Pred sodno palačo so se vrstili govori podpornikov sodstva. Foto: MMC RTV SLO
Pred sodno palačo so se vrstili govori podpornikov sodstva. Foto: MMC RTV SLO

Okoli 30 podpornikov sodstva se je v okviru skupine Kazenska ovadba zbralo v Miklošičevem parku in pot z glasnimi vzkliki "upor, upor, gremo naprej" nadaljevalo do sodne palače, kjer se jim je pridružila skupinica protestnikov s transparentom, ki je bil namenjen nasprotovanju Janezu Janši, saj je na njem pisalo "gotov je!".

Pred sodno palačo se je shod nadaljeval s številnimi govori navzočih, ki so poudarjali, da so oni na strani sodišča, ne pa politiki. Zavzeli so se tudi za pravičnejšo družbo in to, da bi sodstvo končno postalo popolnoma samostojno in od politike neodvisno. Vse skupaj se je nadaljevalo s pohodom pred stavbo RTV Slovenija, ki so ga spremljali vzkliki, kot je: "Zakon je za vse enak. Podprimo poštene sodnike, zaprimo tajkune!" Pred RTV-jem, kjer so podporo izrazili tudi novinarjem, so potem shod tudi kmalu sklenili in se razšli.

V skupini podpirajo sodstvo pri preganjanju kriminala političnih in gospodarskih elit, zavzemajo pa se tudi za zasego njihovega nezakonito pridobljenega premoženja. "Če hočemo znova pošteno in brezskrbno zaživeti v tej državi, moramo kriminal političnih in gospodarskih elit zatreti v kali in zaseči vse nakradeno premoženje, doma in v davčnih oazah. To pa lahko storijo le neodvisni organi pregona in neodvisno sodstvo," so zapisali v skupini.

Skupina Kazenska ovadba bo v septembru pripravila tri shode, ki bodo potekali vse srede v mesecu od 17. do 19. ure pred Okrožnim sodiščem v Ljubljani.

Odbor 2014 pa v četrtek nadaljuje svoje shode proti "krivosodju", shode za vladavino prava in za prenehanje kršenja človekovih pravic v pravosodju. Shod bodo začeli ob 17. uri, Aleš Primc pa je napovedal, da se bodo nekajkrat sprehodili okoli stavbe vrhovnega sodišča, nato pa bodo shod nadaljevali v parku pred sodiščem.