Foto: BoBo
Foto: BoBo

Ustavno sodišče trenutno presoja o pobudi za oceno diskriminatornosti členov družinskega zakonika in zakona o partnerski zvezi, ki se nanašajo na sklenitev zakonske zveze in partnerske zveze in skupne posvojitve otrok s strani istospolnih parov.

V društvih Legebitra, Parada ponosa, ŠKUC, Zavodu TransAkcija, Koroška Pride in Društvu DIH – Enakopravni pod mavrico pričakujejo, da bo ustavno sodišče prepoznalo neenako obravnavanje istospolnih parov v omenjenih postopkih in odpravilo dikriminacijo, ki so jo istospolni pari še vedno deležni v zakonodaji.

Spomnili so, da je ustavno sodišče to že prepoznalo v več odločitvah, in izpostavili primere iz tujine. Tako je upravno sodišče na Hrvaškem ta teden razsodilo, da istospolni par ne sme biti drugače obravnavan pri postopkih skupne posvojitve, v preteklosti je do enake odločitve že prišlo ustavno sodišče v Avstriji.

"Medtem pa maloštevilčna, vendar zelo glasna skupina ljudi, ki nasprotuje temu, da bi bili vsi ljudje pred zakonom enako obravnavani, neprimerno pritiska na ustavno sodišče, širi laži in s tem, ne samo da odreka enako obravnavo vsem, temveč posledično prispeva k rasti sovraštva do LGBTI-oseb," so zapisali v sporočilu za javnost.

"Ostro obsojamo vsakršne pritiske predstavnic in predstavnikov nekaterih skrajno desnih zunajparlamentarnih političnih strank in iniciativ. Hkrati poudarjamo, da smo spoštovanje človekovega dostojanstva in enake obravnave pred zakonom kot družba in država dolžni zagotoviti vsem, ne glede na spolno usmerjenost, spolno identiteto, spol, raso, versko prepričanje ali druge osebne okoliščine," so dodali.

Ponovno so opozorili na dognanja strokovnjakinj in strokovnjakov, ki po njihovih navedbah jasno kažejo, da tudi otroci v istospolnih skupnostih odraščajo v vzdušju sreče, ljubezni in razumevanja ter da je neenaka obravnava na podlagi spolne usmerjenosti utemeljena izključno na predsodkih. "Ne pozabimo, da našo družbo že tvorijo raznolike družine, in skrajni čas je, da jih vse obravnavamo enako. Zaščita dobrobiti otrok je na prvem mestu," so zapisali.

Peticija koalicije Za otroke gre

Pred ustavnim sodiščem v Ljubljani je danes napovedana novinarska konferenca koalicije Za otroke gre!, na kateri bodo predstavili peticijo ob odločanju ustavnih presoj glede družinskega zakonika in zakona o partnerski zvezi ter pismo ustavnim sodnikom.