Minister za delo je kot ključni ukrep tretjega protikoronskega svežnja omenil subvencioniranje skrajšanega delovnega časa. Foto: BoBo
Minister za delo je kot ključni ukrep tretjega protikoronskega svežnja omenil subvencioniranje skrajšanega delovnega časa. Foto: BoBo

Predlog tretjega protikoronskega zakona je zamišljen kot izhodna strategija po epidemiji novega koronavirusa, vlada pa je vanj vgradila ukrepe, ocenjene na eno milijardo evrov.
Minister za delo Janez Cigler Kralj je v torek zvečer ob začetku obravnave dejal, da se je s prvim in drugim svežnjem protikoronskih ukrepov pomagalo 1,3 milijona prebivalcem, z danes obravnavanim tretjim svežnjem pa se bo pomagalo vsem. Predlog zakona namreč prinaša tudi bone za vse prebivalce Slovenije, ki jih bodo lahko unovčili pri ponudnikih turističnih nastanitev.

Posebna pozornost bo v okviru tretjega svežnja posvečena težavam turistične panoge. Foto: BoBo
Posebna pozornost bo v okviru tretjega svežnja posvečena težavam turistične panoge. Foto: BoBo

Kot nosilni ukrep tretjega protikoronskega zakona je minister omenil ukrep subvencioniranja skrajšanega delovnega časa, s katerim naj bi gospodarstvo spodbudili, da se po koncu epidemije znova zažene. Država bo za vsakega delavca, ki mu delodajalec ne bo mogel zagotavljati dela v polnem obsegu, subvencionirala nadomestilo plače v obsegu od pet do 20 ur tedensko.

Za panogo turizma in gostinstva ter z njo povezanimi dejavnostmi je v predlogu zakona predvideno tudi podaljšanje subvencioniranja čakanja na delo do konca junija. Poleg tega so vanj vgrajeni še nekateri drugi ukrepi, med njimi državne pomoči v obliki nepovratnih in povratnih sredstev za podjetja ter različne oblike pomoči gospodarskim subjektom in drugim upravičencem na več področjih.

Turistični boni bodo prenosljivi med sorodniki

Kot so sklenili člani odbora za delo, bodo turistični boni, ki jih bodo za pomoč turistični panogi prejeli vsi prebivalci Slovenije, prenosljivi med družinskimi člani do drugega kolena – torej od starih staršev prek otrok do vnukov, med zakonci oz. zunajzakonskimi partnerji ter med otroki in njihovimi zakonitimi zastopniki. Do turističnih bonov bodo upravičeni ljudje s stalnim prebivališčem v Sloveniji na dan 13. marca 2020, in sicer rojeni do vključno leta 2002 v vrednosti 200 evrov, mlajši pa v vrednosti 50 evrov. Za plačilo prenočitve oz. prenočitve z zajtrkom v nastanitvenih objektih v Sloveniji jih bo mogoče izkoristiti do konca leta.

"Vlada računa, da bo ta vloženi denar prinesel multiplikativni učinek," je članom odbora povedal minister za delo Janez Cigler Kralj. Pričakovati namreč je, da bodo prejemniki bonov poleg prenočitve izkoristili še druge storitve, s tem pa se bo zelo pomagalo turizmu pri ponovnem zagonu po epidemiji novega koronavirusa. Nekateri poslanci opozicije so predlagali, naj bo vrednost bonov višja, drugi pa, naj se prejemnikom omogoči izplačilo vrednosti v denarju ali pa razširi krog ponudnikov storitev, pri katerih jih bo mogoče izkoristiti.

Odbor je vse te predloge zavrnil, podprl pa je dopolnilo koalicije, s katerim se natančneje določa, v katere nastanitvene obrate bo mogoče z bonom iti na kratek dopust. To so hoteli, počitniški domovi, turistične kmetije, zasebne sobe, planinski domovi, mladinska prenočišča, kampi in druge nastanitve za krajši čas.

Ponoči potekala maratonska obravnava tretjega svežnja

Opomini in prekinitve

S sprejetjem zakona se po pojasnilih vlade mudi, saj se veljavni ukrepi za pomoč ob epidemiji z 31. majem iztekajo. Vendar poslancev Levice s tem ni prepričala, očitali so ji, da prva dva protikoronska zakona nista dosegla svojega namena ravno zato, ker se je hitelo s postopkom sprejemanja. Miha Kordiš (Levica) je zato predlagal, naj se obravnava preloži na četrtek, česar pa odbor ni sprejel.

Predsedujoča na seji Eva Irgl (SDS) je tako sejo nadaljevala, v opoziciji pa so se odzvali z dolgotrajnim predstavljanjem svojih stališč do posameznih členov in vloženih dopolnil. Kot poroča STA, je po nekaj prekinitvah seje in izrečenih opominih Kordišu Irglova na robu solz ugotovila, da takega "pobalinskega" obnašanja v 16 letih svoje poslanske kariere še ni doživela.

V Levici so skupaj z LMŠ-jem in SD-jem pripravili več dopolnil, ki niso bila sprejeta. Tako v zakonskem besedilu ostaja zapisano tudi podaljšanje ukrepov na področju gradbene zakonodaje, s katerimi se z namenom pospešitve izdajanja gradbenih dovoljenj zaostrujejo pogoji za sodelovanje nevladnih organizacij pri teh postopkih. Zaradi te določbe so v torek pred okoljskim ministrstvom potekali tudi protesti.

Eva Irgl je sejo prekinila po skoraj 14 urah razprav. Kdaj bo odbor nadaljeval delo, še ni znano.