Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić
Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić

Poleg poziva ministrstvu za kulturo, naj Društvu za promocijo tradicionalnih vrednot odvzame status društva v javnem interes, odbor DZ-ja za kulturo od ministrstva zahteva še, da razkrije vlogo društva in vsebinsko obrazloži, kako je prišlo do odločitve o podelitvi statusa.

Odbor za kulturo je s sklepom obsodil tudi vsakršno sovražno delovanje, ki temelji na razpihovanju sovraštva, lažeh in grozi z likvidacijami. Člani odbora so podprli tudi sklep, da pozovejo pristojne državne institucije, da preverijo, ali društvo deluje v skladu z ustavo in zakonodajo.

Sorodna novica Komisija DZ ob obstrukciji SDS in NSi za odvzem statusa Društvu za promocijo tradicionalnih vrednot

Sklic skupne nujne seje DZ-ja za peticije in odbora za kulturo s točko dnevnega reda Neonacizem ni v javnem interesu so sicer zahtevale poslanske skupine strank SD, LMŠ, Levica, SAB in poslanska skupina nepovezanih poslancev. Kot so ocenili, se v zadnjem času spopadamo s skrb zbujajočim trendom porasta sovražnega govora, podpihovanja nestrpnosti, neposrednih groženj in zaničevanja ljudi, predvsem po družbenih omrežjih.

Seja, ki se je začela septembra, je bila sprva prekinjena, saj se je niso udeležili vsi pristojni ministri, od katerih so poslanci želeli slišati odgovore. Sejo so nadaljevali na začetku oktobra. Komisija DZ-ja za peticije se je že takrat s sklepom zavzela, da se Društvu za promocijo tradicionalnih vrednot odvzame status društva v javnem interesu. Odbor za kulturo pa je zaradi nesklepčnosti glasoval na današnjem nadaljevanju seje. Poslanci SDS-a in NSi-ja so namreč nadaljevanje seje na začetku oktobra obstruirali.