Tistim, ki so zaradi znižane pokojnine že vložili ugovor, ne bo treba vložiti pritožbe na odločbo, pravijo na Zpizu. Foto: BoBo
Tistim, ki so zaradi znižane pokojnine že vložili ugovor, ne bo treba vložiti pritožbe na odločbo, pravijo na Zpizu. Foto: BoBo
Zpiz bo spoštoval odločbo ustavnega sodišča

Odločbe bodo vsem približno 26.000 upokojencem, ki so jim bile pokojnine znižane, izdali hkrati, je napovedal generalni direktor zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Marijan Papež.

Poudaril pa je tudi, da tistim, ki so zaradi znižane pokojnine na zavod že vložili ugovor, ne bo treba vložiti pritožbe na odločbo, saj bo ugovor že štel kot pritožba. Vsem tistim, ki še razmišljajo o vložitvi ugovora, pa svetuje, naj počakajo na odločbo in se nato pritožijo nanjo.

Šele po izčrpanju vseh drugih sredstev pritožba na ustavno sodišče
Kdor se bo pritožil, bo imel možnost sodnega varstva pred delovnim in socialnim sodiščem, pa je opozorila predsednica sveta zavoda Anka Tominšek. Šele ko bo izčrpal vsa pravna sredstva, bo lahko na ustavno sodišče vložil pobudo za presojo ustavnosti 143. člena zakona o uravnoteženju javnih financ, je pojasnila.

Kaučič: Odločbe ne bi smele veljati za nazaj
Igor Kaučič
z ljubljanske pravne fakultete opozarja, da bi moral Zpiz začeti izdajati odločbe, vendar z veljavnostjo za naprej. Vse, kar so že odtegnili, pa bi morali povrniti, je poudaril. "Odtegljaje po zakonu bi morali zamakniti za mesec ali dva. Zelo preprosto," pravi. Z odločbami namreč ni mogoče poseči za nazaj in dodal, da bi se uveljavitev 143. člena zakona za uravnoteženje javnih financ morala zamakniti, ker odločbe niso bile izdane, je opozoril. "To pomeni, da odločbe ne bi veljale za nazaj," pravi.

Nekdanji ustavni sodnik Janez Čebulj pa pravi, da iz obrazložitve sklepa ustavnega sodišča jasno izhaja, da zakonska določba sama, torej drugi odstavek 143. člena zakona za uravnoteženje javnih financ, ne učinkuje neposredno. Zpiz mora namreč ugotoviti drugačno višino pokojnine in potem vsakemu posameznemu upokojencu izdati odločbo. "Sporno pa je, ali lahko v času do izdaje odločb izplačuje znižane pokojnine," je dejal in dodal, da bi moral zavod na podlagi zakonske določbe izdati odločbe, ko pa te postanejo izvršljive, torej ko se izteče pritožbeni rok zoper odločbo, bi lahko začel izplačevati nižje pokojnine.

Urad varuha: Zpiz se je pravilno odzval
Pri varuhu človekovih pravic po drugi strani menijo, da se je Zpiz pravilno odzval na odločitev ustavnega sodišča. "Tudi način, kako se je lotil zadeve, je primeren," je ocenil namestnik varuhinje človekovih pravic Tone Dolčič. Še posebej pomembno se mu zdi, da se bodo že vloženi ugovori šteli za pritožbo, tako da se tistim, ki so že vložili ugovor, ne bo treba še enkrat ukvarjati s tem. "Vemo, da je večina teh upokojencev starejših in nimajo niti možnosti uporabe računalnika," je dejal.

Zpiz bo spoštoval odločbo ustavnega sodišča