Premier Janša glede zaprtja meja: Ta ukrep je predviden v rdeči fazi, za katero upamo, da se ji bomo izognili. Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.
Premier Janša glede zaprtja meja: Ta ukrep je predviden v rdeči fazi, za katero upamo, da se ji bomo izognili. Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.

Med ukrepi drugega svežnja so tudi omejitev prireditev, in sicer brez zakusk, obvezna uporaba razkuževalnih sredstev v večstanovanjskih stavbah in poslovnih stavbah ter prepoved obiskov v domovih za ostarele in bolnišnicah. Nekateri od teh že veljajo.

Novi ukrepi bodo začeli veljati v četrtek, je zvečer v Odmevih dejal vladni govorec za covid Jelko Kacin. Ob tem je napovedal, da bodo podatki o številu okuženih, ki jih bodo jutri objavili za danes, zelo skrb vzbujajoči. Na vprašanje, ali bo vlada ob morebitnem dramatičnem poslabšanju razmer že prej kot čez 14 dni uvedla nove ukrepe, je Kacin odgovoril, da "lahko ukrepa že konec tedna".

Janša: Če bodo ukrepi učinkovali, lahko drugi sveženj podaljšamo

Z uvedbo novih ukrepov bo vlada skorajda izčrpala ukrepe, ki jih ima v okviru t. i. oranžne faze ukrepanja, ki je sestavljena iz treh svežnjev. "Če bodo ukrepi, ki so bili sprejeti prejšnji teden, učinkovali, lahko drugi sveženj oranžne faze podaljšamo. Če ti ukrepi ne bodo prijeli, bomo v tretjem svežnju v 10, 14 dneh, " je na popoldanski novinarski konferenci pojasnil premier Janez Janša.

Zaprtje lokalov in fitnesov predvideno še pred razglasitvijo epidemije

Na voljo bi nato ostal le še zadnji sveženj ukrepov pred razglasitvijo epidemije, v katerem so zapora posameznih občin, zaprtje gostinskih lokalov in športnih dvoran ter ustavitev nenujnih zdravstvenih storitev.

Ti omenjeni ukrepi so še zadnje, kar ima vlada na voljo, preden bi prešli v rdečo fazo, ki po Janševih besedah pomeni razglasitev epidemije. "Če bi število okuženih preseglo 140 na 100.000 prebivalcev v 14-dnevnem obdobju in bi bilo v bolnišnicah več kot 250 bolnikov, od teh več kot 50 na intenzivni negi, bi morali razglasiti epidemijo in sprejeti podobne ukrepe, ki smo jih sprejemali spomladi," je posvaril.

Trenutno se izvajajo ukrepi iz drugega svežnja oranžne faze. Foto: MMC RTV SLO
Trenutno se izvajajo ukrepi iz drugega svežnja oranžne faze. Foto: MMC RTV SLO

"Sprejemamo ukrepe, ki čim manj vplivajo na gospodarsko škodo"

"Smo sredi drugega vala, to je dejansko še poletni val. Ukrepi so namenjeni njegovi zajezitvi in preprečitvi morebitnih posledic tretjega vala v hladnejšem času," je na začetku predstavitve novih ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa opozoril Janša.

Covid-19 ni več neznanka, kot je bil v pomladnih mesecih. Razpolagamo s solidnim številom zaščitne opreme, je na začetku novinarske konference poudaril premier. "Sprejemamo ukrepe, ki čim manj vplivajo na gospodarsko škodo. Upamo, da se dosežejo učinki, kakršne smo dosegli spomladi ob milejših ukrepih."

"Načrt ukrepov ima tri faze. Za zeleno fazo veljajo splošni higienski ukrepi, nošenje mask, zagotavljanje razdalje ... Zelena faza je bila pri nas poleti, od maja naprej, ko smo obvladali epidemijo. Vse do začetka jeseni, ko smo z vnosom to situacijo poslabšali, tako kot celotna Evropa – potem smo začeli spremljati ukrepe, ki že spadajo v oranžno fazo."

MERILA ZA POSAMEZNE FAZE

ORANŽNA FAZA
- Število okuženih več kot 40 na 100.000 prebivalcev v štirinajstih dneh
- Število obolelih v bolnišnicah več kot 60
- Število obolelih na intenzivni negi več kot 15


RDEČA FAZA

- Število okuženih več kot 140 na 100.000 prebivalcev v štirinajstih dneh
- Število obolelih v bolnišnicah več kot 250
- Število obolelih na intenzivni negi več kot 50

Prvi parameter, ki se splošno uporablja po svetu in v Evropi, je število pozitivnih prebivalcev na novi koronavirus na 100.000 prebivalcev – ta podatek je mednarodno uporabljen, primerljiv ob zadostnem številu testiranj, je pojasnil premier. "Bistveno pomembnejši osrednji parameter je kapaciteta zdravstvenega sistema. Ključni kazalnik kapacitet zdravstvenih sistemov je število postelj, ki jih imamo na razpolago za covidne bolnike, to predstavlja tudi število ekip, medicinskih sester, opremo z vsemi potrebnimi zaščitnimi ukrepi, organizacijo bolnišnic. To je mnogo več od števila postelj."

Ta teden v veljavo še drugi ukrepi iz drugega svežnja

"Trenutno, kot ste sami ugotovili, če ste pogledali načrt, je Slovenija po številu tistih, pri katerih stanje terja intenzivno nego, v oranžni fazi. S tem da smo prvi sveženj iz oranžne faze že izčrpali. Vlada zdaj sprejema ukrepe iz drugega svežnja," je pojasnil.

Kot je razvidno iz načrta ukrepov, so v drugem svežnju med ključnimi ukrepi: 1. strežba samo sedečim za mizami, pri čemer morajo biti mize bolj na redko kot doslej, 2. zbiranje do 10 ljudi javno in zasebno z izjemo kulturnih, športnih prireditev ob upoštevanju ukrepov, verskih obredov in porok; 3. omejitev števila oseb v zaprtih javnih prostorih (trgovinah, bankah, poštah, uradih) glede na velikost prostora. Kot je povedal premier, bodo ti ukrepi začeli veljati še ta teden. Kot rečeno, je Kacin zvečer v Odmevih potrdil, da jih bo vlada potrdila v sredo, veljati bodo začeli v četrtek.

Med ukrepi drugega svežnja so tudi omejitev prireditev, in sicer brez zakusk, obvezna uporaba razkuževalnih sredstev v večstanovanjskih stavbah in poslovnih stavbah ter prepoved obiskov v domovih za ostarele in bolnišnicah. Nekateri od teh že veljajo.

Če bodo ukrepi, ki so bili sprejeti prejšnji teden, lahko drugi sveženj oranžne faze podaljšamo, je poudaril Janša. "Če ti ukrepi ne bodo prijeli, bomo v tretjem svežnju v roku 10, 14 dni."

Ob morebitni razglasitvi epidemije taki ukrepi, kot so bili spomladi

Če bi število okuženih preseglo 140 na 100.000 prebivalcev v štirinajstih dneh, bi morali razglasiti epidemijo in sprejeti ukrepe, ki smo jih spomladi, je dejal premier in dodal, da so tudi ti ukrepi utemeljeni na zakonu o nalezljivih boleznih, tudi ukrep, ki predvideva omejitev gibanja v v nočnem času. To ni policijska ura, kot so ga razglašale nekatere druge države, zatrjuje.

Če pridemo do te faze, ko bomo imeli več kot 360 postelj z okuženimi bolniki s covidom, bomo morali preiti v fazo izrednega zdravstvenega stanja.

Če se bo začeli sprejemati in izvajati ukrepi iz prvega svežnja rdeče faze, se bodo aktivirali podrobni ukrepi za vsako lokalno raven. Če pride do rdeče faze, so to omejitveni ukrepi gibanja na občino – tej situaciji bi se vsi želeli izogniti, pravi premier.

Če bi število okuženih preseglo 140 na 100.000 prebivalcev v štirinajstih dneh, bi morali razglasiti epidemijo in sprejeti ukrepe, ki smo jih spomladi. Foto: MMC RTV SLO
Če bi število okuženih preseglo 140 na 100.000 prebivalcev v štirinajstih dneh, bi morali razglasiti epidemijo in sprejeti ukrepe, ki smo jih spomladi. Foto: MMC RTV SLO

Črno na Koroškem bodo razglasili za ogroženo območje

Po besedah premierja bo minister za zdravje Tomaž Gantar v kratkem razglasil Črno na Koroškem kot ogroženo območje, s čimer bo omogočeno, da se temu območju in širše občini pošljejo na pomoč resursi od drugod. Ogroženo območje bo razglašeno za sam varstveni zavod, ki je žarišče okužbe, ali pa za območje občine.

Ob tem je premier tudi pozval k uporabi aplikacije. Boljše države so tudi tiste, kjer si je velik del prebivalstva naložil aplikacijo za zaznavo okužb, pravi Janša in dodaja, da smo tukaj precej zadaj, zato je pozval, da si naložijo to aplikacijo vsi, ki imajo pametne telefone, in tisti, ki so testirani pozitivno, da to označijo na aplikaciji.

V drugem valu ni samo Slovenija, ampak celotna Evropa, tudi večji del preostalega sveta, je opomnil premier. "Slovenija je po številu okuženih v zadnjih 14 dneh nekje na sredini. So države, ki so v bistveno boljšem stanju, tudi Italija. Ljudje tam se zavedajo, kakšne so posledice, vržejo človeka z avtobusa, če nima maske," je dejal Janša in povedal, da mu je italijanski kolega Conte povedal, da so Italijani plačali visoko ceno, zato se zelo držijo vseh pravil.

Celotno sporočilo za javnost po novinarski konferenci si lahko preberete tukaj.

Janša: Vrag je odnesel šalo

Spomnil je, da je EU vložil ogromno sredstev v izdelavo in preizkušanje cepiv, je nekaj obetavnih projektov, vendar je skoraj zagotovo, da do konca leta učinkovitega cepiva, ki bo na razpolago za vse, realno gledano ne bo.

Treba se je organizirati za hladno fazo virusa, ko se covidu pridružijo tudi gripa in druge respiratorne bolezni, ko je manj sonca, ko smo več v zaprtih situacijah, ki so tvegane. Če pripeljemo to število, ki ga imamo zdaj, v hladno obdobje, bo cena bistveno višja, kot je bila spomladi, je opozoril premier. Predstavitev načrta je poziv k streznitvi, imeli smo neodgovorno manjšino, ki se je šalila. Pred nami je čas, ko se bomo kot družba stehtali, je dejal Janša, sicer bomo po njegovih besedah prisiljeni v ukrepe, ki imajo ekonomsko in socialno ceno, česar pa si nihče ne želi.

Glede zaprtja meja morebitnega zaprtja meja je pojasnil, da je ta ukrep predviden v rdeči fazi, za katero upamo, da se ji bomo izognili. Za zdaj sledimo navodilom EU-ja, da čim bolj zmanjšamo možnost vnosa okužb. Za zdaj ne načrtujemo sprememb, spremljamo pa situacijo, tako kot tudi druge države, je sklenil.

Janša: Vrag je odnesel šalo
Janša predstavil nove omejitvene ukrepe