Foto: BoBo
Foto: BoBo

Na seji odbora DZ-ja za gospodarstvo se je predstavil kandidat za gospodarskega ministra Matjaž Han, dolgoletni vodje poslanske skupine SD in poslanec, predtem pa župana občine Radeče in direktorja družinskega podjetja. Po zaslišaju je odbor z 10 glasovi za in 4 proti izglasoval pozitivno mnenje o njegovi kandidaturi. Han se je po potrditvi zahvalil za podporo in izrazil upanje, da bo upravičil pričakovanja in zaupanje.

"Živimo v času globalnih sprememb in relativno nepredvidljivih okoliščin, tako družbenih kot gospodarskih, Slovenija pa je od globalnega okolja zelo, zelo odvisna. Če to priznamo ali ne. Edini recept za uspešno soočenje z vsem, kar se dogaja okoli nas, je, da se vendarle v tej naši državi zavemo, naj bo to metafora, da živimo in hočemo biti na enem čolnu, in če hočemo premagati vse prepreke pred nami, moramo veslati v eno smer," je uvodoma pred odborom povedal kandidat za ministra za gospodarstvo Han.

"Izhajam iz podjetniške družine, rad bi povedal jasno, da razčistimo z vsemi teorijami, kako moje družinsko podjetje vpliva na mene kot poslanca ali obratno. Jasno mi je, da se kot minister zaradi konfliktov interesov moram umakniti iz lastništva podjetja, ki sva ga z očetom ustanovila 30 let nazaj," je napovedal, da se bo iz družinskega podjetja umaknil do konca poletja.

"Večina podjetnikov je poštenih"

"Vem, da večina podjetnikov ni izkoriščevalcev, večina je poštenih, delavnih, in da noče samo nizkih davkov, kot nekateri radi povedo, noče samo poceni delovne sile in samo dobičkov zase," je nadaljeval Han in dodal, da si želijo predvsem spodbudnega podjetniškega okolja, ki bo predvidljivo, in bodo imeli mir, da bodo lahko svoje ideje in inovacije spravili v produkte.

Glede sindikatov pa je Han dejal, da jih nekateri želijo predstaviti izključno kot "borce za neke pravice, zato da se dobički jemljejo – ni res!". Po njegovih besedah so sindikati del sistema, na katerega je treba biti zelo pozoren. "Moje prvo poslanstvo bo močan socialni dialog, pogovor in dogovor med vsemi, tudi tistimi, ki imajo zelo nasprotujoče si mnenje," je napovedal.

Vrhunski šport je velik posel

Gospodarstvo, turizem in šport so, tako Han, trije stebri, ki so med seboj močno povezani in lahko dajo "vrhunske rezultate". Kot primer je navedel Luko Dončiča in ameriško zvezno državo Teksas. "Preko Luke se vzpostavljajo, poslovne, turistične in naložbene priložnosti v ZDA," je dejal in dodal, da je vrhunski šport na svetu postal "velik posel". "Zaradi naših izjemnih športnikov na vrata Slovenije vsakodnevno trkajo nove priložnosti, gospe in gospodje, to trkanje moramo slišati in ta vrata odpreti in dati Sloveniji priložnost," je pristavil.

Sorodna novica Zelena luč za Arčona, ki je pred odborom poudaril čezmejno povezovanje

Prioritete gospodarstva

Med prioritetami kandidata za ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo so boljši dostop do virov financiranja, bolj učinkovito poslovno okolje in večja učinkovitost upravnih postopkov. Pri slednjem je posebej poudaril gradbena dovoljenja, za katera meni, da jih je treba z upravnih enot prenesti na lokalno raven.

Han se, kot je dejal, strinja z večino predlogov gospodarskih združenj, s katerimi se je v zadnjem obdobju tudi že sestal. "Želim biti sogovornik združenj, imam svoje ideje, a nič ne bom uveljavljal na silo. Želim, da skupaj ustvarjamo zgodbo skozi pogovore in dogovore," je poudaril. Opozoril pa je na stranske učinke nekaterih predlogov. "Moramo se dogovoriti, kako bomo kompenzirali posledice posameznega ukrepa. Treba se je dogovoriti o smiselni in uravnoteženi celoti," je poudaril.

Izpade iz obdavčitve dela je tako po njegovih besedah denimo mogoče nadomestiti z večjo obdavčitvijo premoženja, pri čemer je treba najti dober kompromis. Treba je spodbujati vlaganja v vseh fazah razvoja in rasti podjetij, pri čemer Han omenja možnost uvedbe raziskovalnega vavčerja. Po nemškem vzoru je treba, tako Han, narediti analizo umeščenosti slovenskih podjetij v mednarodne verige.

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Kaj bo z zakonom o dohodnini?

Več vprašanj opozicije se je nanašalo na napoved sprememb nedavno uveljavljenega zakona o dohodnini. Han je dejal, da se bo boril, da olajšave, ki pomagajo gospodarstvu delovati, hkrati pa nimajo velikega učinka na državni proračun, ostanejo. Glede splošne dohodninske olajšave, nova vlada naj bi ustavila njeno nadaljnje zviševanje, kar predvideva veljavni zakon, je dejal, da mora država imeti tudi denar za interveniranje, če je treba.

Tudi znižanje obdavčitve pri oddajanju premoženja v najem, kar prav tako določa veljavni zakon, se mu ne zdi smiselno, saj da najemniki nimajo nič od tega. Bi se mu zdela pa smiselna razprava o spremembi obdavčitve objektov, ki jih podjetniki potrebujejo za opravljanje dejavnosti, glede obdavčitve podjetij je med drugim tudi menil, da bi bilo treba subvencionirati prispevke za razvojna delovna mesta.

"Ni pa vse odvisno od mene," je o razpravi na vladi glede davkov priznal Han in glede moči v ministrskem zboru dejal, da si status vsak ustvari sam, in sicer s tem, kako dela, kakšne rezultate in stališča ima. "Predvsem pa moraš biti človek, ljudje ti morajo zaupati," je poudaril.

Strinjal se je s spraševalci, da so velika težava gospodarstva primerni kadri, in se zavzel za spremembe v izobraževalnem sistemu, med drugim glede sistema vajeništva. Glede 30-urnega delovnega tedna ima tudi sam pomisleke, je pa potrebna razprava, pravi in ocenjuje, da bi bil za določena delovna mesta takšna možnost privlačna. Prav tako se je strinjal, da bi bila potrebna posebna posvetovalna skupina, ki bi ministrstvu pomagala glede težav avtomobilskega grozda.

Socialna kapica

Glede socialne kapice, pri kateri se je politika po njegovih besedah do zdaj izgubljala v ideoloških polemikah, je Han realist. Kot pravi, v tej vladi ne more biti socialne kapice, je pa treba gospodarstvu pomagati s sredstvi za razvojna delovna mesta. "Nisem za horizontalo, da se na socialno kapico obesijo posamezni menedžerji," je dejal.

Zavzel se je za oblikovanje mednarodne poslovne zbornice v navezavi z ministrstvom za zunanje zadeve, ki bi povezala v tujini živeče uspešne gospodarstvenike, diplomate, športnike in raziskovalce. Po njegovih besedah je treba z določenimi finančnimi mehanizmi spodbuditi zeleni prehod, z ustreznimi strukturnimi ukrepi pa zagotoviti prestrukturiranje regij, kot je denimo Šaleška. Spodbujati je treba tudi lastništvo zaposlenih v podjetjih.

Han: Krajši delovni čas ta hip še nerealen

Skrajševanje delovnega časa je po njegovem prepričanju v tem trenutku še nerealno, mora pa država pripraviti ustrezno zakonodajo za ta trend, ki pomeni tudi bolj privlačna delovna mesta.
Glede blagovnih rezerv si Han želi, da v teh kriznih časih ugotovijo in izboljšajo oceni tveganj, predvidljivost kriznih scenarijev in pravočasno oskrbo državnih rezerv. Kot pravi, mora biti država pripravljena na zunanje šoke, zato bo v sodelovanju s predsednikom vlade in drugimi resorji spodbudil razpravo o reševalnem paketu, ki ga je mogoče aktivirati takoj, ko pride do kriznih razmer.

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Regulacija cen energentov

Velik izziv bo energetska in prehranska draginja, zato z vsemi deležniki napoveduje dialog glede morebitne regulacije cen energentov. "Če bomo imeli možnost oblikovati sprejemljivo ceno, potem ne bo treba nič regulirati. Če pa bo vsak gledal samo nase, pa bo treba kakšno stvar tudi regulirati," je poudaril.

Na področju turizma je poudaril nujnost vlaganj v trajnostno turistično infrastrukturo, nov poslovni model za slovenske hotele, privlačnost delovnih mest in spoštovanje delovnopravne zakonodaje in boljšo povezljivost Slovenije s tujino preko letalskih povezav. "Morali se bomo začeti pogovarjati, ali obstaja možnost ustanovitve letalskega prevoznika ali pa subvencioniramo določene lete," je dejal. Poudaril je tudi potrebo po dobrem akcijskem načrtu za novo strategijo turizma in napovedal sodelovanje z vsemi deležniki.

Podvojitev sredstev za šport

Na področju športa je napovedal podvojitev sredstev za šport, podporo športnim programom z učinki na zdravje in preventivo vseh generacij, razvoj programov športa, sistemsko vzpostavitev pogojev za promocijo športa in gibanja in razvoj športne infrastrukture predvsem v naravi.

"Po izobrazbi sem trgovec in naloga trgovca je prepoznati potrebo in nanjo odgovoriti s ponudbo. To znam in znam prepoznati tudi pričakovanja gospodarstva ter nanje odgovoriti z idejami, ukrepi in projekti, ki bodo slovenskemu gospodarstvu, turizmu in športu omogočili razvoj," je še zatrdil Han, ki je tudi napovedal, da se bo po imenovanju na ministrski položaj umaknil iz lastništva družinskega podjetja. "Umaknil se bom do konca poletja, ker za to potrebujem čas," je sklenil.

Kaj pričakujejo gospodarstveniki?

Gospodarstveniki od kandidata za prihodnjega ministra, ki ga sicer ocenjujejo za dobrega, pričakujejo predvsem hitro in učinkovito ukrepanje, je poročal Radio Slovenija. Vsesplošno povečevanje stroškov, težave z dobavnimi verigami, zagotavljanje razvojnih sredstev za preboj na področju digitalizacije in krožnega zelenega gospodarstva, krepitev gospodarskega sodelovanja s tujino in privabljanje tujih naložb … to je le nekaj izzivov, s katerimi se bo morala soočiti prihodnja Hanova ekipa, je za Radio Slovenija ocenil direktor GZS-ja Aleš Cantarutti. "Kar si najbolj želimo na gospodarski zbornici in v gospodarstvu, je, da bo minister z ekipo znal prisluhniti in na nek način sistem povezati gospodarstvo z drugimi podsistemi, kot rečemo, v državi. Mislimo, da ima kandidat dovolj izkušenj, tudi politične modrosti, da bo to znal izpeljati."

Han bo minister iz kvote SD-ja

Rojen je bil 17. januarja 1971 v Celju, kjer je zaključil Srednjo trgovsko-komercialno šolo. Od leta 2004 je poslanec DZ-ja, vmes pa je bil med letoma 2006 in 2011 tudi župan Občine Radeče. Med letoma 1992 in 2004 je bil direktor družinskega podjetja. Od leta 2013 pa je vodja poslanske skupine SD-ja.

Nova faza oblikovanja vlade

Z današnjimi zaslišanji petih kandidatov za ministre se začenja nova faza oblikovanja 15. slovenske vlade. Pred matičnimi odbori bodo kandidati za ministre za gospodarstvo, Slovence v zamejstvu in po svetu, kohezijo, izobraževanje in digitalno preobrazbo.