Obrambni minister Karl Erjavec in predsednik vojaškega odbora Nata, britanski general Stuart Peach. Foto: BoBo
Obrambni minister Karl Erjavec in predsednik vojaškega odbora Nata, britanski general Stuart Peach. Foto: BoBo

Predsedujoči vojaškemu odboru, britanski letalski general Stuart William Peach, je v izjavi za javnost po zasedanju konference pojasnil, da Nato ostaja zavezan Afganistanu in bo še naprej izvajal misijo Odločna podpora, v okviru katere uri afganistanske vojake. Aliansa je zavezana omogočiti okrepitev in urjenje afganistanskih sil, da bodo lahko same zagotovile pogoje za mir, je dejal.

V odgovoru na vprašanje o propadu mirovnih pogajanj med ZDA in talibani je odgovoril, da je Natovo stališče jasno in da si zavezništvo prizadeva za politično rešitev konflikta. Glede morebitnega umika sil, ki ga je med drugim napovedoval ameriški predsednik Donald Trump, pa je Stuart dejal zgolj, da se članice o potezah posvetujejo med seboj.

Načelnica Slovenske vojske Alenka Ermenc je medtem povedala, da Slovenija trenutno sodeluje v 12 Natovih misijah in operacijah, pri čemer do konca leta ne pričakuje sprememb. Slovenski vojaki so nastanjeni tudi v Afganistanu. Prav prek sodelovanja v misijah in operacijah Slovenija izkazuje svojo kredibilnost v zavezništvu, je poudarila.

Britanski general Stuart William Peach in Borut Pahor. Foto: STA/Daniel Novakovič
Britanski general Stuart William Peach in Borut Pahor. Foto: STA/Daniel Novakovič

Podpora tudi drugim misijam

Kot je še povedal Peach, so načelniki na konferenci pregledali in znova potrdili zavezanost tudi drugim misijam in operacijam. "Zavedamo se današnjih izzivov v varnostnem okolju in poudarjamo pomen trdne odvračalne in obrambne drže," je poudaril.

Odvračalna in obrambna drža evroatlantskega območja je bila tudi ena izmed tem pogovorov vojaškega odbora. "Naše odvračanje in obramba temeljita na ustrezni mešanici jedrskih, konvencionalnih in raketnih obrambnih zmogljivosti," je pojasnil.

Po Stuartovih besedah so govorili še o pripravljenosti in odzivnosti zavezništva. V hitro spreminjajočem se varnostnem okolju so se zavezali k pospešitvi odločanja na strateško-vojaški ravni.

Stuart: "Dobro je imeti prijatelje"

Predsedujoči vojaškemu odboru se je zahvalil tudi Ermenčevi in Slovenski vojski za organizacijo konference. Zahvalil pa se je tudi Slovencem, ki so se pred 15 leti odločili za članstvo v zavezništvu. "Dobro je imeti prijatelje," je v slovenskem jeziku sklenil novinarsko konferenco.

Ermenčeva je ob tem poudarila, da je Sloveniji in Slovenski vojski v veliko čast, da lahko ob 70-letnici Nata in 15-letnici članstva Slovenije v zavezništvu gostita konferenco vojaškega odbora. Delo tega odbora je namreč ključno za prilagajanje Nata na novo varnostno okolje, v katerem se lahko izzivom zoperstavimo zgolj enotni, je dodala.

Sorodna novica Pahor na konferenci Nata v Ljubljani: Ponosen sem na Slovensko vojsko

Erjavec s podporo Natovi politiki odprtih vrat

Na osrednjem dnevu konference načelnikov obrambnih sil članic Nata v Ljubljani je obrambni minister Karl Erjavec pred začetkom sobotnega zasedanja navzočim zaželel moči in poguma, da bodo lahko sprejemali težke odločitve. Izrazil je podporo Natovi politiki odprtih vrat. Ob začetku konference je izrazil zadovoljstvo, da konferenco Slovenija gosti prav v letu, ko zaznamujemo 70-letnico Nata in 15-letnico članstva Slovenije v tej organizaciji.

Minister Erjavec je dejal, da so dogodki od leta 2014 dalje "prinesli veliko spremembo v varnostnem okolju", in poudaril, da se moramo "pripraviti na svet okoli nas in izzive jutrišnjega dne". Po njegovem mnenju kibernetske grožnje in hibridni izzivi ogrožajo vse zaveznice, zato moramo vlagati več in v prave zmogljivosti.

Dodal je, da je Nato "najmočnejše politično in vojaško zavezništvo na svetu" in da je "naša zavezanost skupni obrambi, sodelovanju in skupnim vrednotam naše najmočnejše orodje". Dejal je tudi, da "prepoznavamo pomembnost obrambnih izdatkov in vlaganj v potrebne zmogljivosti" in da bomo "samo tako lahko ohranili naše skupno vojaško in tehnološko vodstvo". Vlaganja v nove zmogljivosti so visoko na njegovi lestvici prioritet, je še poudaril.

Izjavil je tudi, da so nasveti vojaškega odbora, ki v Ljubljani zaseda od petka, ključni za Natovo uspešno prilagoditev na novo varnostno okolje.

Miklošičevo cesto pred Grand hotelom Union, kjer poteka konferenca Nata, je zasedla vojaška policija. Foto: BoBo
Miklošičevo cesto pred Grand hotelom Union, kjer poteka konferenca Nata, je zasedla vojaška policija. Foto: BoBo

Poudaril je, da so "pomemben del naših skupnih prizadevanj tudi misije in operacije Nata, kjer trenutno služi okoli šest odstotkov slovenskih vojakov, večinoma na Zahodnem Balkanu, v Latviji in Afganistanu". Pri tem je omenil "našo zavezanost Zahodnemu Balkanu, ki ostaja visoko na lestvici strateškega osredotočenja Republike Slovenije". Dodal je tudi, da "evroatlantsko povezovanje ostaja gonilo sprememb" in da Slovenija podpira Natovo politiko odprtih vrat.

Temelji za prihodnje težko delo

Erjavec verjame, da bodo razprave na konferenci postavile temelje za nadaljnje težko delo, na koncu pa je navzočim zaželel moči in poguma med njihovim obiskom Slovenije, da bi lahko sprejemali "težke, a potrebne odločitve za varno in cvetočo prihodnost našega zavezništva".

Sobotni konec konference

Konference so se udeležili najvišji vojaški poveljniki 28 članic Nata in civilni predstavniki Islandije, ki sicer nima stalne vojske. Namen konference je med drugim pregled skupnih misij in operacij zavezništva.

Konferenci sta sopredsedovala načelnik vojaškega odbora Nata, britanski letalski general Stuart William Peach, in gostiteljica, načelnica generalštaba Slovenske vojske, generalmajorka Alenka Ermenc, sicer edina načelnica med svojimi moškimi kolegi v Natu. Ermenčeva je udeležence pozdravila in kratko nagovorila že v petek na dogodku v Narodni galeriji.

Vojaški odbor je najvišji vojaški organ Nata. Predvsem skrbi za oblikovanje vojaških nasvetov Severnoatlantskemu svetu in daje usmeritve obema strateškima poveljstvoma. Odbor je povezava med političnimi odločevalci in Natovo vojaško strukturo.

Erjavec nagovoril načelnike Nata