Predsednik Pahor je oceno, ki je enaka lanski, sprejel z
Predsednik Pahor je oceno, ki je enaka lanski, sprejel z "utemeljenim upanjem, da se bo v prihodnjih letih bistveno popravila". Foto: BoBo/Borut Živulović

Predsednik republike Borut Pahor je po srečanju z obrambnim ministrom Matejem Toninom in načelnikom Generalštaba Slovenske vojske Robertom Glavašem, ki sta mu predstavila oceno pripravljenosti, spomnil na nedavni sprejem zakona o vlaganjih v Slovensko vojsko v letih od 2021 do 2026. Po besedah predsednika republike ta zakon vojski kot obrambnemu centru naše nacionalne varnosti omogoča kakovosten in vsestranski razvoj. Predsednik je ob tem dejal, da oceno pripravljenosti vojske prvič v osmih letih sprejema z optimizmom, da se bo stanje izboljšalo.

Ocenil je, da tako vodstvo kot pripadniki Slovenske vojske ravno zaradi sprejema omenjenega zakona čutijo nov zagon, kar je izjemnega pomena tudi za ravnanje političnih odločevalcev v naslednjih letih. "Tega upanja ne smemo zapraviti," je dodal. SV je po njegovih besedah steber nacionalne varnosti, zato ne smemo storiti nič, kar bi ogrozilo dobrino neprecenljive vrednosti ‒ dejstva, da je Slovenija varna država.

Se je pa zavzel za gospodarne in učinkovite nakupe vojaške opreme. Po njegovih besedah je zelo pomembno, da bodo sredstva porabljena transparentno, da bo omogočen nadzor nad porabo ter da bo javnost prepričana, da "bo denar porabljen gospodarno, transparentno in brez afer".

Tonin: Prvo kadrovsko pozitivno leto

Obrambni minister Matej Tonin je na srečanju predsedniku zagotovil, da se te odgovornosti zavedajo. Kot je dejal, bi v primeru napake ogrozili vse nove obrambne investicije, zato bodo v največji mogoči meri iz nabav izključili morebitne posrednike, hkrati pa vključili gospodarstvo.
Na podlagi omenjenega zakona sicer na ministrstvu letos načrtujejo nakup novih uniform za vojake, prenovo vojašnic, nakup transportnega letala, prenovo flote helikopterjev ter plačilo oklepnikov oshkosh.

"Moja ekipa je motivirana, pred nami pa je velika odgovornost, čaka nas veliko dela, da slovensko vojsko dvignemo na raven, ki si jo kot garant suverenosti in varnosti zasluži," je po srečanju na Twitterju zapisal obrambni minister Matej Tonin. Foto: BoBo/Borut Živulović

K oceni o pripravljenosti vojske je poleg opremljenosti prispevala tudi kadrovska slika, ki je še vedno slaba. Je pa bilo po Toninovih besedah leto 2020 prvo leto, ki so ga kadrovsko sklenili v pozitivnih številkah: v SV so vstopili štirje pripadniki več, kot jih je vojsko zapustilo. Glede na pretekla leta je to uspeh, saj je bilo v nekaterih letih to razmerje tudi 300 v prid odhodom.

Kot je pojasnil, so se lani najprej lotili reševanja statusa pripadnikov SV in s spremembami zakona o obrambi v njihove vrste vnesli več miru. Pretekli teden pa je vlada pripravila popravke zakona o službi v SV, s katerimi se med drugim ureja štipendiranje, tedenski počitek na misijah, možnost došolanja v vojski in odkup službenih stanovanj. Za kadrovsko popolnjevanje pa pripravljajo tudi nov koncept vstopa v SV ter prenovo prostovoljnega služenja vojaškega roka, razvijajo pa tudi druge oblike delovanja v SV.

Ker bo letos zaradi upokojitve vojsko zapustilo 350 vojakov, Tonin upa, da jim bo uspelo pridobiti vsaj nekaj več kot toliko novih pripadnikov. "Vse, kar bo nad tem, bo uspeh," je poudaril Tonin, ki je še pojasnil, da je trenutno za zaposlitev v Slovenski vojski na voljo 1200 prostih mest. Trenutno je sicer po podatkih, objavljenih na spletni strani SV, tam zaposlenih 6356 pripadnikov vojske. Med njimi je 2291 vojakov, 1030 častnikov, 1915 podčastnikov, 678 vojaških uslužbencev in 436 civilnih oseb.

Slovenska vojska v slabem stanju

Glavaš izboljšanje ocene pričakuje v treh ali štirih letih

Tudi načelnik Generalštaba Slovenske vojske Robert Glavaš je dejal, da iz SV vsako leto odhaja med 200 in 300 pripadniki, z zakonom o obrambi pa jim je uspelo ta trend ustaviti. Bo pa po njegovih besedah treba pri pridobivanju kadra še veliko narediti, saj pomanjkanje kadra poleg nezadostnega vlaganja v opremo močno vpliva na oceno pripravljenosti SV tako v miru kot v vojni. Glavaš računa, da bi bila ob načrtovanih ukrepih ocena pripravljenosti vojske boljša v treh ali štirih letih.

Sicer pa je poudaril, da ocena pripravljenosti ni zgolj odraz dela SV, ampak delovanja celotnega obrambnega sistema in pripravljenosti družbe za vlaganje v obrambni sistem. Z odločbo ustavnega sodišča, ki je pretekli teden zavrnilo zahtevo opozicijske Levice za razpis referenduma o zakonu o investicijah v SV in s tem omogočilo uveljavitev zakona, pa se je po Glavaševih besedah "začela boljša prihodnost in era SV". Kljub temu pa bo treba po njegovem mnenju spremeniti odnos do obrambnega sistema ter razumeti nujnost zagotavljanja zmogljivost in opremljenosti SV, da bi lahko zagotovili obrambno sposobnost države.

Slovenska vojska s slabo oceno