Z novelo zakona želijo sprostiti trg športnih stav, ki jih v Sloveniji zdaj zakonito prireja le Športna loterija. Foto: e-stave.com
Z novelo zakona želijo sprostiti trg športnih stav, ki jih v Sloveniji zdaj zakonito prireja le Športna loterija. Foto: e-stave.com

Nasprotovanje noveli zakona o igrah na srečo, ki jo je pripravil Branko Zorman (SMC) in po kateri bi se sprostil trg športnih stav, ki jih v Sloveniji zdaj zakonito prireja le Športna loterija, je na nujni seji odbora najbolj odločno izrazil Zormanov strankarski kolega Dušan Verbič. Prepričan je, da bi morali področje urediti celovito. Kritičen do Zormanovega predloga je bil znova tudi državni svetnik Boris Šuštaršič, sicer prvopodpisani pod predlog odložilnega veta.

V bran noveli je stopil Andrej Šircelj (SDS), ki je zakon označil za "preprosto racionalno razmišljanje". "Če bo zaradi tega zakona, ki bo tudi drugim omogočil pridobitev koncesije, samo en igralec prišel v Slovenijo, bo to nekaj prineslo v državni proračun," je poudaril. Zorman pravi, da bi država po uveljavitvi novele prejela več denarja od koncesije, saj bodo morali prireditelji stav v Sloveniji plačevati davke in koncesnino.

DeSUS ni sodeloval na odboru
Ostrejša je bila razprava o predlogu zakona o prekinitvi postopkov proti družbenikom izbrisanih družb s prvopodpisanim nepovezanim poslancem Jankom Vebrom. Verbič mu je očital, da gre za tipični predvolilni zakon in dejal, bi lahko v primeru, da res želi urediti zadevo, ukrepal že prej, saj je bil vrsto let poslanec koalicije.

Verbičevemu mnenju je ostro nasprotoval Marko Pogačnik (SDS), ki je poudaril, da DZ problematiko rešuje že najmanj dva mandata. Ponovil je, da bi pozitivna odločitev Evropskega sodišča za človekove pravice, kamor so družbeniki izbrisanih podjetij po neuspešnih poskusih v Sloveniji vložili več tožb, lahko pomenila veliko finančno breme za Slovenijo.

Obravnava novele zakona o igrah na srečo in predloga zakona o prekinitvi postopkov proti družbenikom izbrisanih družb je minila brez poslancev DeSUS-a. Kot je pojasnila Marija Antonija Kovačič, v stranki odločno nasprotujejo "množici slabih predlogov zakonov, neusklajenih s ciljnimi skupinami, na katere se nanašajo", ki so po njihovih ocenah predvolilne narave, zato v razpravah o njih ne bodo sodelovali.