Kontrola zračnega prometa. Foto: BoBo
Kontrola zračnega prometa. Foto: BoBo

Koliko kandidatov se je prijavilo, ni znano, med njimi pa bo zagotovo Srečko Janša, ki je v preteklosti že bil na čelu Kontrole zračnega prometa Slovenije.

"Da, prijavil se bom," je za TV Slovenija razkril aktualni generalni direktor direktorata za letalski in pomorski promet na ministrstvu za infrastrukturo Srečko Janša, ki opravlja tudi funkcijo namestnika predsednika nadzornega sveta Kontrole zračnega prometa Slovenije. Več ni želel komentirati.

"Nadzorni svet bo o kandidatih razpravljal prihodnji teden, na to temo se bom popolnoma izločil iz odločanja," zagotavlja Janša. Kandidati morajo med drugim imeti najmanj deset let vodilnih ali vodstvenih izkušenj, predložiti pa morajo tudi razvojni program podjetja.

Po naših informacijah naj bi imel Janša že vnaprej zagotovljeno zmago. Da naj bi znova sedel na direktorski stolček, imajo informacijo tudi v letalskih krogih. Janša naj bi bil namreč ime ministrice Alenke Bratušek, generalne sekretarke ministrstva za infrastrukturo Tanje Šarabon in direktorja v odhajanju Roka Marolta.

Srečko Janša je leta 2008 zaradi gradbene afere odstopil s položaja direktorja Kontrole zračnega prometa Slovenije. K odstopu ga je zaradi objektivne odgovornosti v primeru suma gospodarskega kriminala pozval tedanji minister za promet. Spomnimo: direktor SCT-ja Ivan Zidar in prvi mož gradbenega podjetja Primorje Dušan Črnigoj sta se v zameno za posel dogovarjala za nagrado uslužbencu kontrole zračnega prometa Tomažu Žibertu, ki je sodeloval v komisiji za izbiro izvajalca gradnje kontrolnega stolpa na brniškem letališču. V dolgotrajnem sodnem procesu so bili vsi akterji obsojeni na zaporne kazni.

Na vprašanje, ali se mu zdi higienično, da po aferi, po kateri je moral oditi, znova kandidira na vrh Kontrole zračnega prometa Slovenije, Janša odgovarja, da se še danes ne čuti objektivno odgovornega za takratno dogajanje. "Čeprav nisem bil v ničemer vpleten, pa je bil odstop takrat edina pravilna poteza, saj svojega dela ne bi mogel več opravljati," je za TV Slovenija še povedal Janša.