Minister za kulturo Vasko Simoniti. Foto: BoBo
Minister za kulturo Vasko Simoniti. Foto: BoBo

Kot kaže, je v državnem zboru skoraj nemogoče dokončati sejo o novih pojavih fašizma in nacizma v naši družbi, na kateri bi sodelovali predstavniki koalicije in opozicije. Skupna seja komisije za peticije, človekove pravice in enake možnosti ter odbora za kulturo z naslovom Neonacizem ni v javnem interesu je bila po burni razpravi prekinjena, ker jo je zapustil minister za kulturo Vasko Simoniti. Po mnenju predlagateljev Simoniti ni jasno odgovoril na njihova vprašanja, sam pa je menil popolnoma drugače.

Opozicija je želela, da Simoniti obsodi in odvzame status javnega interesa društvu, ki izdaja fašistični medij in katerega nekdanji predsednik poveličuje Hitlerja ter spodbuja k nasilju do protestnikov in nasprotnikov vlade. Minister je razložil, da deluje v skladu s pristojnostmi, predlagatelje seje pa pozval, da podajo prijavo. "Ampak, za božjo voljo, preprečite to, če mislite, da so ti ljudje taki, kot trdite, in pojdite na tiste organe, ki so dolžni za to poskrbeti."

Predlagatelji seje niso bili zadovoljni z odgovorom. Zanimalo jih je namreč, kako bo ukrepalo ministrstvo za kulturo, ki je društvu podelilo status v javnem interesu, ne pa drugi organi. V imenu predlagatelja seje Meira Hot (SD): "Ali vi podpirate to društvo? Ali ste s tem, ko ste jim podelili status, pokazali, da jih podpirate? In drugače bom vprašala. Ali bi jim danes ponovno podelili ta status?"

Simoniti na odboru za kulturo o spornem društvu

Minister Simoniti je še enkrat obsodil vse tri totalitarne režime. "Poglejte, fašizem, komunizem in nacizem so ista plat zločinskih ljudi, ki so zavestno pripeljali do tega, kar so peljali."

Predlagatelji pa so še enkrat poudarili, da od ministra ne želijo slišati splošnih odgovorov, ampak jih zanima, kako bo ukrepal v konkretnem primeru. Ker je zapustil dvorano in ker se vabilu ni odzval tudi minister za pravosodje Marjan Dikaučič, so sejo prekinili. Prekinjali in ponavljali jo bodo tudi v prihodnje, vse dokler ne dobijo odgovorov na konkretna vprašanja.

Foto: BoBo
Foto: BoBo

ADDK: Status je treba društvu nemudoma vzeti

Sklic seje so pozdravili tudi v Aktivu delavk in delavcev v kulturi (ADDK), kjer so poudarili, da na vzpon fašizma in nacizma v Sloveniji opozarjajo že dalj časa. Pred DZ-jem so pripravili protestno novinarsko konferenco.

"Na večkratne pozive po tem, da bi se izrekel glede podpore ministrstva za kulturo Društvu za promocijo tradicionalnih vrednot, ki povsem očitno slavi Hitlerja, grozi in napoveduje nasilje, Simoniti ni odgovoril niti z eno samo besedo. Ko mu je zmanjkalo vnaprej prepravljenih žaljivk in relativiziranja, je ob odsotnosti kakršnih koli vsebinskih argumentov preprosto pobegnil!" so v sporočilu za javnost med drugim zapisali pri ADDK-ju.

Razstava izjav v javnem interesu na pročelju ministrstva za kulturo

"Tudi če bi tako kot vse koalicijske stranke obupano poskušali ignorirati vse strahotne tvite donedavnega predsednika in najbolj aktivnega člana društva, ostane neizpodbitno dejstvo, da društvo kot svoja poglavitna (in praktično edina) "kulturna dosežka" navaja knjigi, ki imata na vsaki strani znak "Identitarnega gibanja". Gibanja, ki ga je nemški urad za zaščito ustave uradno razglasil za "ekstremistično desničarsko gibanje v nasprotju z demokratično ustavo". Identitarno gibanje pa je bilo zaradi svojega protiustavnega in sovražnega delovanja prepovedano tudi v Franciji 3. marca letos. Društvo za promocijo tradicionalnih vrednot sploh nikoli ne bi smelo pridobiti statusa v javnem interesu na področju kulture, vse objave in delovanje tega društva v preteklih tednih in mesecih pa nedvomno kažejo, da jim je treba ta status nemudoma vzeti," so dodali.

Menijo, da je društvo status dobilo zaradi svojih političnih povezav, in ne zaradi svojega prispevka na področju kulture.

Video: Posnetek seje v celoti

41. nujna seja Odbora za kulturo in 14. nujna seja Komisije za peticije, človekove pravice in enake možnosti