S 25. decembrom bo prehod občinskih meja znotraj posamezne regije mogoč tudi za namen individualne športne rekreacije. Foto: EPA
S 25. decembrom bo prehod občinskih meja znotraj posamezne regije mogoč tudi za namen individualne športne rekreacije. Foto: EPA

Posamezniki ali osebe iz skupnega gospodinjstva se bodo lahko s 25. decembrom na športno udejstvovanje odpravili v druge občine znotraj statistične regije, v kateri imajo prebivališče. Izjema velja za namen izvajanja individualnih športnih aktivnosti ali gibanja v naravnem okolju zunaj naselij. Pri tem morajo upoštevati priporočila NIJZ-ja.

Sorodna novica V karanteno le še ob vstopu iz držav na rdečem seznamu; vlada skrajšala seznam izjem

Glede prehajanja meja je vlada sklenila uvesti še eno spremembo. Aktivna aplikacija #Ostanizdrav namreč po božiču ne bo več zadoščala za prehajanje občinskih meja znotraj statističnih regij z ugodnejšo epidemiološko sliko. Kot so pojasnili v sporočilu po seji vlade, je bila odločitev za sprostitev prehoda občinskih meja v epidemiološko ugodnejših občinah vezana na sprostitev nekaterih storitvenih dejavnosti. Ker se te z odlokom, ki velja od četrtka do vključno 4. januarja, zapirajo, pa tudi prehoda med občinami ne bo več. Posledično odlok tudi ne določa več uporabe aplikacije #OstaniZdrav.

Kot so sporočili z vlade ob tem za prehajanje med občinami še vedno ostaja 13 izjem (z izjavo in ustreznimi dokazili). Še vedno velja tudi, da bo prehajanje tako občinskih kot regijskih meja za vse dovoljeno od četrtka od 12. ure do petka do 20. ure. Če se epidemiološke razmere ne bodo poslabšale, pa bo podobno na silvestrovo in prvega januarja. Omejitev nočnega gibanja ostaja v veljavi.

Na žičnice bo s 1. januarjem dovoljeno osebam, ki bodo predložile negativen test na covid-19, ki ne bo starejši od 24 ur. Opravljen bo moral biti v Sloveniji. Foto: Reuters
Na žičnice bo s 1. januarjem dovoljeno osebam, ki bodo predložile negativen test na covid-19, ki ne bo starejši od 24 ur. Opravljen bo moral biti v Sloveniji. Foto: Reuters

Na žičniške naprave ob predložitvi negativnega izvida

Od 25. decembra obratovanje žičniških naprav ne bo dovoljeno. To bo pod posebnimi pogoji mogoče od 1. januarja 2021. Vlada je na večerni dopisni seji namreč odločila, da bo z novim letom obratovanje žičniških naprav in njim pripadajočih prog dovoljeno v skladu s priporočili NIJZ-ja in pod pogojem, da upravljavec naprav zagotovi hitro testiranje (HAGT) v organizaciji pooblaščenega izvajalca na vstopni točki na smučišče.

Uporaba žičniških naprav in njim pripadajočih prog bo od 1. januarja dovoljena tistim, ki predložijo negativni test na covid-19, opravljen v Sloveniji in ki ni starejši od 24 ur, ter otrokom do 12. leta starosti v spremstvu staršev. Omejitev ne velja v primerih nujne oskrbe, medicinske pomoči, zaščite in reševanja, so sporočili iz urada vlade za komuniciranje po dopisni seji.

Vrtovec: Javni promet bo deloval tudi med prazniki

Kot je na novinarski konferenci pojasnil minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec, bo javni promet sicer deloval tudi med prazniki. Uporaba oz. delovanje vlakov in avtobusov bo nemoteno, v skladu z ukrepi in priporočili NIJZ-ja (razdalja, razkuževanje, maske, 50-odstotna zasedenost).

Kakšni ukrepi nas čakajo med prazniki?

Cigler Kralj: Zasebni sektor pozivamo, naj zmanjša aktivnosti, če je to mogoče

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj je ponovil poziv delodajalcem v zasebnem sektorju, naj v času božično-novoletnih praznikov (med 24. 12. in 10. 1. 2021) zaradi preprečitve hujših posledic za življenje in delo nujno zmanjšajo število medsebojnih stikov povsod, kjer je to mogoče brez večjega izpada in škode.

"Pozivamo zasebni gospodarski sektor, da za to obdobje v največji mogoči meri sprejme spremembo delovnega časa, ki bo predvidel izrabo kolektivnega letnega dopusta. Pri tistih, pri katerih to ni mogoče, pa pozivamo, da za zaposlene v tem obdobju in tudi zunaj njega v čim večjem obsegu uredijo opravljanje dela na domu, saj je za preprečevanja širjenja okužb to zelo učinkovit ukrep," je še dejal minister.

Sorodna novica Cigler Kralj: Delamo vse, da se bo cepljenje v domovih začelo v nedeljo
Javni potniški promet bo obratoval tudi med prazniki

Do 4. januarja spet strožji režim glede odprtja dejavnosti

S četrtkom se med prazniki namreč nabor dovoljenih dejavnosti znova krči. Od četrtka, 24. 12. 2020, do 4. januarja 2021 bo tako spet veljal strožji režim. Po vsej državi so še v sredo odprti frizerski saloni, cvetličarne, avtopralnice in čistilnice. V vseh statističnih regijah je še zadnji dan dovoljeno obratovanje prodajaln, ki v glavnem prodajajo tehnično blago, drevesnic in vrtnarij ter prodajaln s storitvami izdelave montaže, popravil in vzdrževanja. Opravljajo se lahko storitve nege hišnih ljubljenčkov ter individualne, svetovalne in terapevtske storitve.

V statističnih regijah z boljšo epidemiološko sliko so zadnji dan odprte tudi trgovine z oblačili, obutvijo, športno opremo in motornimi vozili. Dovoljeno je poslovanje knjigarn, papirnic, fotokopirnic, prodajaln z drobno galanterijo in darilnim programom ter specializiranih prodajaln z otroškim programom. Omogočeno je tudi opravljanje storitev nepremičninskega posredovanja.

Blažitev posledic epidemije in napoved Umarja

Vlada je s sklepom podaljšala nekatere oblike pomoči podjetjem pri blažitvi posledic epidemije covida-19, pa tudi samozaposlenim, družbenikom, kmetom in zaposlenim, ki bi se iztekli s koncem letošnjega leta. Podaljšanje velja za tri mesece, torej do konca marca prihodnje leto, in ne za pol leta, kolikor je v osnutku sklepa predlagalo ministrstvo za gospodarstvo. Določila je tudi nekaj prerazporeditev proračunskih sredstev za namen kritja stroškov, povezanih z epidemijo covida-19. Dodatna sredstva bodo prejela ministrstva za zdravje, delo in izobraževanje, pa tudi prostovoljne organizacije.

Urad za makroekonomske analize in razvoj (Umar) je sicer malenkost izboljšal napoved za letos, za prihodnje pa jo je poslabšal. Po ocenah bo letošnji BDP upadel za 6,6 odstotka. Še jeseni je Umar napovedoval malenkost večji, to je 6,7-odstotni padec. Zaradi zaostrenih epidemioloških razmer se sicer vidnejše okrevanje celotnega gospodarstva zamika proti drugemu četrtletju prihodnjega leta, zato je Umar poslabšal pričakovanja gospodarske rasti v letu 2021, in sicer s 5,1 odstotka na 4,3 odstotka.

Zadnji dan delne sprostitve ukrepov
Kaj se bo v prihodnjih dneh smelo in kaj ne