Vulkanizerji so imeli v preteklih dneh veliko dela. : BoBo
Vulkanizerji so imeli v preteklih dneh veliko dela. : BoBo

Z ustrezno zimsko opremo mora biti opremljeno tudi priklopno vozilo.

Ta oprema je obvezna tudi v primeru, da zimske razmere nastopijo že pred uradnim začetkom zimske službe ali po njem, opozarjajo v družbi Dars. Pri Darsu obenem svetujejo, da se v zimskih razmerah vozi čim bolj enakomerno, brez premočnega pospeševanja ali zmanjševanja hitrosti. Vozniki naj bodo med vožnjo zbrani, predvsem pa strpni.

Pri vožnji po snegu in ledu so lahko velike hitrosti izjemno nevarne, saj je pot ustavljanja zaradi nizkega trenja pnevmatike s podlago dolga. Vozilo, ki vozi s hitrostjo 100 kilometrov na uro, namreč za ustavljanje potrebuje več kot 400 metrov, pri hitrosti 50 kilometrov na uro se bo vozilo na poledeneli cesti ustavilo šele po 112 metrih, še opozarjajo na Darsu.

Preverite tudi druge stvari

Na Avto-moto zvezi Slovenije (AMZS) ob tem svetujejo, naj vozniki vozilo prilagodijo vremenskim razmeram. Pnevmatike so najpomembnejši del ustrezne opreme avtomobila, a vozniki ne smejo pozabiti, da priprava vozila na zimo nikakor ne pomeni le menjave pnevmatik. Poleg pnevmatik je tako ob nižjih temperaturah treba zamenjati tudi tekočino za čiščenje vetrobranskega stekla, preveriti delovanje akumulatorja ter morebitne poškodbe in obrabo metlic na brisalcih. Strokovnjaki opozarjajo še na poslabšanje vidljivosti zaradi morebitnega sneženja ali megle ter krajšega dneva.

Čeprav se zaradi protikoronskih ukrepov ustavlja javni potniški promet in delo šol vožnje, pa vulkanizerji lahko delajo naprej.