Fakulteta za elektrotehniko. Foto: BoBo
Fakulteta za elektrotehniko. Foto: BoBo

"S tem je nezakonita odpoved pogodbe o zaposlitvi preklicana in je raziskovalka Opara Krašovec vrnjena na delo. Prav tako je ostala še naprej sindikalna zaupnica," je pojasnil predsednik Visokošolskega sindikata Slovenije Marko Marinčič.

Sorodna novica Sindikat opozarja na nezakonito odpustitev raziskovalke, ki naj bi bila trn v peti fakultete

Tudi na dekanatu fakultete so potrdili, da je Opara Krašovčeva pri njih znova zaposlena in da je dogovorjeno, da drug do drugega nimajo več dodatnih zahtevkov.

Začasna sredstva za raziskovalce

Na to, da je fakulteta za elektrotehniko Opara Krašovčevi odpovedala pogodbo o zaposlitvi iz poslovnega razloga, čeprav je sindikalna zaupnica, sta 11. februarja opozorila visokošolski sindikat in Konfederacija sindikatov Slovenije Pergam.

V primer se je vključil kolegij dekanov univerze z razpravo o problematiki financiranja raziskovalcev, ki začasno ostanejo brez projektov in financiranja, in sklenil, da lahko članice zaprosijo za začasna izredna sredstva iz rezervnega sklada, tako da bi fakulteta preklicala odpoved raziskovalki.

Tudi rektor ljubljanske univerze Igor Papič je že takoj pozval dekana fakultete za elektrotehniko Gregorja Dolinarja, naj spremeni svojo odločitev in se pogovori z raziskovalko.

Sorodna novica Univerza zagotovila kritje stroškov dela raziskovalcev, ki so začasno brez projektov

Dekana so s pismom podprle raziskovalke in študentje

So se pa s pismom oglasili tudi raziskovalke in predstavniki študentov fakultete za elektrotehniko, ki menijo, da Urša Opara Krašovec v javnosti deluje zavajajoče, predvsem pa strogo obsojajo njene izjave glede onemogočanja in odslavljanja raziskovalk ter njeno namigovanje na sistemsko diskriminacijo žensk na njihovi fakulteti.

"S tem pismom ponovno izrekamo tudi popolno podporo dekanu Gregorju Dolinarju in vsem organom naše fakultete," so med drugim zapisali v pismu, ki ga je podpisalo 32 raziskovalk in predstavnikov študentov.