Sindikalisti od nove ministrice za javno upravo najprej pričakujejo ureditev plačnega sistema v javnem sektorju. Foto: MMC RTV SLO
Sindikalisti od nove ministrice za javno upravo najprej pričakujejo ureditev plačnega sistema v javnem sektorju. Foto: MMC RTV SLO

Počivavšek je dejal, da s Sanjo Ajanović Hovnik še ni sodeloval, "tako da nimam nekega vtisa glede tega, kakšno bo sodelovanje, vsekakor pa seveda pričakujemo korektno sodelovanje". Iz javno dostopnih podatkov ugotavlja, da ima prihodnja ministrica izkušnje z delom v državni upravi, tudi izobrazbo s tega področja, kakšna so njena stališča in poznavanje samega sistema, pa bodo še videli.

Počivavšek meni, da je na področju javnega sektorja odprtih ogromno stvari, ki so ostale od prejšnje vlade. "Ministrica bo morala nemudoma začeti delo, mi pričakujemo, da se bo takoj po imenovanju vlade sešla s sindikati javnega sektorja in se dogovorila, kako te odprte zadeve reševati," je dejal.

Sanja Ajanovič Hovnik je bila rojena leta 1977, magistrirala je na fakulteti za upravo ljubljanske univerze. Med drugim je bila sekretarka poslanske skupine SAB v državnem zboru, zaposlena je bila tudi na agenciji za kmetijske trge. Bila je namestnica direktorja vladne službe za razvoj in evropsko kohezijsko politiko. Danes je direktorica podjetja Smart center. Je članica sveta Gibanja Svoboda in vodi njen programski odbor.

Odprte zadeve so po njegovem mnenju vprašanje usklajevanja plačnih razredov, plačne uravnilovke v spodnjem delu plačne lestvice in nesorazmerij, ki so bila povzročena znotraj sistema. "Ne nazadnje tudi nismo seznanjeni z njenim pogledom glede samega sistema plač v javnem sektorju," je dejal Počivavšek in dodal, da bo na vsa ta vprašanja treba odgovore najti zelo hitro. "Kot veste, je bilo izvedenih že kar nekaj stavk, ki so v tem trenutku na neki način zamrznjene," pravi Počivavšek, zato pričakuje stališča vlade do teh perečih vprašanj.

Predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije (KSJS) Branimir Štrukelj prav tako pravi, da o kandidatki ne ve prav dosti, zato ne more oceniti, koliko se spozna na "najzahtevnejšo nalogo, ki jo čaka", to je ureditev plačnega sistema v javnem sektorju. Upa, da se kandidatka na to podrobno in poglobljeno razume, "kajti brez tega bo izjemno težko reševati enega od zahtevnih preizkusnih kamnov te vlade".

Po njegovem mnenju bo treba med drugim tako odgovoriti na vprašanje, ali bo vztrajala pri zdajšnjem plačnem sistemu in njegovi obnovitvi, da bo postal znova funkcionalen, ali bo presodila, da je bolje začeti znova in postaviti alternativen plačni sistem.

Znotraj tega pa bo morala po Štrukljevem mnenju tudi takoj jasno odgovoriti, ali bo podprla zahteve po izstopu posameznih skupin zaposlenih v javnem sektorju, denimo zdravnikov, visokošolskih univerz, vojske, iz enotnega oz. skupnega plačnega sistema. "Tako rekoč bo morala takoj znati odgovoriti na ti dve vprašanji," je sklenil.