Analiza kaže, da je ministrstvo skrbelo za interese izvajalcev. Foto: MMC RTV SLO
Analiza kaže, da je ministrstvo skrbelo za interese izvajalcev. Foto: MMC RTV SLO
Zofija Mazej Kukovič
Bo ministrica ukrepala? Foto: MMC RTV SLO
Poročilo o pediatrični kliniki

TV Slovenija se je dokopala do enega od izvodov, za ministrstvo za zdravje pa jo je opravila družba Perspektiva. Analiza še pravi, da je bil javni razpis za oddajo gradbenih in obrtniških del "nerazumno forsiran", da je bil izveden nestrokovno, na podalgi neustrezne projektne dokumentacije, brez ustreznega gradbenega dovoljenja in brez izbranega izvajalca gradbenega nadzora.

Sklepanje pogodb in aneksov za nazaj, manjkajoči datumi, podpisi in pooblastila, kot denimo v primeru, ko je dokument v imenu ministra Andreja Bručana podpisala neimenovana oseba, pa kršitve postopkov javnega naročanja in celo sum sklepanja fiktivnih pogodb - so le nekatere izmed ugotovitev Perspektive, ki naročnika - torej ministrstvo za zdravje - obtoži celo tega, da je dejavno skrbelo za interese izvajalcev gradnje in nadzora nad njo.

Malomaren odnos do izvedbe javnega naročila naj bi povzročil tudi za tretjino potrebnih dodatnih in tudi že priznanih gradbenih in obrtniških del, vsi zahtevki pa predstavljajo kar 45 odstotkov vrednosti osnovne pogodbe.

Konkretna imena, tudi še zaposleni na ministrstvu
TV Slovenija še poroča, da analiza omenja konkretna imena ljudi ki naj bi zlorabili svoj položaj, prekoračili pooblastila in kot predstavniki ministrstva ravnali v škodo naročnika ter omogočali protipravno korist izvajalcem gradnje in nadzora. Ti ljudje še niso bili dosegljivi, sta pa dva med omenjenimi še vedno zaposlena na ministrstvu. Omenjenima analiza menda še ni bila vročena in je zato ne želita komentirati.

Protikorupcija že na delu
Tudi predhodnika ministrice Mazej Kukovičeve, Andrej Bručan in Dušan Keber, ugotovitev Perspektive (še) ne komentirata, Drago Kos je že potrdil, da je protikorupcijska komisija po zaprosilu prejela obsežno dokumentacijo glede nove pediatrije in se z njo že pospešeno ukvarja.

Poročilo o pediatrični kliniki