Srečanje župana občine Metlika Darka Zevnika in Aleša Hojsa. Foto: MNZ
Srečanje župana občine Metlika Darka Zevnika in Aleša Hojsa. Foto: MNZ
Sorodna novica Hojs domnevni incident na meji z Italijo označil za "umetno ustvarjen"

S ponedeljkom se bodo tako odprli tudi maloobmejni prehodi s Hrvaško in sprostili lokalni promet oziroma prehajanje meje dvolastnikov. Slovenija je zaradi preprečevanja širjenja covida-19 18. marca začasno prekinila delovanje prehodov za obmejni promet. A ker so epidemiološki razlogi za ta ukrep prenehali, je odlok o zaprtju mejnih prehodov preklican.

Prav tako bodo Slovenci in Italijani končno lahko prečkali slovensko-italijansko mejo zunaj nadzornih točk. Italija bo s 15. junijem namreč uvrščena na seznam epidemiološko varnih držav, s tem pa se na slovensko-italijanski meji vzpostavlja enak režim prehoda meje, kot to že velja za prehajanje slovensko-avstrijske in slovensko-madžarske meje. A mejo bodo zunaj nadzornih točk prehajali le državljani sosednjih držav, za preostale štiri – Vrtojba, Fernetiči, Škofije in Krvavi Potok – nadzorne točke ostajajo.

Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO
Hit v soboto odpira igralnice v Novi Gorici in Vrtojbi

Novogoriška družba Hit bo v soboto ob 15.00 vnovič zagnala poslovanje igralnic ob slovensko-italijanski meji. Odprli bodo igralniško-zabaviščna centra Perla in Park v Novi Gorici ter igralnico Casino Drive-in v Vrtojbi, so sporočili iz družbe. Zaradi novega koronavirusa je Hit te igralnice zaprl 10. marca in zaposlene poslal na čakanje na delo. "V družbi Hit bo s tem v redne delovne procese vključenih nekaj več kot 700 zaposlenih," so še dodali. Že prejšnji teden je Hit odprl igralnice ob slovensko-avstrijski meji. Zaprti ostajata igralnica Aurora v Kobaridu in Fontana v Rogaški Slatini.

Notranji minister Aleš Hojs obiskal Metliko

Hojs je že ob današnjem obisku Metlike napovedal, da bo vlada v ponedeljek sprostila prehod maloobmejnih prehodov s Hrvaško. Skupaj z državnim sekretarjem na ministrstvu za infrastrukturo Alešem Miheličem sta si sicer skupaj z metliškim županom ogledala tudi mejni prehod Metlika. Kot je dejal minister, je bila med epidemijo covida-19 problematika mejnih prehodov precej izpostavljena.

Glede rešitev gostega osebnega in tovornega prometa, ki ga v Metliki ob koncih tedna povzroča prehajanje tamkajšnjega mejnega prehoda, je Hojs napovedal, da bodo poskušali po organizacijski plati in v dogovoru s hrvaškimi varnostnimi organi doseči, da bi ti ob kritičnih konicah okrepili svoje moštvo.

Slovenija bo odprla maloobmejne prehode s Hrvaško. Foto: BoBo
Slovenija bo odprla maloobmejne prehode s Hrvaško. Foto: BoBo

Sicer pa so se na pobudo metliškega župana Darka Zevnika pogovarjali tudi o tem, da bi ministrstvo za infrastrukturno "morda našlo rešitev" za tovorni promet čez prelaz Vahta na Gorjancih na cesti Novo mesto–Metlika. Uredili naj bi ga sicer podobno kot na nekaterih drugih mejnih prehodih ter omejili vožnjo večjih tovornjakov.

Minister Hojs omenjeno rešitev oz. sestanek za iskanje rešitve pričakuje v nekaj tednih, omejitev prometa pa bi bilo mogoče izpeljati do jesenskih mesecev.

Tovorni promet vse večja težava

Državni sekretar Mihelič je ob tem napovedal, da se bodo težavi nenormalnega povečanja tovornega, tranzitnega in lokalnega prometa prek mejnega prehoda Metlika, do katerega prihaja predvsem v poletnih mesecih, posvetili čim prej, in sicer s čim hitrejšim zagonom gradnje južnega kraka ceste tretje razvojne osi v Beli krajini.

Omenjeni projekt je Mihelič označil za eno izmed prioritet. Kot je dodal, so se z metliškim županom danes dogovorili tudi o dejavnostih, potrebnih za čimprejšnjo "aktivacijo in začetek gradnje ceste tretje razvojne osi – jug".

Župan Zevnik upa, da so našli določen konsenz glede gradnje ceste tretje razvojne osi v Beli krajini. Opozoril pa je na nujnost gradbenih del v Metliki – sočasno z gradnjo predora pod Gorjanci, saj bi Metliko brez tega po izgradnji novomeškega dela omenjene ceste doletel še gostejši promet in večja prometna zagata.

Metličani s prometnimi težavami seznanili notranjega ministra