V Civilni iniciativi za družino in pravice otrok želijo, da se heteroseksualna družina opredeli v ustavi. Foto: MMC RTV SLO
V Civilni iniciativi za družino in pravice otrok želijo, da se heteroseksualna družina opredeli v ustavi. Foto: MMC RTV SLO

Kompromisni predlog družinskega zakonika je očitno protiustaven, ker vzpostavlja spolno usmerjenost kot merilo razlikovanja med ljudmi, kar je izrecno prepovedano z Ustavo RS in EKČP.

Aleš Zalar na Twitterju.
Odbor za delo opravlja drugo branje družinskega zakonika. Foto: MMC RTV SLO

To, da večina odbora prepove izraziti mnenje predstavnika več kot 60.000 članov civilne iniciative, me spominja na prejšnji sistem, ko je bilo zaželeno, da se je čim manj govorilo in se ni mislilo s svojo glavo.

Robert Hrovat, SDS
V DZ-ju o družinskem zakoniku

Odbor za delo je prekinil drugo branje predloga družinskega zakonika. Zataknilo se je namreč takoj na začetku, saj so v opozicijskih strankah zahtevali prekinitev seje, saj naj ne bi bili seznanjeni z gradivom, ki je potrebno za delo na seji.

Minister Ivan Svetlik je že pred sejo dejal, da obstajata dve obliki sobivanja, homoseksualna in heteroseksualna oblika družine, po njegovem mnenju pa ne moreta biti neustavni. Zakon naj bi uredil vprašanje, kakšne pravice uživa prva ali druga. Svetlik meni, da je do sprejetja zakona še dolga pot, zato ni želel špekulirati, kakšen bo zakon v končni obliki. Po njegovem mnenju je sprejetje takega zakona nujno potrebno.

Rožej: V odboru nismo usklajeni
Alenka Jeraj
je v imenu poslanske skupine SDS-a poudarila, da z novim gradivom niso bili seznanjeni, zato je predlagala, da se jim gradivo predloži. "Predlagam, da sejo prekinemo, da lahko preučimo gradivo," je dejala. Jakob Presečnik (SLS) se je pridružil mnenju Jerajeve, saj "lista, ki jih imamo pred sabo, nista to, kar je bilo napovedano oz. kar smo se dogovarjali na posvetu z ministrom". Minister za delo Ivan Svetlik je pojasnil, da so "nas dileme pripeljale do tega, da predlagamo odboru amandmaje k 3. in 4. členu zakonika, skladno s katerimi bi razločili dve obliki sobivanja na tej ravni". Poudaril je, da so usklajevanja potekala dalj časa, dogovor pa je bil sprejet pred kratkim.

Vito Rožej (Zares) je prepričan, da člani odbora niso usklajeni oz. ne vzbujajo zaupanja. Dejal je, da spoštuje željo, da bi nekateri člani preučili gradivo, vendar ne razume, zakaj se je "zataknilo" pri tretjem členu, "saj če smo pripravljeni na kompromis, potem bomo danes to sprejeli".

Primcu dovoljeno sodelovanje na seji
Uvodoma je France Cukjati (SDS) poudaril, da se mu zdi sporno, da na sejo ni povabljen in da ne sme sodelovati predstavnik civilne iniciative, saj je Slovenija s tem "po dveh letih padla med poldemokratične države, po štirih pa bo nedemokratična". Dejan Levanič (SD) je ob tem dodal, da ima prepoved sodelovanja zgolj ena oseba, ne pa vsi pripadniki omenjene iniciative. Predsedujoči komisiji Ljubo Germič (LDS), ki je nadomeščal Andrejo Črnak Meglič, je zagovarjal stališče, ki ga je sprejela komisija na prejšnjih sejah, da Aleš Primc nima pravice do sodelovanja na seji.

Po glasovanju je večina članov odbora odločila, da Aleš Primc, predstavnik civilne iniciative, tokrat lahko prisostvuje seji in na njej sodeluje.
"Vlada se gre skrivalnice"
Vodja iniciative Aleš Primc je v sporočilu za javnost opozoril, da se že tri tedne govori o vladnih dopolnilih na sporni predlog družinskega zakonika, vendar vlada javnosti do zdaj ni predstavila nikakršnega uradnega predloga. Namesto tega se gre zopet "skrivalnice".

V iniciativi menijo, da vlada predlaga spremembe, ki naj bi vključevale tudi določilo, da zakonska zveza še naprej ostaja skupnost žene in moža. "Če ima vlada resnično iskrene namene s svojim novim predlogom družinskega zakonika, pričakujemo, da bo skupaj s postopkom obravnave predloga družinskega zakonika tekel tudi postopek dopolnitve ustave. Šele v ustavi zapisana definicija zakonske zveze bo namreč pomenila, da bo priznana in pravno zavarovana izjemna in nenadomestljiva vloga mame in očeta za rojstvo, vzgojo in razvoj otroka," dodajajo.

Prepričani so, da če definicija zakonske zveze ne bi bila zapisana v ustavi, obstaja resna nevarnost, da želi vlada s t. i. kompromisnim predlogom "veliko večino državljank in državljanov prepeljati žejne čez vodo". In sicer tako, da bi bila določila v zakonu tako zapisana, da bi po sprejemu družinskega zakonika ustavno sodišče ugotovilo diskriminacijo istospolnih zvez ter zahtevalo popolno izenačitev zakonske in istospolne zveze, vključno s posvojitvami otrok.

Predlog za opozicijo nesprejemljiv
Razpravo o družinskem zakoniku so na odboru za delo, družino, socialne zadeve in invalide septembra končali šele pri tretjem členu, saj se člani odbora niso strinjali glede določbe, da imajo istospolni pari možnost posvojitve otrok. Zakon v taki obliki nima dovolj podpore, zato ministrstvo predlaga kompromis, ki pa deli koalicijo - sporen je namreč za LDS.

Definicija družine in izenačevanje istospolnih partnerskih skupnosti z zakonsko zvezo moškega in ženske je vseskozi "jabolko spora". Zakonik je tako razdelil strokovno, laično in politično javnost. Širitev koncepta družine je zlasti za opozicijo nesprejemljiva, zato pozivajo, naj se sporni členi umaknejo.

Predlog ni imel dovolj podpore niti v koaliciji. Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve je zato pred nekaj tedni predstavilo kompromisni predlog zakona. Po njem bi lahko istospolni pari otroka posvojili le, če bi bil eden izmed partnerjev otrokov biološki starš. Istospolni pari bi lahko sklenili partnersko, ne pa zakonske skupnosti, kot je določeno v trenutnem predlogu.

Kompromisni predlog družinskega zakonika je očitno protiustaven, ker vzpostavlja spolno usmerjenost kot merilo razlikovanja med ljudmi, kar je izrecno prepovedano z Ustavo RS in EKČP.

Aleš Zalar na Twitterju.

To, da večina odbora prepove izraziti mnenje predstavnika več kot 60.000 članov civilne iniciative, me spominja na prejšnji sistem, ko je bilo zaželeno, da se je čim manj govorilo in se ni mislilo s svojo glavo.

Robert Hrovat, SDS
V DZ-ju o družinskem zakoniku