, in sicer v tistem delu, ki ureja dodatek za stalnost. Gasilci namreč po veljavni ureditvi dobijo ta dodatek po desetih letih dela, drugi primerljivi poklici pa po petih. S predlogom, ki ga bo ministrstvo pripravilo na začetku tega meseca, bi položaj poklicnih gasilcev uredili primerljivo z drugimi pooblaščenimi uradnimi osebami, pri čemer bodo gasilci upravičeni do poračuna od 1. januarja.

Sporazum MORS-a in gasilcev