Slovensko ministrstvo za obrambo. Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić
Slovensko ministrstvo za obrambo. Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić

Komisija državnega sveta (DS) za državno ureditev je poročilo o izvajanju investicij v Slovenski vojski (SV) za leto 2022 obravnavala na seji 30. avgusta. Kot izhaja iz sveže objavljenega poročila s seje, je ministrstvo za obrambo lani v okviru zakona o zagotavljanju sredstev za investicije v SV v letih 2021 do 2026 realiziralo izplačila v višini nekaj manj kot 117,4 milijona evrov.

Sorodna novica Mors: Letalo, ki bo državo stalo okoli 72 milijonov evrov, bo namenjeno tako vojski kot državljanom

Na področju vojaškega letalstva je finančna realizacija znašala nekaj manj kot 50 milijonov evrov, namenjena je bila za nakup taktičnega transportnega letala. Del plačila je bil vezan na naročilo dodatnega modula za "udobnejši" prevoz potnikov. "Dobava letala je predvidena za leto 2023," piše v poročilu.

Načelnik generalštaba SV Robert Glavaš je povedal, da je glede na pomanjkanje finančnih sredstev za opremo in investicije vojske v preteklosti poseben zakon o investicijah zelo dobrodošel, zato poskušajo dosledno slediti predvidenim načrtom za nakup opreme.

Na seji komisije so med drugim govorili o nadomeščanju uničene opreme po lanskih požarih in letošnjih poplavah. Načelnik generalštaba je poudaril, da nadomeščanje vojaške opreme, kot so uniforme in čevlji, na podlagi letnih pogodb redno poteka, finančna sredstva pa so zagotovljena v rednem proračunu.

Na razpolago okoli 30 pontonskih mostov

Na nadomeščanje opreme je bilo vezano tudi vprašanje pontonskih mostov, ki jih po poplavah postavlja tudi SV. Glavaš je pojasnil, da je v državi na razpolago približno 30 takšnih mostov.

Predstavnik Morsa Željko Kralj pa je poudaril, da so na svetu za raziskave in razvoj na ministrstvu potrdili projekt razvoja slovenskega montažnega mostu. V kratkem naj bi bil objavljen javni poziv podjetjem, ki delajo na tem področju, da se prijavijo in da se oblikuje konzorcij podjetij.

Sorodna novica Vlada za nakup 108 osemkolesnikov, kopenskega sistema zračne obrambe, novih helikopterjev

Želja je, da se pripravi projekt za 40 do 50 metrov dolg premostitveni most nosilnosti 40 do 50 ton. Projekt se bo financiral iz proračunske postavke raziskave in razvoj na Morsu, delno pa tudi iz na novo odprte proračunske postavke SV-ja.

Člane komisije je med drugim zanimalo, kako je z investicijami v protiletalsko obrambo in obrambo proti letalnikom. Načelnik generalštaba je dejal, da se sistem protizračne obrambe finančno pokriva iz rednega proračuna. Zagotovil je, da je SV na tem segmentu z načrti že zelo daleč, govor je o dronskih sistemih in protidronski obrambi, še izhaja iz poročila s seje komisije državnega sveta za državno ureditev.

Vlaganje v brezpilotne letalnike

Iz urada vlade za komuniciranje (Ukom) pa so v torek sporočili spremembo vrednosti projekta nakupa brezpilotnih letalnikov Belin-V. Vladni odbor za državno ureditev in javne zadeve je na predlog ministrstva za obrambo sprejel sklep, da se v veljavnem načrtu razvojnih programov spremeni vrednost projekta z izhodiščne vrednosti 1,3 milijona evrov z DDV-jem na novo izhodiščno vrednost 4,9 milijona evrov z DDV-jem.

"Belin-V predstavlja najnovejšo generacijo brezpilotnih letalnih sistemov z vertikalnim vzletom in pristankom. Novelacija projekta zajema nakup štirih samostojnih brezpilotnih letalnikov Belin-V, ki so opremljeni za hkratno samostojno letenje, ter nakup štirih brezpilotnih letalnih sistemov BLS Belin-V (v vsakem sistemu so trije brezpilotni letalniki, za katere se bo zagotovila posodobljena navigacijska in komunikacijska oprema)," so zapisali na Ukomu.

Sorodna novica Obrambno ministrstvo gre v razvoj bojne postaje in nakup brezpilotnega letalnika

Na Morsu so za STA pojasnili, da trenutno še pripravljajo javno naročilo za nakup brezpilotnih letalnih sistemov. "Pri nakupu teh sistemov gre za zamenjavo dosedanjih brezpilotnih letalnih sistemov, ki so bili v operativni uporabi v Slovenski vojski in jih bomo modernizirali, oziroma zamenjali z bolj izpopolnjenimi sistemi zadnje – 3. generacije," so navedli.

Navedena vrednost nakupa ne vključuje brezpilotnih letalnih sistemov, ki jih bo ministrstvo za obrambo nabavilo v imenu in za račun črnogorskega obrambnega ministrstva pri podjetju C-Astral, so še pojasnili.