Foto: TV Slovenija/Posnetek zaslona
Foto: TV Slovenija/Posnetek zaslona

Sinagoga je bila odprta pod okriljem Združenja judovskih skupnosti Gradca in Ljubljane, ki je edini tovrsten primer povezovanja v Evropi. Pahor je ob tem poudaril, da je sinagoga zato že sama po sebi znak sodelovanja judovskih skupnosti ter hkrati simbol sožitja, vključenosti in vključujoče družbe.

"Vsa ta leta sem dajal velik poudarek sožitju med verskimi skupnostmi. Tega nisem storil po naključju. Tukaj gre za moje veliko prepričanje, da je to sestavni del sožitja vseh ljudi v neki skupnosti," je povedal.

Dodal je, da imajo vsi, ne glede na razlike, pravico biti vključeni v skupnost na enak način. "Absolutno sem prepričan, da je v Sloveniji dovolj prostora za vse. Nihče se ne sme počutiti izključenega. To je v času delitev in razhajanj zelo pomemben občutek. Moramo ga negovati, ta občutek vključenosti, pripadnosti in odgovornosti do sočloveka," je poudaril.

Po njegovih besedah je tako sinagoga še en prostor, v katerem se lahko neguje identiteta, v tem primeru judovske skupnosti v Sloveniji. Poudaril je tudi, kako pomembno je prizadevanje za graditev povezovalnih odnosov, ki tvorijo skupnost.

"Do konca svojega mandata bom storil vse, kar je v moji moči, da bom prenašal sporočilo vključenosti in sožitja. Pa naj se zdijo sirene, ki kličejo k delitvam in razdeljenosti, še tako privlačne, prepričan sem, da bo njihov čas minil in da se bo vrnil čas harmonije. Ne bo pa se vrnil sam od sebe. Krila mu moramo dati mi," je sklenil.

Slovesnosti so se udeležili pomembni predstavniki judovskih skupnosti in tudi ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore.

Odprli sinagogo Ljubljana