Odbor 2014 se vrača pred poslopje vrhovnega sodišča, ki ga podporniki odbora imenujejo
Odbor 2014 se vrača pred poslopje vrhovnega sodišča, ki ga podporniki odbora imenujejo "hiša sramote". Foto: BoBo
false
Podporniki Odbora 2014 so kritični tudi do premierja Mira Cerarja. Foto: BoBo
Aleš Primc
Aleš Primc je postal novi vodja Odbora 2014. Foto: BoBo
Protest pred vrhovnim sodiščem

Odbor 2014 tako nadaljuje svoje shode proti pravosodju oziroma, kot mu pravijo, krivosodju, kjer izražajo zahteve za vladavino prava in prenehanje kršenja človekovih pravic v pravosodju. Protest se je ob plapolanju slovenskih zastav začel s prepevanjem Zdravljice in himne Evropske unije.

Odbor po novem vodi Aleš Primc, ki je navzoče sicer pozval, naj predlagajo še druge kandidate za vodjo, vendar so ga ti zavrnili in z vzkliki izrazili željo, da odbor vodi prav on. Primc se je ob tem zahvalil Damirju Črnčecu, ki je sicer v tujini, za dosedanje vodenje odbora.

Primc je kritiziral izjavo premierja Mira Cerarja, da je zastaranje zadeve Patria slabo tudi za Janeza Janšo, ki tako ne bo mogel dokazati svoje nedolžnosti. "Povsem jasno je, da je Janez Janša dokazano nedolžen," je dejal in poudaril, da mu krivde kriminalisti, tožilci in sodniki niso mogli dokazati v desetih letih.

S protesti do reform
Shode bodo nadaljevali, dokler ne dosežejo korenitejših reform v sodstvu, je napovedal Primc. Želijo tudi "nujno preprečiti, da bi se to, kar se je zgodilo predsedniku SDS-a Janezu Janšu, zgodilo še komu izmed nas", je še dejal. "To, da nekoga deset let vlačijo po sodišču brez enega samega dokaza, je nesprejemljivo."

Primc je dejal, da si prizadevajo za večjo preglednost in odgovornost sodnikov ter za to, da se s sodniških mest odstrani sodnike, ki so kršili človekove pravice.

Pozivi k odstopom
Protestniki so velik del časa namenili kritiziranju predsednika vrhovnega sodišča Branka Masleše zaradi ravnanja v zadevi Patria. Pozivali so k njegovemu odstopu, po mnenju podpornikov odbora pa bi morali odstopiti tudi generalni državni tožilec Zvonko Fišer, tožilec Andrej Ferlinc, premier Miro Cerar in pravosodni minister Goran Klemenčič.

Ministrstvo za pravosodje je namreč odločilo, da obeh shodov, tako sredinega kot današnjega, ne dovoli neposredno pred vhodom v sodno palačo, kar so v Odboru po besedah Matevža Tomšiča, profesorja na novogoriški fakulteti za uporabne družbene študije, označili "za omejevanje temeljnih demokratičnih pravic in za omejevanje pravice do javnega organiziranja in javnega izražanja svojih stališč".

Klemenčič "provocira"
V Odboru so v sporočilu za javnost zapisali, da odločitev ministrstva predstavlja "protiustaven poseg v temeljno svobodo demokratične družbe", na protestu pa so jo označili za provokacijo in poskus diskreditacije policije. Odločitev Klemenčiča je bila po besedah poslanca SDS-a Vinka Gorenaka "čista provokacija, da bi izzval policijo, da bi ukrepala".

Aleš Hojs iz odbora pa je dejal, da si minister za pravosodje Goran Klemenčič "zopet razlaga zakonodajo po svoje". Dodal je, da je Klemenčič "človek, ki je eklatantno kršil človekove pravice, zakonodajo in celo zlorabljal položaj".

Klemenčič zavrnil očitke
Klemenčič je na sredini tiskovni konferenci očitke zavrnil in pojasnil, da so doslej člani Odbora 2014 shode prijavljali na javni površini, zato nikoli doslej ministrstvo ni dobilo prošnje za soglasje za shod neposredno pred vrati sodišča. In tudi tokrat ga niso dobili za njihov shod, pač pa za shod Skupine Kazenska ovadba, ki ga je prijavila neposredno pred vhodom sodišča, zato se je pristojni organ obrnil na ministrstvo kot lastnika objekta.

"In takega dovoljenja jaz kot minister ne morem dati," je dejal minister. Ob tem je dodal, da so protestni shodi vsekakor legitimni, "ni pa v redu, da se to počne tako, da ljudje ne morejo vstopati na sodišče". "To ni dovoljeno nikjer," je dodal in zagotovil, da bodo septembrski shodi potekali lahko nemoteno, če bodo potekali tako kot doslej. "Samo vlogo morajo dopolniti," je dejal.

Odbor prihodnji teden po starem
Proti koncu shoda je Primc napovedal nov shod prihodnji teden, ko bodo začeli "redno delo". Shoda se je sicer udeležilo okoli 500 ljudi, med katerimi je bilo tudi nekaj poslancev SDS-a in drugih vidnih članov te stranke.

Protest pred vrhovnim sodiščem