Delo komisije še ni končano. Septembra bodo sondirali 19 kraških brezen v bližini Kidričevega. Foto: RTV SLO
Delo komisije še ni končano. Septembra bodo sondirali 19 kraških brezen v bližini Kidričevega. Foto: RTV SLO
Mitja Ferenc
Po besedah Mitje Ferenca ne gre za preštevanje žrtev, temveč za to, da se potrdi obstoj posameznih grobišč, na podlagi česar bi se odločili, ali bodo začeli izkop ali zgolj postavili spominsko obeležje. Foto: EPA
Sondiranje prikritih groibišč se nadaljuje

Po besedah vodje preiskave Mitje Ferenca so opravili delo na tistih lokacijah, za katere lani ni bilo časa, ter na Arehu, kjer je bila "praktično vsaka izkopana luknja polna kosti". Žrtve naj bi bili tokrat predvsem domačini, tako Slovenci kot pripadniki nemške manjšine, na Arehu pa tudi ljudje iz drugih republik nekdanje skupne države, med njimi srbski in črnogorski četniki, kar naj bi potrdili tudi redki preživeli.

Delo komisije pa še ni končano, saj za september načrtujejo še sondiranje 19 kraških brezen in lokacije v bližini Kidričevega.

Verjetno največje grobišče na Teznem
V sredo in v četrtek so sicer preiskali območje na Teznem pri Mariboru, kjer so v protitankovskem jarku naleteli na ogromno posmrtnih ostankov. Točno število žrtev še ni znano, menijo pa, da je večje od predvidenih 15.000. Po besedah Mitje Ferenca gre zagotovo za enega največjih, če ne celo največje povojno grobišče v Evropi.

Dosedanje raziskave so pokazale, da naj bi bili med žrtvami večinoma Hrvati, zato pri preiskavah sodelujejo tudi hrvaški izvedenci.

Kakšna je razsežnost prikritih grobišč na Slovenskem, kaže podatek, da je komisija le lani našla kar 102 takšni grobišči.

Prizadevanja za sporazum s Hrvati zaenkrat neuspešna


Precejšnjo pozornost so delu komisije namenili tudi hrvaški časopisi, pri čemer so izpostavili predvsem domnevo, da je bila večina žrtev na tem območju Hrvatov, po poročanju Vjesnika okoli 80 odstotkov. Šlo naj bi za pripadnike domobranskih enot (vojske NDH), ki so bili po predaji na Pliberškem polju v Avstriji vrnjeni v Jugoslavijo. Jutarnji list pa poleg tega še dodaja, da naj bi slovenska vlada Hrvaški leta 2003 predlagala sklenitev sporazuma o raziskovanju in skrbi za posmrtne ostanke žrtev druge svetovne vojne, na kar pa naj Zagreb ne bi odgovoril. Podobne informacije je posredovalo slovensko ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve.

Hrvaška stran naj bi leta 2005 tako sicer izrazila pripravljenost za usklajevanje besedila sporazuma in imenovanje delegacije, kar pa se do danes še ni zgodilo. Ob koncu meseca nameravajo Hrvate ponovno pozvati k sodelovanju.

Nasprotno pa na hrvaškem ministrstvu za zaščito okolja, prostorsko urejanje in gradnjo trdijo, da so bili oni tisti, ki so slovenski strani leta 2005 poslali predlog sporazuma, a do danes od slovenske strani niso dobili nikakršnega odgovora.

Sondiranje prikritih groibišč se nadaljuje