Odločitev - prepustiti izbiro predsedniku Arbitražnega sodišča - naj bi bila najbolj pragmatična za nadaljevanje celotnega postopka. Na fotografiji Piran, katerega zaliv je del spora med državama. Foto: BoBo
Odločitev - prepustiti izbiro predsedniku Arbitražnega sodišča - naj bi bila najbolj pragmatična za nadaljevanje celotnega postopka. Na fotografiji Piran, katerega zaliv je del spora med državama. Foto: BoBo
false
ZDA sporočajo, da se morata Slovenija in Hrvaška sami dogovoriti glede arbitražnega spora. Foto: BoBo
V iskanju slovenskega arbitra

se kaže, da bo vlada na četrtkovi seji odločitev o slovenskem arbitru prepustila predsedniku arbitražnega sodišča, ki ta hip išče zamenjavo tudi za hrvaškega arbitra.

Zdi se, da bi bila ta odločitev ta hip tudi najbolj pragmatična in najmanj tvegana za nadaljnji postopek, je za TV Slovenija poročal Dejan Ladika. Kot je znano, pri nas menda s sporom neokuženega kandidata ni več, pri imenovanju tujca pa se je slovenska vlada že pošteno opekla. Vsekakor sta koalicija in vlada zdaj na resni preizkušnji. Tudi zato je nekaj nervoze. Slovenija si novega zdrsa ne more privoščiti - zadeva je skrajno resna. Tudi zato ves čas potekajo posvetovanja z odvetniško skupino, tujimi odvetniki, ki Sloveniji še vedno stojijo ob strani.

Z dvema novima arbitroma je vse manj možnosti, da bi petčlansko sodišče delo končalo do sredine decembra. Gradivo je sicer tajno, znano pa je, da slovenski memorandum obsega več kot 650 strani, okoli 5.200 strani prilog in 250 strani zemljevidov; hrvaški memorandum pa skupaj 3.600 strani.

Za Hrvaško je zdaj največja težava, da naj bi nekdanji slovenski arbiter Jernej Sekolec po koncu ustne obravnave v to gradivo dodajal dodatne dokaze. Vsi pravni strokovnjaki, s katerimi smo govorili, pravijo, da je to nemogoče. Naknadna vključitev dokaznega gradiva bi bila mogoča le ob soglasju obeh strank v postopku; ali če bi tribunal tako odločil. Pa tudi hrvaški arbiter Budislav Vukas ob odstopu te težave sploh ni omenjal, je še poročal Ladika. Diplomatski stiki med državama so po informacijah TV Slovenija pretrgani.

ZDA: V odnosu smo nevtralni
Na temo arbitraže so se oglasile Združene države Amerike. "Tako Sloveniji kot Hrvaški smo dali jasno vedeti, da se v tem sporu ne postavljamo na nobeno stran. To dvostransko vprašanje morata rešiti vladi obeh držav, ki sta članici EU-ja in zveze Nato, in prepričani smo, da to lahko storita," so sporočili iz tiskovnega urada State Departmenta.

Na Hrvaškem so si namreč sporočilo za javnost ameriškega veleposlaništva na Hrvaškem razlagali kot podporo stališčem Zagreba o odstopu od arbitraže s Slovenijo. Nekateri analitiki pa so ugibali celo o tem, da ZDA skušajo na ta način pritisniti na Slovenijo, ker je domnevno preveč popustljiva do Rusije.

Na Svetu za nacionalno varnost tega in celotnega zapleta niso komentirali in so priporočili State Department, ki pa se na ta del vprašanja niti ni odzval.

V iskanju slovenskega arbitra